ZANIMLJIVI detalji

[FOTO/VIDEO] Kia EV6 iznenađuje: Pametna rješenja inovativnog električnog crossovera

21.06.2021 u 08:22

Bionic
Reading

U kombinaciji s naprednim mogućnostima brzog punjenja od 800 V koje omogućuju punjenje od 10 do 80 posto u samo 18 minuta, novi model nudi potencijalni električni domet nulte emisije od preko 500 km

Nova Kia EV6, predstavljena javnosti u ožujku, pruža razinu upotrebljivosti kakvu do sada nismo vidjeli u segmentu BEV (električna vozila na baterije) zahvaljujući uvođenju niza inovativnih i visokotehnoloških značajki. U kombinaciji s naprednim mogućnostima brzog punjenja od 800 V koje omogućuju punjenje od 10 do 80 posto u samo 18 minuta, novi model nudi potencijalni električni domet nulte emisije od preko 500 km.

Knjige narudžbi za Kia EV6 sada su otvorene, a prve isporuke očekuju se širom Europe u četvrtom tromjesečju 2021. godine.

KIA EV6 - svjetska premijera Izvor: Promo fotografije / Autor: Kia Worldwide

Prostrana kabina

Zasnovana na Kijinoj namjenskoj Electric-Global modularnoj platformi (E-GMP), kabina EV6 koristi se vodećim unutarnjim prostorom i funkcionalnošću vodećim u klasi. Putnike sprijeda dočekuje vitka, minimalistička arhitektura nadzorne ploče koja naglašava izvanredan osjećaj prostora u kabini. Bez potrebe za smještanjem središnjeg tunela za prijenos, ravni pod EV6 pruža putnicima na stražnjim sjedalima 990 mm prostora za noge za izuzetan prostor i udobnost.

Inovativni novi HVAC (grijanje, ventilacija i klimatizacija) sustav dodatno poboljšava udobnost suvozača i unutarnji prostor. Uključivanjem HVAC arhitekture koja je podijeljena između unutarnje i vanjske strane kabine, veličina unutarnjeg dijela HVAC sustava smanjuje se za 55 posto. Ovaj raspored osigurava tanji dizajn kokpita i više prostora za putnike na prednjim sjedalima, dok istovremeno osigurava optimalne performanse hlađenja.

KIA EV6 - interijer Izvor: Promo fotografije / Autor: KIA

Posebna sjedala za opuštanje omogućuju vozaču i suvozaču da se opuste u vrhunskoj udobnosti i luksuzu dok je EV6 parkiran ili se puni. Pritiskom na gumb, sjedala se mogu podići i zavaliti, optimizirajući držanje i raspodjelu tjelesnog tlaka, a istovremeno omogućiti putnicima da se ispruže, pročitaju knjigu ili naspavaju. Lagani dizajn tankih linija sjedala dodatno poboljšava unutarnji prostor EV6.

Vrhunski materijali koriste se u kabini EV6 za ugodan osjećaj, dok je njihov odabir također odabran za najveću trajnost. Kabina je obložena nizom održivih materijala, od veganskih kožnih obloga do tkanina sjedala i podnih tepiha izrađenih od reciklirane plastike, što odgovara 100 plastičnih boca vode od 500 ml po automobilu.

Sve primarne komande EV6 nalaze se na dohvat ruke vozača za intuitivno iskustvo vožnje. Birač Shift-By-Wire koji štedi prostor prikladno je smješten uz gumb za pokretanje EV6 na središnjoj konzoli, dok elegantni upravljač integrira ključne ADAS prekidače za maksimalnu operativnost. Dodirni upravljački prekidači za grijani upravljač EV6 i ventilirana i grijana sjedala također su na dohvat ruke radi praktičnosti.

  • +28
KIA EV6 Izvor: Promo fotografije / Autor: KIA

Impresivan prostor za pohranu

Pametna rješenja za pohranu EV6 udovoljavaju svim potrebama. Značajna središnja ladica za pohranu pruža prikladan prostor za male torbe i tablete, a integrirana podloga za bežično punjenje omogućuje korisnicima da s lakoćom pune svoje pametne telefone. Kutija za rukavice veća je od uobičajene zahvaljujući podijeljenoj HVAC arhitekturi, pružajući 10,5 litara prostora. Praktični prednji i stražnji držači pića pružaju dodatni potencijal za pohranu.

Bogat prostor za prtljažnik koji pruža E-GMP arhitektura znači da je EV6 spreman za sljedeću avanturu, pružajući 520 litara (VDA) prtljažnika s postavljenim sjedištima u drugom redu. S preklopljenim sjedalima u drugom redu od 60:40, kapacitet odlaganja raste na približno 1300 litara. EV6 također ima prednji prtljažnik ili 'frunk' (složenica od engleskih riječi 'front' i 'trunk'), pružajući dodatnih 52 litre prostora za pohranu za RWD modele (pogon na stražnjim kotačima) i 20 litara za AWD modele (pogon na prednjim kotačima), s dovoljno prostora za kabel za punjenje vozila.

Inovativno fleksibilno punjenje i impresivna vuča prikolice

Daljnje poboljšanje avanturističkih mogućnosti na otvorenom je funkcija EV6-a vehicle-to-load (V2L) koja drastično poboljšava fleksibilnost punjenja. Integrirana kontrolna jedinica za punjenje (ICCU) omogućuje pražnjenje do 3,6 kW snage iz baterije vozila putem jednostavnog adaptera koji pretvara vanjski utikač za punjenje u utičnicu.

Adapterski utikač ovisit će o tržištu, a uključivat će tropolni utikač za kupce na nekim tržištima, što EV6 omogućuje punjenje bilo čega, od vanjskih kućanskih uređaja do drugih EV-a. Unutar kabine, zgodan priključak za punjenje smješten ispod stražnjih sjedala omogućuje putnicima da pune uređaje iz baterije vozila bez potrebe za dodatnim adapterima.

Nadalje, EV6 je dizajniran za vuču prikolice do 1600 kg kada je opremljen baterijom od 77,4 kWh u obje RWD i AWD konfiguracije. Za kupce koji se odluče za 58 kWh bateriju, EV6 nudi do 750 kg vučnog kapaciteta. Koja god opcija bila odabrana, EV6 pruža snažne performanse električnih vozila za savršena putovanja s obitelji.