'ŠALTGETRIBA'

[FOTO] Mercedes-Benz se 2023. oprašta od ručnih mjenjača: Nema više ručnog šaltanja!

26.05.2022 u 15:39

Bionic
Reading

Glasnogovornik njemačkog proizvođača premium automobila je izjavio kako već iduće, 2023. godine, ručni mjenjači u njihovim novim modelima odlaze u povijest

Automatski mjenjači u osobnim automobilima prate autoindustriju više od stoljeća, no sada je čini se došao kraj manulanog mjenjanja stupnjeva prijenosa u vožnji. Naravno, u Sjedinjenim Državama mnogi vozači nisu nikada niti učili voziti osobne automobile s ručnim mjenjačima, tamo su ovakvi mjenjači ionako bili više iznimka nego pravilo, jer automatski mjenjači su na njihovim modelima dominantni.

Jedan od vodećih proizvođača premium automobila, njemački Mercedes-Benz je u razgovoru s lokalnim novinama iz Stuttgarta, gdje se i nalazi sjedište ovog giganta automobilske industrije, razgovarao o tome kakva je sudbina ručnih mjenjača u Mercedesovim osobnim automobilima.

Glasnogovornik Mercedes-Benza je za 'Stuttgarter Zeitung' i 'Stuttgarter Nachrichten' izjavio kako već iduće, 2023. godine, ručni mjenjači u njihovim novim modelima odlaze u povijest. 'S povećanjem elektrifikacije, vidimo da se potražnja kupaca premješta prema komponentama električne mobilnosti, baterijama i (djelomično) električnim pogonskim sustavima', rekao je glasnogovornik. Sukladno tome, Mercedes-Benz 'postupno više ne bi nudio ručne mjenjače'.

Zakoni tržišta

U trenutnoj ponudi njihovih modela i dalje su dostupni modeli A i B klase kao i CLA s ručnim mjenjačem. Ovaj prijelaz bi se trebao dogoditi iduće godine, no iz tvrtke nisu željeli točno reći kada zbog konkurencije.

Zakoni tržišta i tehnološki potresi kojima je automobil podložan nalažu sljedeće: ručni mjenjač u automobilima će nestati. Ručni mjenjač je desetljećima imao čvrstu vezu s motorom s unutarnjim izgaranjem, ali čak i prije nego što će klasični motori vjerojatno biti ukinuti 2035. godine, ovo je tehničko rješenje koje će prvo otići u povijest.

  • +9
Mercedes-Benz se 2023. oprašta od ručnih mjenjača Izvor: Promo fotografije / Autor: Daimler AG

Koji još Mercedesovi modeli kod nas dolaze s ručnim mjenjačem?

Provjerili smo kakva je trenutna situacija u službenom hrvatskom cjeniku Mercedes-Benzovih osobnih automobila kod nas, kad je riječ o ručnom mjenjaču. Tako se u ponudi još uvijek mogu naći samo dva modela s manulanim mijenjanjem stupnjeva prijenosa: A 160 Benzin R4 6-brzina mehanički mjenjač, A 200 Benzin R4 6-brzina mehanički mjenjač i B 160 Benzin 6-brzina mehanički mjenjač. Dok CLA više niti nema u ponudi na hrvatskom tržištu ručni mjenjač.

Ako se pitate koji su to mjenjači pruzeli funkciju mijenjanja stupnjeva prijenosa u ovim modelima onda treba reći da su to 7G-DCT, 8G-DCT, 8G-TRONIC te AMG SPEEDSHIFT 7G-DCT ili 8G-DCT automatski mejnjači.