Rally RAID

[FOTO/VIDEO] Audi predstavio RS Q e-tron E2: Lakši, aerodinamičniji i još učinkovitiji monstrum za pustinjske relije

02.09.2022 u 14:04

Bionic
Reading

Nakon ove evolucije, RS Q e-tron sada nosi kraticu E2, jer podsjeća na legendarni Audi Sport quattro u završnoj fazi razvoja za Skupinu B relija 1980-ih

Audi RS Q e-tron je u ožujku ove godine osvojio svoj prvi pustinjski reli u Abu Dhabiju, a sada je spremna sljedeća evolucija ovog pustinjskog reli automobila. Inovativni prototip predstavlja se značajno poboljšan za reli Maroko 2022. i reli Dakar 2023. Karoserija je potpuno nova i ima značajno poboljšanu aerodinamiku. Pomaže smanjiti težinu prototipa i središte gravitacije. Nove operativne strategije dodatno poboljšavaju učinkovitost električnog pogona. U unutrašnjosti i prilikom mijenjanja kotača, vozač i suvozač imaju koristi od lakšeg rukovanja. Nakon ove evolucije, RS Q e-tron sada nosi kraticu E2. Podsjeća na legendarni Audi Sport quattro u završnoj fazi razvoja za Skupinu B relija 1980-ih.

Druga faza razvojnog programa

'Uspjeli smo dobro debitirati na Dakaru s Audijem RS Q e-tron, pa čak i naše prve etapne pobjede u disciplini motorsporta koja nam je nova,' kaže Rolf Michl, generalni direktor Audi Sport GmbH i odgovoran za motorsport kod Audija. Ovo označava početak druge faze razvojnog programa. U listopadu će se tim Audi Sporta pripremati za reli Dakar 2023. s novim prototipom u Maroku.

Audi RS Q e-tron E2: Promjene Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi AG

'Audi RS Q e-tron E2 ne preuzima niti jedan dio karoserije od svog prethodnika,' kaže Axel Löffler, glavni dizajner RS ​​Q e-trona. Kako bi se ispoštovale propisane unutarnje dimenzije, kokpit, koji je dosad bio usko uvučen prema krovu, sada je znatno širi. Prednja i stražnja hauba također su redizajnirane. 'Sada uklanjamo donji dio stražnjeg poklopca lijevo i desno od B-stupa. U kombinaciji s modificiranim rasporedom, tj. optimiziranim slojevima tkanine od kompozitnih materijala, ovo rješenje smanjuje težinu,' kaže Löffler. Prototipovi T1U ubuduće će morati težiti 2100 umjesto 2000 kilograma. S obzirom da je prva generacija RS Q e-trona bila preteška, ipak je bilo potrebno uštedjeti nekoliko desetaka kilograma. To je popraćeno spuštanjem težišta vozila.

Uštedjeli više težine i optimizirali protok zraka

Aerodinamični koncept u dijelu karoserije ispod haube potpuno je nov. Ovaj dio gotovo podsjeća na oblik trupa broda: njegova najšira točka je u visini kokpita, dok se tijelo značajno sužava prema naprijed i nazad. Audi je sada odustao od dijela blatobrana koji je bio iza prednjih kotača i činio je prijelaz prema vratima. Interno se ova struktura naziva 'slonovom nogom'. Kao rezultat toga, dizajneri su uštedjeli više težine i optimizirali protok zraka. 'Aerodinamički aspekt ne treba podcijeniti niti u pustinjskom reliju,' kaže Löffler.

Doduše, nove dimenzije kokpita znače i veći i samim time nepovoljniji presjek karoserije. Ipak, bilo je moguće smanjiti ukupni aerodinamički otpor za oko 15 posto, tj. umnožak CD vrijednosti i čeone površine (A). Ovo ne mijenja najveću brzinu. U propisima je i dalje ograničena na 170 km/h. Ipak, poboljšani protok zraka nudi jednu veliku prednost. 'To dodatno smanjuje energetske potrebe automobila na električni pogon', kaže Löffler. 'Implementirali smo aerodinamičke proračune u potpunosti koristeći računalnu dinamiku fluida (CFD).' Ove računalne simulacije zamjenjuju dugotrajan rad u zračnom tunelu i još uvijek daju vrlo precizne rezultate.

Animacija: Audi RS Q e-tron E2: Usporedba Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi AG

Ekološki još prihvatljiviji: optimizirano upravljanje energijom

Električni pogonski sklop Audija RS Q e-tron E2 sastoji se od pretvarača energije koji se sastoji od motora s unutarnjim izgaranjem i generatora, kao i visokonaponske baterije i dva elektromotora na prednjoj i stražnjoj osovini. Upravljanje energijom ovdje igra presudnu ulogu. Sustav elektroničke kontrole složenog električnog pogona dokazao je svoju vrijednost u prvim reli utrkama. Izazovi su se javljali samo u ekstremnim slučajevima.

