SVJETSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Ovo je novi Mercedes-Benz GLC: Treća generacija dinamičnog SUV-a od sada kao plug-in ili 48-V blagi hibrid

03.06.2022 u 17:23

Bionic
Reading

Visoki standardi vidljivi su u svakom detalju. Na primjer, posljednja generacija informacijsko-zabavnog sustava MBUX čini ga još digitalnijim i inteligentnijim – i hardver i softver napravili su veliki korak naprijed

Mercedes-Benz je predstavio novu generaciju SUV modela GLC, svoj najdinamičniji model u SUV obitelji Mercedes-Benza. Već na prvi pogled to naglašava njegov dizajn s jedinstvenim proporcijama, dramatičnim površinama, precizno oblikovanim rubovima i jasno raspoređenim, visokokvalitetnim interijerom. Prema proizvođaču, novi GLC također impresionira svojim voznim performansama i učinkovitošću.

Njemački proizvođač premium vozila je ušao u segment SUV srednje veličine 2008. godine, s GLK-om. Njegov vanjski dizajn nepogrešivo je proizašao iz G-klase, praoca svih Mercedes-Benz SUV-ova. 2015. brend je predstavio njegovog nasljednika pod imenom GLC. To je također impresioniralo izvrsnom sigurnošću tipičnom za marku, najsuvremenijim sustavima pomoći, energetskom učinkovitošću i visokom dinamikom. Od predstavljanja GLC-a i njegovog izravnog prethodnika GLK-a, Mercedes-Benz je prodao više od 2,6 milijuna vozila diljem svijeta. Sada predstavljeni GLC treća je generacija i neprimjetno nastavlja ovu uspješnu priču.

Novi GLC je dostupan samo kao hibrid: bilo kao plug-in hibrid ili kao blagi hibrid s 48-voltnom tehnologijom i integriranim starter-generatorom. Plug-in hibridi nude domet veći od 100 kilometara (WLTP), što je savršeno za svakodnevnu pretežno električnu vožnju. Novi GLC je kao kod kuće na bilo kojem terenu: bilo na cesti ili izvan nje, impresionira svojom udobnošću i agilnošću. Novo upravljanje stražnjom osovinom čini ga još upravljivijim i sigurnijim. Izvan ceste postiže rezultate s brojnim značajkama kao što su standardni 4MATIC, čisto električna terenska vožnja u plug-in modelima, terenski zaslon i 'prozirna hauba'.

Mercedes-Benz GLC AMG Line Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz

Visoki standardi novog GLC-a vidljivi su u svakom detalju. Na primjer, posljednja generacija informacijsko-zabavnog sustava MBUX (Mercedes-Benz User Experience) čini ga još digitalnijim i inteligentnijim – i hardver i softver napravili su veliki korak naprijed: briljantne slike u vozačevom i središnjem zaslonu olakšavaju upravljanje vozilom i funkcije udobnosti. Dva LCD zaslona nude holistički, estetski doživljaj s informacijama predstavljenim na strukturiran i jasan način. Navigacija preko cijelog zaslona daje vozaču najbolje moguće navođenje rutom. MBUX proširena stvarnost za navigaciju dostupna je kao opcija. Kamera bilježi okolinu ispred vozila. Središnji zaslon prikazuje pokretne slike i također superponira virtualne objekte, informacije i markere. To uključuje, na primjer, prometne znakove, strelice za smjer, preporuke za promjenu trake i kućne brojeve. To može znatno olakšati navigaciju, osobito u urbanim područjima.

Sposobnost dijaloga i učenja 'Hey Mercedes' glasovnog asistenta temelji se na najsuvremenijim algoritmima; sve se više prilagođava željama i preferencijama korisnika. Pružatelji glazbenog streaminga mogu se neprimjetno integrirati u MBUX, što znači da kupci također mogu uživati ​​u svom personaliziranom glazbenom iskustvu u vozilu. Korisnik se u potpunosti i pojedinačno ažurira s novom značajkom 'Newsflash', koja dolazi besplatno: na zahtjev, MBUX izdaje kratke vijesti u trajanju do dvije minute. Funkcija MBUX Smart Home omogućuje korisnicima da povežu svoj sustav pametnog doma sa svojim GLC-om. Na taj se način može daljinski nadzirati i kontrolirati temperatura i svjetla, grilje i električni uređaji.

Dizajn: Senzualna čistoća, inteligencija i emocije

Standardna oprema novog GLC-a uključuje AVANTGARDE eksterijer s Chrome paketom uključujući kromirane okvire prozora i novu simuliranu donju zaštitu u kromiranom izgledu. To dodaje upečatljive značajke dizajna i poboljšava jedinstvene proporcije vozila. Jedan od glavnih naglasaka dizajna GLC-a je redizajnirani prednji kraj, s prednjim svjetlima koja se spajaju izravno na rešetku hladnjaka kako bi se naglasila širina vozila, te nova rešetka hladnjaka kao dio standardne AVANTGARDE eksterijera, koja sada ima kromirani okvir i sportska lamela u mat sivoj boji s kromiranim ukrasima. AMG line ima rešetku hladnjaka s Mercedes-Benz uzorkom.

