aerodinamika hiperautomobila

[FOTO/VIDEO] Lotus Evija - poput borbenog zrakoplova u usporedbi s dječjim zmajem!

15.05.2020 u 15:10

Bionic
Reading

Nova video animacija strujanja zraka potpuno električnog hiperautomobila Lotus Evije objašnjava njegovu jedinstvenu poroznost i fenomenalnu potisnu silu

Lotus Evija, potpuno električni hiperautomobil dvosjed snage 2000 KS, koji je svoju premijeru imao prošle godine u Royal Horticultural Hallsu u Londonu s neusporedivim performansama i ciljanom snagom, postavio je nove standarde u pogledu naprednog inženjeringa električnih vozila. Jednostavno, Lotus Evija je najmoćniji automobilski serijski automobil ikada izgrađen, a i sam proizvođač kaže da je ovaj automobil napravljen 'for the drivers' - za vozače.

Kao i svi Lotusovi automobili kroz 71-godišnju povijest marke, Evija je precizno dizajnirana za pružanje izvanrednih vozačkih iskustva na cesti i stazi. To je najdinamičniji model ikada izgrađen u legendarnom Lotusu, postavljajući nove standarde za vozne performanse Iznad svega.

Britanska marka sportskih automobila Lotus, sada u vlasništvu kineskog Geelyja, objavila je zanimljivu video animaciju njegove jedinstvene poroznosti i fenomenalne potisne sile, a Richard Hill Lotusov glavni aerodinamičar koji radi više od 30 godina u Lotusu odgovorio je na nekoliko pitanja o ovom hiperautomobilu.

Koja je sveukupna filozofija iza aerodinamike Evije?

Radi se o tome da protok zraka bude nizak i ravan sprijeda i da ga vodite kroz tijelo automobila da izlazi visoko straga. Jednostavno rečeno, cijeli automobil se pretvara u obrnuto krilo kako bi se proizvela ta važna dinamička sila.

Na pitanje kako se Evija uspoređuje s običnim sportskim automobilima, odgovorio je: 'To je poput uspoređivanja borbenog zrakoplova s ​​dječjim zmajem.'

Lotus Evija, potpuno električni hiperautomobil snage 2000 KS Izvor: Promo fotografije / Autor: Lotus Cars

Objašnjenje poroznosti automobila u aerodinamičkom pogledu

Većina automobila mora probušiti rupu u zraku da bi se prošla pomoću grube sile, ali Evija je jedinstvena zbog svoje poroznosti. Automobil doslovno 'diše' zrak. Prednja strana djeluje poput usta; on proguta zrak, usisava svaki kilogram vrijednosti iz njega - u ovom slučaju snagu, - a zatim ga izdahne kroz svoj dramatični stražnji kraj.

Uloga prednjeg razdjelnika (splittera)

Dizajniran je u tri dijela; veće središnje područje pruža zrak za hlađenje baterija, koje su središnje smještene iza dva sjedala, dok zrak usmjeren kroz dva manja vanjska dijela hladi prednju e-osovinu. Razdjelnik minimizira količinu zraka dozvoljenog ispod vozila, smanjujući tako povlačenje (drag) i podizanje podvozja od podloge. Također pruža nešto za razliku tlaka između gornje i donje površine razdjelnika kako bi ga pritisnuo, tako da nastaje potisna sila.

Jesu li Venturijevi tuneli kroz stražnje dijelove dio poroznosti?

Da, oni hrane kut visine podvozja automobila (wake) prema nazad kako bi pomogli smanjiti silu povlačenja, odnosno otpora zraka. Gledajte to tako; bez njih bi Evija bila poput padobrana, ali s njima je 'mreža za leptire' i čine automobil jedinstvenim u svijetu hiperautomobila.

Kakav je učinak Evijine aktivne aerodinamike?

Zadnje krilo uzdiže se iz položaja mirovanja u ravnini prema gornjem dijelu karoserije. Postavljen je u 'čisti' zrak iznad Evije, stvarajući dodatnu potisnu silu na stražnjim kotačima. Automobil također ima sustav smanjenja sile povlačenja u stilu F1 (DRS), koji je vodoravna ravnina postavljena na sredini straga, a njegovo aktiviranje ubrzava automobil jer smanjuje otpor zraka.

Lotus je u Formuli 1 bio pionir potpune šasije od karbonskih vlakana, a Evija je prvi Lotusov cestovni automobil koji koristi tu tehnologiju. Kako je to pomoglo u upravljanju aerodinamikom? Podvozje je jedan komad oblikovanog ugljičnog vlakna za izuzetnu čvrstoću, krutost i sigurnost. Donja strana je oblikovana da prisili protok zraka kroz stražnji difuzor i u Evijin kut visine podvozja automobila, uzrokujući 'upwash' protok zraka i fenomenalnu razinu potisne sile automobila.

Evija će biti najlakši EV automobil na svijetu, a utječe li težina na aerodinamičke performanse?

Težina automobila nema utjecaja na ukupnu aerodinamiku. Međutim, što je automobil lakši, to je veći postotak cjelokupnog prianjanja postignut potisnom silom i zbog manje inertnosti automobila njime se lakše skreće.

Možete li nam reći koliki je koeficijent otpora zraka i postisne sile Evije?

Te ćemo podatke objaviti kasnije ove godine kada obavimo završno testiranje.

Richard Hill je glavni inženjer aerodinamike i toplinskog upravljanja. Njegova uloga uključuje suradnju s vanjskim dizajnerima svih novih Lotusovih vozila, od rane faze koncepta programa do testiranja prototipova predproizvodnje.

Fokus je uvijek na razvoju aerodinamičnih performansi, što u konačnici pomaže u proizvodnji dinamičkih karakteristika svjetske klase, po kojima je Lotus poznat. Richard Hill također pomaže u tome da svi sustavi hlađenja, ventilacije u kabini i sustava toplinskog upravljanja ispravno rade.

Osim što je radio na cestovnim i trkaćim automobilima, Richard je bio mozak koji stoji iza modela trkaćih bicikala Lotus Type 108 i Type 110, koji su 90-ih godina proslavili legendarnog britanskog biciklista na Olimpijadi i Tour de France-u Chrisa Boardmana, Hill je isto tako sudjelovao u razvoju novog cestovnog trkaćeg bicikla, koji je Lotus razvio za britanske bicikliste koji će se natjecati na idućim Olimpijskim igarama u Tokiju 2021.