Na reliju Dakar, primjerice, Audi je zabilježio kratkotrajne viškove snage u situacijama kada su kotači imali manji kontakt s tlom tijekom skokova ili na neravnom terenu. Službenici FIA-e, svjetske automobilske federacije, interveniraju na pragu od 2 kilodžula viška energije i izriču sportske kazne.

'Usporedbe radi, više od sto puta veća količina energije teče prema motorima u sekundi unutar dopuštenih granica', kaže Florian Semlinger, razvojni inženjer za ugrađeni softver, aplikaciju i ispitni stol. 'Mogli smo si olakšati i postaviti prag za nekoliko kilovata niže, ali to bi značilo slabije performanse. Umjesto toga, uložili smo mnogo finih podešavanja u kontrolere napajanja.' Dva pojedinačna ograničenja – jedno za svaki motor – softver sada ponovno izračunava unutar milisekundi. Kao rezultat toga, radi točno duž dopuštene granice.

Takozvani pomoćni potrošači također imaju koristi od optimiziranog upravljanja. Servo pumpa, pumpa za hlađenje klima uređaja i ventilatori imaju mjerljiv utjecaj na energetsku ravnotežu. Tijekom debitantske sezone 2022. reli tim Audi i Q Motorsport stekao je dragocjeno iskustvo koje omogućuje bolju procjenu.

Uzmimo, na primjer, klimatizacijski sustav: radi toliko agresivno da bi mogao uzrokovati smrzavanje rashladne tekućine kada stalno radi maksimalnom snagom. U budućnosti će sustav raditi u isprekidanom načinu rada. Time se štedi energija, ali unutarnje temperature tek neznatno variraju, čak i tijekom duljih razdoblja. Operativna strategija za ventilatore i servo pumpu također je optimizirana. Na primjer, sustavi se sada mogu drugačije regulirati za manja opterećenja na stupnjevima veze nego na brzinskim stupnjevima.

  • +15
Audi RS Q e-tron E2 Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi Communications Motorsport

Pojednostavljeni rad: Jednostavna uporaba u kokpitu i prilikom mijenjanja kotača

Vozači Audija Mattias Ekström/Emil Bergkvist, Stéphane Peterhansel/Edouard Boulanger i Carlos Sainz/Lucas Cruz mogu se veseliti svojim novim 'radnim mjestima'. Zasloni su i dalje u vidnom polju vozača i smješteni na središnjoj konzoli u uobičajenom stilu, a zadržana je i središnja ploča s prekidačima sa svoja 24 polja.

Međutim, inženjeri su restrukturirali zaslone i kontrole. 'Ukupnost svih funkcija brzo stvara zabunu', kaže Florian Semlinger. 'Zato, po prvi put, vozač i suvozač sada mogu birati između četiri područja sustava pomoću okretnog prekidača.' Tema 'Stage' sadrži sve funkcije koje su važne tijekom natjecateljske vožnje - poput limitatora brzine u dionicama s ograničenjima brzine ili zračne dizalice.

Dakar Rally i Abu Dhabi Desert Challenge 2022 Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi AG

Dio 'Road' sadrži, na primjer, pokazivače smjera i kameru za vožnju unatrag, funkcije koje su često tražene na stupnjevima veze. Opcija 'Error' koristi se za otkrivanje, kategoriziranje i katalogiziranje pogrešaka. Odjeljak 'Settings' uključuje sve što je korisno inženjerskom timu tijekom testiranja ili nakon što automobil stigne u bivak, na primjer, detaljne temperature pojedinih sustava.

Posade sada mogu puno lakše raditi nakon uboda. Jednostavne, ravne i lako uklonjive komponente karoserije zamjenjuju prethodne glomazne navlake za pomoćne kotače na bokovima. Novim deseterokračnim naplatcima partnera Rotiforma puno je lakše rukovati. Vozači i suvozači mogu ih lakše uhvatiti i sigurnije izvršiti promjenu kotača na vozilu.

'Kombinirali smo sve važne lekcije u vrlo kratkom vremenu. Rezultat naših ideja je evolucija E2,' kaže Uwe Breuling, voditelj operacija vozila Audi Sport. 'Odlučan i isplativ rad našeg razvojnog tima savršeno nas je pripremio za naš drugi reli Dakar.'

Nakon početnog testiranja koje je vodio Arnau Niubó Bosch, voditelj testnog inženjeringa, Audi Sport je 1. rujna predstavio RS Q e-tron E2 u Neuburgu an der Donau, u Njemačkoj. Od 1. do 6. listopada nova tehnologija će se morati dokazati u natjecanju prvi put na utrci Rally du Maroc. Sva tri Audijeva vozačka para tada će se natjecati na pustinjskom reliju koji počinje i završava u Agadiru (Maroko), na jugozapadu te sjevernoafričke zemlje.