Dizajn karoserije karakterizira potpuna, razvučena površina obogaćena precizno oblikovanim rubovima na bočnim stranama. Oni naglašavaju proporcije, naglašavaju mišićave lukove kotača i stvaraju ravnotežu između elegancije i terenskih performansi. Obloge lukova kotača u boji vozila prvi put su dostupne od razine AMG line naviše. Oni naglašavaju sportski karakter AMG line, kao dodatna oprema u kombinaciji s mješovitim gumama. Kao dodatna oprema dostupne su i bočni pragovi radi lakšeg ulaska i, od AMG line naviše, Night paket.

Ostale značajke sportskog, samouvjerenog izgleda su široki trag i ravni kotači u veličini od 18 do 20 cola. Nekoliko tvornički dostupnih kotača ne samo da imaju moderan dizajn s visokom završnom obradom i dvobojnim površinama, već su i aerodinamički optimizirani.

Novi GLC standardno ima LED prednja svjetla visokih performansi. DIGITAL LIGHT dostupna su kao dodatna oprema. Ova revolucionarna tehnologija prednjih svjetala svojom dinamikom i preciznošću stvara gotovo neograničene mogućnosti za visoku razlučivost i ciljanu distribuciju svjetla u skladu s lokalnim uvjetima. Rezultat je izvrsna vidljivost za vozača bez narušavanja vidljivosti ostalih sudionika u prometu. Digitalno svjetlo s funkcijom projekcije dostupno je kao opcija. Ova inovacija nudi dodatnu sigurnost za vozača, posebno kada vozi noću, te omogućuje komunikaciju s drugim sudionicima u prometu. Na primjer, može učiniti vožnju sigurnijom s projiciranim linijama vodilica, simbolima i animacijama. Inteligentna tehnologija ističe pješake u opasnoj zoni pomoću funkcije reflektora i pojašnjava njihov položaj s projiciranim točkama smjera. Kupci koji voze u krivom smjeru na ulaznim rampama na autocesti ili jednosmjernim ulicama upozoravaju se simbolom. Isti simbol upozorenja pojavljuje se prije nego što vozilo prođe kroz crvena svjetla ili znak za zaustavljanje.

Nova dvodijelna stražnja svjetla imaju interijer trodimenzionalnog izgleda i naglašavaju širinu stražnjeg kraja. Ovo također ima simuliranu kromiranu donju zaštitu koja pokriva ispušne cijevi simuliranog kromiranog izgleda.

  • +44
Mercedes-Benz GLC Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz AG

Interijer: moderan, sportski luksuz

Dobrodošli u moderan, sportski luksuz Mercedes-Benza: ovo je poruka koju unutrašnjost novog GLC-a s linijom AVANTGARDE već šalje u svojoj standardnoj konfiguraciji. Nadzorna ploča je jasno strukturirana: gornji dio ima profil nalik na krilo s novim, spljoštenim okruglim mlaznicama koje podsjećaju na motorne gondole zrakoplova. Donji dio ima izdašno područje ukrasa koje se skladno ulijeva u zakrivljenu središnju konzolu. Čini se da 12,3-inčni (31,2 cm) LCD zaslon visoke razlučivosti ispred vozača slobodno lebdi ispred profila krila i područja ukrasa. Središnji zaslon od 11,9 inča (30,2 cm) izdiže se neprimjetno i bez spojeva od središnje konzole, a također se čini da lebdi iznad područja ukrasa. Poput nadzorne ploče, površina zaslona je blago nagnuta prema vozaču.

Moderan, vrlo reduciran dizajn panela vrata uokviruje oba kraja nadzorne ploče. Središnja ploča vrata s integriranim naslonom za ruke razvija se iz okomite površine u horizontalnu orijentaciju. Odražavajući dizajn središnje konzole, prednji dio ima oblik metalnog elementa visoke tehnologije. Može se koristiti kao ručka za hvatanje ili zatvaranje, a sadrži i kontrole električnih prozora. Još jedan vrhunac je plutajuća upravljačka skupina, u koju su integrirane kontrole za otvaranje vrata i podešavanje sjedala.

Avangardni dizajn sjedala novog GLC-a igra se sa slojevima i konturiranim površinama, dajući im vizualnu lakoću. Nasloni za glavu i njihova veza s naslonom s priloženim poklopcem su redizajnirani. Novi GLC dostupan je s kožom obloženom armaturnom pločom s pojasevima u izgledu napa (opcionalno, standardno za AMG line). Neki ukrasni elementi imaju inovativne površine. To uključuje nove interpretacije furnira s otvorenim porama u smeđim tonovima, kao i crni drveni furnir s otvorenim porama s finim umetcima koji slijede formu od pravog aluminija.

