promjene za 2020.

[FOTO/VIDEO] Mazda osvježila CX-5; ojačavanje statusa modernog, produhovljenog i inteligentnog SUV-a

Mazda CX-5 (2020.) sada uključuje novu boju za ovu godinu - Polymetal Grey Metallic

Mazda CX-5 (2020.) sada uključuje novu boju za ovu godinu - Polymetal Grey Metallic

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mazda

Poboljšanja i nadogradnje na vanjskom i unutrašnjem dizajnu, pogonskim sklopovima, dinamici vožnje na cesti i izvan nje, NVH performansama i sigurnosnoj tehnologiji i-Activsense

Mazda je objavila kako je za 2020. godinu osvježila svoj SUV CX-5. Ovaj model lansiran još 2012. godine je za japanskog proizvođača do danas postao ključni model koji čini oko 30 posto godišnje prodaje tvrtke. Do danas je prodano oko 2.870.000 primjeraka u 130 zemalja širom svijeta, a CX-5 ostaje i Mazdin najprodavaniji europski model.

Mazda CX-5 (2020.)

Mazda CX-5 (2020.)

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mazda

Radi se o nadogradnji onoga što su učinili na modelu za 2019. godinu. Prošle godine se Mazda usredotočila na dva ključna područja - kvalitetu kabine i voznu dinamiku. Japanski proizvođač je tako postigao ovaj model 'oštrijim i boljim za vožnju nego ikad prije', a za ovu modelnu godinu su fokus usmjerili na poboljšanja i nadogradnje na vanjskom i unutrašnjem dizajnu, pogonske sklopove, dinamiku vožnje na cesti i izvan nje, NVH performanse (Noise, Vibration, Harshness) i sigurnosne tehnologije i-Activsense, ojačavajući svoj status 'modernog, produhovljenog i inteligentnog vozila' koje kupcima SUV-a nudi istinsko zadovoljstvo vožnje.

Vanjski dizajn

Ljepota i kvaliteta dinamičnih oblika karoserije CX-5 predstavljaju zreli, elegantni Kodo dizajn za 2020. ostaje nepromijenjen, ali su tu nove, promijenjene oznake i font slova. CX-5 dostupan je u 10 boja karoserije, koji sada uključuju novu boju za ovu godinu - Polymetal Grey Metallic. Ova jedinstvena metalik siva boja kombinira slojeve ispod bistrog sloja koji sadrže svijetle aluminijske 'pahuljice' i neproziran pigment. Oni stapaju čvrsti metalni izgled sa sjajnom glatkoćom kako bi osvijetlili ručno izrađene Kodo oblike površine, pa se sada ona čini kao da ju je ručno izradila ruka majstora.

Mazda CX-5 (2020.)

Mazda CX-5 (2020.)

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mazda

Dizajn interijera

Usredotočenost na udobnost, kvalitetu, dizajn i funkcionalnost kabine Mazde CX-5 konkurira najboljim automobilima u klasi pružajući vrhunski osjećaj u cijeloj kabini. Kao i kod svih najnovijih Mazdinih automobila, arhitektura kabine dizajnirana je tako da stvori inteligentno konfiguriran raspored kokpita za vozača, a sve glavne komande i instrumenti ergonomski su raspoređeni oko središnjeg dijela kabine – kola volana. Za 2020. je povećana i veličina zaslona Mazda Connect na nadzornoj ploči na 8 inča kako bi se omogućili veći i jasniji tekstovi i ikone navigacijskog sustava i povećani prikaz monitora od 360 stupnjeva. Novoj funkciji prikaza dodan je monitor za potrošnju goriva Mazda Connect koji omogućuje vozačima da u stvarnom vremenu provjere stanje sustava za deaktiviranje cilindara.

Mazda CX-5 (2020.)

Mazda CX-5 (2020.)

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mazda

Ambijent unutrašnjosti CX-5 poboljšan je novom visokokvalitetnom LED rasvjetom na nadglavnu konzolu, središnje svjetlo kabine i svjetlo prtljažnog prostora, sada kao standardnom ​​opremom u cijeloj paleti modela.

