OGRANIČENO IZDANJE

[FOTO/VIDEO] Ovo je Nissan GT-R NISMO Special edition - više ugljičnih vlakana i 600 KS za čisti sportski užitak

13.05.2021 u 08:15

Bionic
Reading

U skladu sa svojim ponosnim naslijeđem, GT-R NISMO je ekstremnija verzija i inače sportskog modela Nissan GT-R, orijentirana na staze te sazrela kroz rigorozne dorade, postavši oštrija i korisnija kao cestovni automobil

Nissan je točno prije mjesec dana u Yokohami u Japanu predstavio najnoviju verziju Nissana GT-R NISMO Special edition, posebno ograničeno izdanje za modelnu godinu 2022. Nije nepoznanica to da upravo model GT-R oduvijek predstavlja kontinuirani razvoj japanske tvrtke prema krajnjem užitku u vožnji.

Nissan GT-R NISMO je uvijek bio vrhunac dviju najvažnijih Nissanovih pločica s imenima: GT-R i NISMO. Ulazeći u svoju 51. sezonu 2021. godine, natpisna pločica GT-R predstavlja pet desetljeća povijesti, rodoslovlja, uspjeha u utrkama i globalnog štovanja obožavatelja.

Nissan GT-R NISMO Special edition Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

NISMO, naziv izveden iz NISsan MOtorsports International Co., u cijelom je svijetu poznat kao Nissanov odjel za tuning koji nastoji postići performanse svojih sportskih modela usavršavajući i njihove najsitnije detalje. U skladu sa svojim ponosnim naslijeđem, GT-R NISMO je ekstremnija verzija i inače sportskog modela Nissan GT-R, orijentirana je na staze te je sazrela kroz rigorozne dorade, postala oštrija i korisnija kao cestovni automobil.

Nissan GT-R NISMO i ova posebna verzija bit će lansirani u Japanu, ali i na nekim drugim tržištima u listopadu. Oba modela bit će ponuđena u novoj, ekskluzivnoj NISMO Stealth Grey sivoj boji karoserije, nadahnutoj asfaltnom podlogom trkaćih staza na kojima su razne verzije GT-R modela postavljale rekorde i natjecale se na njima.

Posebno izdanje sadrži NISMO ekskluzivan poklopac motora od karbonskih vlakana s prozirnim premazom koji izlaže zamršeno tkanje od karbonskih vlakana. Odustajanje od korištenja boja za izradu poklopca motora skida dodatnih 100 grama težine u odnosu na već ionako izvanredni GT-R. Ekskluzivno izdanje aluminijskih kovanih kotača Rays od 20 cola ima crveni naglasak koji odgovara postojećim naglascima na tijelu automobila.

Prvi puta novi Nissanov logotip predstavljen na Nissan Ariyi krasi stražnji poklopac prtljažnika i poklopce središnjeg dijela kotača.

GT-R NISMO ostaje vodeći sportski Nissanov automobil s ultimativnim performansama, nudeći na utrkama dokazanu tehnologiju i uzbudljivo iskustvo vožnje. Što se pogona tiče, ovaj supersportaš koristi potpuno aluminijski V6 benzinski 3,8-litreni twin turbo motor VR38DETT s GT3 turbopunjačima koji se koriste i u trkaćim automobilima. Snaga ovog motora je 600 KS (441 kW) pri 6800 okr./min. (maksimalni broj okretaja motora je 7100 okr./min.), a najveći okretni moment 652 Nm pri 3600 – 5600 okr./min. Snaga motora se prenosi 6-brzinskim sekvencijalnim mjenjačem s dvije spojke na sva četiri kotača sustavom ATTESA E-TS.

Nastavljajući od trenutnog Nissana GT-R NISMO, velike kočione čeljusti Brembo obojene u žutu boju i karbonsko-keramički diskovi najveći su dosad ugrađeni u japanski automobil, s promjerom od 410 mm sprijeda i 390 mm straga.

GT-R NISMO Special edition koristi dušikom punjene Dunlop Sport Maxx GT 600 DSST CTT posebne poluslick gume dimenzija 255/40ZRF20 sprijeda i 285/35ZRF20 straga, a treba reći i da je njihova mješavina izrađena prema specifikacijama NISMO.

  • +25
Nissan GT-R NISMO Special edition Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Posebno izdanje GT-R NISMO Special Edition koristi nove visoko precizne dijelove uravnotežene težinom, uključujući klipne prstenove, klipnjače, radilicu, zamašnjak, remenicu radilice i opruge ventila izrađene sa strožim tolerancijama, isporučujući tako brže okretaje i brže vrijeme potrebno otkada turbo počinje graditi dok ne postigne pun tlak.

Svaki motor ručno izrađuje vlastiti takumi tehničar. Tablica s certifikatom takumi na motoru također je u ekskluzivnoj boji.

'GT-R NISMO uvijek je bio trajna potraga za vrhunskim užitkom u vožnji', rekao je Hiroshi Tamura, glavni specijalist za proizvode GT-R. 'Primjenjujemo holistički pristup, tražeći precizne performanse kroz preciznu ravnotežu dijelova motora i skidanja težine te postupno razvijamo izgled GT-R-a kako bismo našim kupcima pružili konačnu ravnotežu snage, performansi i uzbuđenja.'