CAR OF THE YEAR 2023

[FOTO/VIDEO] Jeep Avenger je europski automobil godine 2023.: Prvi model legendarne američke marke na vrhu

17.01.2023 u 14:46

Bionic
Reading

Jeep Avenger ima električni domet do 400 km u kombiniranom ciklusu i više od 550 km u gradu (sve WLTP). Novi električni pogonski sklop je spoj jedinstvenog 400V elektromotora snage 115 kW (156 KS), 260 Nm maksimalnog okretnog momenta te nove baterije od 54 kWh

Jeep Avenger je dobitnik nagrade za europski automobil godine 2023. (Car of the Year) na ceremoniji koja se po prvi put održava na Međunarodnom sajmu automobila u Bruxellesu. Avenger, prvo baterijsko električno vozilo (BEV) legendarne američke marke, je dobio 328 bodova i 21 najbolji glas žirija za izbor Europskog automobila godine. Zanimljivo, kompaktni SUV B-segmenta vozila, prvo je vozilo marke Jeep koje je osvojilo ovu prestižnu nagradu u 60-godišnju povijest ovog natjecanja.

Što se tiče glasovanja, 57 članova žirija iz 22 europske zemlje također je dalo 241 glas Volkswagen ID. Buzz-u koji je bio drugi, ostvarivši 16 najboljih kvalifikacija. Nissan Ariya je na trećem mjestu sa 211 bodova, dok je Kia Niro četvrti sa 200 bodova. Renault Austral sa 163 boda zauzeo je peto mjesto, dok je Peugeot 408 šesti sa 149 bodova. Poredak zatvaraju Subaru Solterra/Toyota bZ4X sa 133 boda. U prilogu je i cjeloviti video sa svečane ceremonije proglašenja pobjednika za 2023.

Car of the Year 2023 Izvor: Ostale fotografije / Autor: The Car of the Year

Søren W. Rasmussen, novi predsjednik žirija za Automobil godine, o rezultatu kaže: 'Jeep Avenger je zasluženi pobjednik Automobila godine. Na uvjerljiv način odražava vrijeme u koje je ušao svijet automobila, a svojim dizajnom zrači velikom promjenom s kojom se poznata marka suočava. Jeep Avenger je pravi Europljanin, a ima toliko dobrih osobina da je vrlo zadovoljan žiri koji stoji iza titule: Automobil godine 2023. Čestitamo!'

'Jeep Avenger se pokazao kao savršena kombinacija za većinu namjena: kompaktan je i okretan za gradsku upotrebu, ima dovoljno snage i okretnog momenta za kretanje po bilo kojoj vrsti ceste i dobar domet čak i za putovanja srednje udaljenosti. Iako je dug samo 4,08 metara, unutra ima dovoljno mjesta. To je kompletan automobil, a ne gradski auto. Ali iznad svega, ima dizajn koji zadivljuje', rekao je Alberto Sabbatini, potpredsjednik organizacije Car Of The Year.

Predstavljanje Jeepa Avengera u Europi označava početak sljedeće faze elektrifikacije marke Jeep – BEV vala – u kojem će se četiri potpuno električna vozila pojaviti na tržištu do 2025. Do kraja 2030., europska prodaja marke Jeep biti će 100 posto čisto električna.

Novi Avenger je kompaktni SUV koji se sa samo četiri metra duljine nalazi u brzorastućem B-SUV segmentu vozila, drugom najvećem europskom segmentu u smislu obujma.

  • +8
Jeep Avenger je Europski automobil godine 2023. Izvor: Promo fotografije / Autor: Stellantis

Okretan, sposoban, tih i zabavan za vožnju, nudi dinamične razine performansi zahvaljujući trenutnom okretnom momentu. Novi SUV je za aktivne ljude koji traže vozilo kompaktnih dimenzija i najsuvremenijih tehnoloških značajki.

Jeep Avenger ima električni domet do 400 km u WLTP ciklusu i više od 550 km u gradu. Novi električni pogonski sklop je spoj jedinstvenog 400-voltnog elektromotora snage 115 kW (156 KS), 260 Nm maksimalnog okretnog momenta te nove baterije od 54 kWh.

Nadovezujući se na uspjeh ekskluzivnog 1. izdanja, potpuno opremljene verzije za lansiranje od koje je prodano 8000 jedinica nakon lansiranja na pariškom sajmu automobila u listopadu, sada se mogu naručiti cijeli asortiman Jeepa Avengera. Prve isporuke očekuju se u drugom kvartalu ove godine.

Potpuno novi Jeep Avenger dostupan je po konkurentnoj cijeni, s ciljem olakšavanja prijelaza na električne pogonske sklopove. U zemljama u kojima postoje državni poticaji, novi Jeep Avenger BEV bit će dostupan po početnoj cijeni ispod 30.000 eura.