Nova sjedala presvučena crnom polu-umjetna kožom sada su dostupna u posebnim modelima. Odlikuje ih središnji dio sjedala od tkanine i rubovi od umjetne kože koji reproduciraju teksturu i osjećaj prirodne kože što je moguće bliže. Konačno, promijenjen je i dizajn ključa kao simbol Mazde koja ulazi u novu eru.

Motori Skyactiv-G i Skyactiv-D za 2020.

Mazdu CX-5 pokreću po dva benzinska i dizelska Skyactiv motora, s Mazdinim šesterostupanjskim ručnim Skyactiv-MT ili šesterostupanjskim automatskim mjenjačem Skyactiv-Drive i najnovija generacija Mazdinog inteligentnog i-Activ pogona na sva četiri kotača (AWD).

Unutar ovog raspona, Skyactiv-G 2,0-litreni benzinski motor snage 165 KS (121 kW) dostupan je s ručnim ili automatskim mjenjačem i izborom prednjeg ili pogona na sve kotače. Novost u verziji ovog pogona s ručnim mjenjačem za 2020. jest to što je sada opremljen s funkcijom deaktivacije cilindara. Ova funkcija isključuje dva od četiri cilindra motora u situacijama pri laganom opterećenju, poput krstarenja stalnom brzinom. Zatvaranje cilindara 1 i 4 na ovaj način smanjuje gubitak crpke i mehanički otpor. Volumen usisa zraka, količina ubrizgavanja goriva i vrijeme paljenja precizno se kontroliraju kako bi se motor mogao nesmetano prebacivati ​​između rada s dva cilindra i četiri cilindra, te smanjiti potrošnju goriva i emisiju CO₂.

Mazda CX-5 (2020.) - Skyactiv-G motor

Mazda CX-5 (2020.) - Skyactiv-G motor

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mazda

Da bi se postigla optimalna potrošnja goriva i zadovoljstvo u vožnji, prebacivanje između dvo- i četverocilindričnog rada izuzetno je glatko. Budući da je vozaču teško znati koliko se cilindara u određenom trenutku koristi, funkcija za prikaz deaktivacije cilindra na monitoru učinkovitosti potrošnje goriva Mazda Connect koristi grafiku kako bi vozača obavijestio koji od tri načina se trenutno koristi: prekid dotoka goriva u 4 cilindra, isključenje 2 cilindra ili vožnja s 4 cilindra. Ovaj zaslon vozačima pruža razumijevanje statusa deaktivacije cilindra kako bi bolje uživali u vožnji ekonomične potrošnje goriva.

Liniju benzinskih motora CX-5 za 2020. godinu upotpunjava 2,5-litreni benzinac Syactiv-G snage 194 KS (143 kW) s automatskim mjenjačem i izborom prednjeg ili pogona na svim kotačima.

Mazda CX-5 (2020.) - Skyactiv-D motor

Mazda CX-5 (2020.) - Skyactiv-D motor

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mazda

Kod dizelskih motora, prvi je obujma 2,2 litre Skyactiv-D snage 150 KS (11 0kW) s izborom ručnog ili automatskog mjenjača i pogonom na sve kotače. Kao i drugi 2,2-litreni dizelski motor Skyactiv-D snage 184 KS (135 kW) s pogonom na sve kotače i ručnim ili automatskim mjenjačem.

Sve automatske inačice ove četiri pogonske jedinice sada mogu biti opremljene tipkama za ručno mijenjanje stupnjeva prijenosa smještenim na kolu upravljača. Ovo vozaču omogućuje brzi ručni rad bez da mora skidati ruke s upravljača. Također podržava prilagodljivu vožnju olakšavajući lagano, ugodno usporavanje u situacijama kada je potrebno kočenje motora, kao što su duge nizbrdice ili približavanje zavojima.

Mazda CX-5 (2020.)

Mazda CX-5 (2020.)

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mazda

Dinamika vožnje

Svaka uzastopna generacija CX-5 koristila je poboljšanja karoserije, MacPherson prednjeg ovjesa i multi-link stražnjeg ovjesa, upravljača i kočnica kako bi se dodatno poboljšala stabilnost upravljanja po čemu je CX-5 oduvijek bio poznat.

