NOVI DIZAJNERSKI JEZIK

[FOTO] Škoda pokazala prvu skicu interijera konceptnog automobila VISION 7S: Električni auto za do sedam osoba

20.07.2022 u 15:58

Bionic
Reading

Inovativni jezik dizajna fokusiran je na smanjene, pojednostavljene i vrlo praktične oblike, jednostavnost korištenja digitalnih tehnologija i održivost materijala

Škoda predstavlja još jednu najavnu skicu svog nadolazećeg dizajnerskog jezika. Prvi crtež interijera konceptne studije VISION 7S otkriva prostrano vozilo s potpuno novom, svestranom arhitekturom interijera, koje nudi prostor za do sedam osoba. Za izradu minimalističkog interijera koriste se održivi materijali. Novi jezik dizajna je autentičan i nudi intuitivno upravljanje digitalnim tehnologijama i visok stupanj funkcionalnosti.

Potpuno električni konceptni automobil VISION 7S prvi je Škodin konceptni automobil koji ima novi dizajnerski jezik proizvođača. Sada je objavljena prva skica koja prikazuje unutrašnjost vozila. Uz održive materijale, minimalističku unutrašnjost karakterizira izdašan prostor za do sedam osoba u tri reda sjedala kao i Škodin potpis Simply Clever značajke.

'Novi dizajnerski jezik je minimalistički, funkcionalan i autentičan. U budućnosti ćemo se i dalje fokusirati na tradicionalne prednosti Škode, kao što su velikodušan prostor, laka upotrebljivost i visok stupanj funkcionalnosti. S našim novim jezikom dizajna, poduzimamo sljedeći korak i stavljamo još veći naglasak na korisničko iskustvo. Velika kreativnost naših dizajnera i inženjera prikazana je kroz pomične elemente interijera i novorazvijene Simply Clever značajke kao što je integrirano dječje sjedalo. Namjerno minimalističke linije također proširuju jasan vanjski dizajn u unutrašnjost.', kaže Oliver Stefani, voditelj dizajna Škode.

Inovativna detaljna rješenja

Unutrašnjost novog konceptnog automobila VISION 7S ima simetričan omatajući dizajn, plus široku, horizontalnu armaturnu ploču koja se proteže do vrata, povećavajući osjećaj prostora. Optimalno postavljen oslonac za ruke čini interakciju sa zaslonom osjetljivim na dodir i dodirnim tipkama jednostavnom i praktičnom. U redizajnirani upravljač integrirane su i dodirne kontrole. Ambijentalna rasvjeta naglašava različita područja unutrašnjosti, uključujući status punjenja, i pruža odgovarajuće osvjetljenje prilikom ulaska i izlaska iz automobila. Paneli vrata također imaju interaktivne dodirne i vizualne elemente. Integrirano dječje sjedalo nalazi se u središnjoj konzoli – najsigurnije mjesto u vozilu. Nasloni prednjih sjedala opremljeni su držačima za multimedijske uređaje za putnike u drugom i trećem redu. Oni također imaju integrirane ruksake.

Inovativne klizne kontrole za različite načine rada

Prostrana unutrašnjost nudi dvije različite konfiguracije koje pružaju novo prostorno iskustvo za različite situacije – vožnju i opuštanje. U načinu vožnje sve su kontrole postavljene na svoje idealne položaje, a središnji dodirni zaslon okomito je poravnat za prikaz svih relevantnih informacija tijekom vožnje. Način rada za opuštanje može se aktivirati tijekom punjenja ili zaustavljanja radi odmora; upravljač i ploča s instrumentima pomiču se prema naprijed, a prvi i drugi red sjedala se pomiču prema natrag za još opušteniji položaj sjedenja. Ova opcija nudi putnicima maksimalan prostor i udobnost.

Škoda je najavila svoj novi dizajnerski jezik na ovogodišnjoj konferenciji za novinare u ožujku. Novi jezik dizajna temelji se na tradicionalnim vrijednostima marke kao što su robusnost, funkcionalnost i autentičnost. Nadolazeći dizajnerski jezik karakteriziraju prostranost, izdržljivi i održivi materijali te aerodinamičan, učinkovit oblik.