Motori: Sustavno elektrificirani četverocilindrični agregati

Novi GLC dostupan je samo kao hibrid: bilo kao plug-in hibrid ili kao blagi hibrid s 48-voltnom tehnologijom i integriranim starter-generatorom. Ponuda motora uključuje četverocilindrične jedinice iz trenutne FAME (Obitelj modularnih motora) Mercedes-Benz obitelji motora. Sukladno tome, asortiman motora igra glavnu ulogu u fleksibilnosti međunarodne proizvodne mreže, s elektrifikacijom na temelju potreba. Četiri od ovih motora su blage hibridne jedinice koje dobivaju inteligentnu podršku u rasponu niskih okretaja od integriranog starter-generatora druge generacije (ISG). Tri daljnje varijante motora su potpuno hibridne jedinice s dodatnom električnom snagom od 100 kW i električnim dometom većim od 100 kilometara. Dostupni su sljedeći modeli: GLC 200 4MATIC (150 kW/204 KS), GLC 300 4MATIC (190 kW/258 KS), GLC 220 d 4MATIC (145 kW /197 KS), GLC 300 e 4MATIC (150 kW/204 KS), GLC 400 e 4MATIC (185 kW/252 KS) i GLC 300 de 4MATIC (145 kW/200 KS).

ISG već osigurava izvrsnu isporuku snage. Sustav uključuje 48-voltni električni sustav, koji omogućuje funkcije poput 'klizanja' (eng. gliding) , pojačanja ili rekuperacije i time značajne uštede goriva. Osim toga, motori se vrlo brzo i udobno pokreću uz pomoć ISG-a tako da je start-stop funkcija vozaču gotovo neprimjetna, kao i prijelaz s 'klizanja' s motorom koji miruje na snažan pogon sa snagom motora. U praznom hodu, inteligentna interakcija između ISG-a i motora s unutarnjim izgaranjem osigurava izvanredno miran rad.

Mercedes-Benz GLC AMG Line: scene vožnje Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz

Plug-in hibridi: električni domet od više od 100 kilometara (WLTP)

GLC je također dobio četvrtu generaciju plug-in hibridnog pogona. Koristeći identične osnovne motore, elektrifikacija je napravila još jedan veliki korak. S električnom snagom od sada 100 kW, okretnim momentom od 440 Nm i potpuno električnim dometom od više od 100 kilometara (WLTP), svakodnevnim rutama uglavnom se može upravljati potpuno električno. Poboljšani hibridni program vožnje omogućuje električni način vožnje za najprikladnije dijelove rute. Električna vožnja je prioritet na dužim putovanjima u urbanim sredinama, na primjer. Bilo s jednim od dva benzinska motora ili dizelskim: kao plug-in hibridi, ne samo da su vrlo učinkoviti nego su i iznimno dinamični na cesti.

Preko brda i dolina: Off-road s GLC-om

Kao i do sada, novi GLC je također izričito dizajniran za terensku vožnju, a za tu je upotrebu pripremljen s nekoliko novih značajki i sustava. Standardna oprema uključuje off-road način vožnje i DSR (regulacija brzine nizbrdo). Plug-in modeli novog GLC-a već nude vozačko iskustvo budućnosti: potpuno električnu terensku vožnju. To dolazi s mnogim prednostima: budući da je puni okretni moment elektromotora od 440 Nm dostupan od prve revolucije motora, njegovu snagu je vrlo lako kontrolirati u svakom trenutku. To omogućuje vrlo preciznu, kontroliranu vožnju čak i na zahtjevnom terenu. Osim toga, budući da električni motor troši energiju samo kada zapravo pomiče vozilo, a potražnja za snagom je relativno niska kada se vozilo vozi sporo, kao što je uobičajeno na off-road, dugo vrijeme potpuno električne vožnje moguće je čak i na zahtjevan teren.

U off-road načinu rada, GLC s kamerom od 360 stupnjeva nudi 'prozirnu haubu': središnji zaslon prikazuje virtualni pogled ispod prednjeg dijela vozila, uključujući prednje kotače i njihov položaj upravljanja. Ovo je iznimno korisno: vozaču omogućuje da u ranoj fazi prepozna prepreke kao što su veliko kamenje ili duboke rupe na putu.

Novi off-road zaslon koristi dva zaslona za jasno raspoređene informacije, kontrole i funkcije. Između ostalog, vozačev zaslon prikazuje nagib, gradijent, topografsku visinu, geo-koordinate i kompas, kao i brzinu na cesti i brzinu motora kada se radi s motorom s unutarnjim izgaranjem. Osim toga, središnji zaslon prikazuje, na primjer, trenutnu poziciju SUV-a na terenu, kao i kut upravljanja prednjim kotačima i, ako je moguće upravljanje stražnjim kotačima, smjer upravljanja stražnjim kotačima. Svim funkcijama vožnje relevantnim za terenski rad mogu se vrlo jednostavno kontrolirati na jednom zaslonu.

Inženjerski paket (opcija) s AIRMATIC zračnim ovjesom uključujući kontrolu razine i upravljanje stražnjom osovinom također donosi svoje prednosti udobnosti na off-road, gdje nudi dodatne pogodnosti. Na primjer, AIRMATIC omogućuje visok razmak od tla izvan ceste, bez obzira na opterećenje, i dug hod ovjesa za najbolju moguću vuču. Upravljanje stražnjom osovinom još više povećava upravljivost izvan ceste.