U modelu za 2020., fokus dinamike vožnje proširen je na poboljšanje kvalitete osjećaja vožnje kroz poboljšanje NVH karakteristika kabine. U potrazi za kvalitetnijom unutrašnjošću, Mazdini su se inženjeri usredotočili na razliku u količini šumova na cesti prilikom prelaska s grube cestovne površine na glatku cestovnu površinu.

Cestovna buka koja se prenosi u unutrašnjost vozila sastoji se od dvije vrste - buka koja izravno dopire do ušiju putnika, i buka koja se odražava u unutrašnjosti vozila prije nego što dospije do ušiju putnika. Kako bi se smanjio ovaj odbijeni zvuk, promijenjeni su materijali korišteni u filmu šestoslojne obloge koja je pričvršćena na unutrašnjost krova. Smanjivanjem otpora protoka zraka filma, apsorpcija nižih frekvencija poboljšana je za oko 10 posto, čime je moguće brzo apsorbirati šum ceste koji ulazi u kabinu.

Mazda CX-5 (2020.)

Mazda CX-5 (2020.)

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mazda

Osjećaj vožnje poboljšan je dodavanjem dinamičkog amortizera upravljačkom sustavu modela s benzinskim motorom, koji djeluje kao mjera protiv vibracija.

Novi gumeni spoj između zračnog jastuka i upravljača učinkovito smanjuje vibracije niske frekvencije između 25 i 100 Hz koje se prenose s površine ceste. Smanjenjem broja takvih vibracija koje od guma do ovjesa, karoserije i osovine upravljača dopiru do ruku koje drže volan, postiže se kvalitetniji osjećaj vožnje.

Izvanredne performanse modela 2020 CX-5 također su poboljšane dodavanjem Off-road Traction Assist-a za modele s pogonom na sve kotače. Dizajniran da pomogne vozaču kada loši uvjeti na cesti otežavaju kretanje ili kada se vozilo zaglavi, Off-road Traction Assist integrira rad AWD pogona na sva četiri kotača i TCS sustava kontrole prianjanja za sprečavanja proklizavanja kotača koji nemaju grip, raspoređujući ispravnu količinu okretnog momenta na kotače koje imaju prianjanje i na taj način povećavaju performanse trakcije vozila. Off-road Traction Assist također djeluje u suradnji s Hill Launch Assist-om (HLA), kako bi se spriječilo klizanje vozila unatrag kad se penjete uzbrdicom sa skliskim površinama.

Mazda CX-5 (2020.)

Mazda CX-5 (2020.)

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mazda

Sigurnost

Model CX-5 oduvijek je bio opremljen sveobuhvatnim asortimanom naprednih Mazdinih i-Activsense sigurnosnim tehnologijama za podršku vozaču koje pružaju vodeće u klasi aktivne sigurnosne performanse. Za 2020. godinu, ažurirana verzija CX-5-ove napredne Smart City Brake Support (Advanced SCBS) prvi put uključuje detekciju pješaka noću.

Napredni SCBS sustav koristi prednju kameru za otkrivanje vozila i pješaka ispred i pomaže u izbjegavanju sudara ili ublažavanju štete u slučaju da se dogodi. Sustav može otkriti vozila pri brzinama od 4 do 80 km/h, a pješake pri 10 do 80 km/h. Ovo poboljšanje sustava dodaje mogućnost otkrivanja pješaka noću i proširuje raspon uvjeta u kojima je sustav učinkovit.

Pružajući vozačima više sigurnosti tijekom vožnje u malo mračnijim uvjetima oko zalaska sunca, postavke automatskog prednjeg svjetla su izmijenjene tako da se svjetla uključuju kad svjetlo vani odgovara onom 30 minuta prije zalaska sunca - otprilike 2000 luksa. Uključivanje svjetla ranije omogućuje pješacima i drugim automobilima da lakše uoče automobil i na taj način pomažu u sprječavanju nezgoda prije nego što one i nastanu.

  • +28
  • +25

Mazda CX-5 (2020.)

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mazda

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!