PNEUMATICI

[FOTO] Gume kao izvori energije: Minijaturizirani sakupljači energije instalirani u gumama koriste rotaciju kotača

09.05.2022 u 14:33

Bionic
Reading

Sumitomo Rubber Group, u jedinstvenoj tranziciji motoriziranog društva, radi na doprinosu ostvarenju 'svjetlije i prosperitetnije budućnosti za sve' pružanjem novih usluge rješenja za veću ukupnu sigurnost i dobrobit uz manji utjecaj na okoliš

Sumitomo Rubber Industries, vlasnik marki guma Dunlop i Falken, radi zajedno s profesorom Hiroshijem Tanijem sa Sveučilišta Kansai na zajedničkom razvoju inovativnog uređaja za generiranje energije (energy harvester) koji koristi rotaciju gume za proizvodnju električne energije, koja se zatim može koristiti za snaga za periferne senzore ugrađene u gume i oko njih bez oslanjanja na baterije. Objavili su sada kako su uspjeli razviti 'tehnike za mjerenje statusa istrošenosti guma i kontaktnog otiska' pomoću ovih sakupljača energije.

Inače, skupljanje energije odnosi se na tehnologije koje hvataju, prikupljaju i iskorištavaju energiju okoline, što je zajednički izraz za svjetlost, vibracije, toplinu i druge oblike energije koji su prisutni u malim količinama svuda oko nas. Ova ambijentalna energija obično odlazi u otpad ako se ne 'ubere'.

Minijaturizirani sakupljači energije instalirani u gumama

Novi uređaj Sumitoma, Energy Harvester, umjesto baterije kao vanjskog izvora energije, koristi sićušni sustav povezan s unutarnjom stranom gume koji stvara statički elektricitet za napajanje jednako malog senzora gume. Isti može prenijeti podatkovni signal elektroničkim sustavima automobila koristeći BLE (Bluetooth Low Energy). Unutar Energy Harvestera nalaze se dva sloja gume prekrivena filmom, stvarajući negativnu i pozitivnu elektrodu.

Kako se guma deformira, dva filma trljaju se zajedno, stvarajući statički elektricitet. Niz sakupljača energije raspoređen je u liniji preko unutarnje strane konstrukcije gume, a dok se guma kotrlja po cesti, svaki od njih stvara mali napon. Promjenjivi oblik valnog oblika napona između njih ukazuje na varijaciju u otisku gume kako se guma troši.

Pri brzini od 50 km/h, uređaj za sakupljanje energije u gumi proizvodi više od 800 mikrovati električne energije za napajanje senzora istrošenosti guma.

Procjena razine istrošenosti guma

Ovaj najnoviji napredak omogućuje izračunavanje duljine otiska gume na podlogu i ciklusa rotacije uz razine napona uređaja na temelju podataka o valnim oblicima napona dobivenih od svakog skupljača energije kada gume rotiraju dok su u kontaktu s cestom. Rezultati ovih izračuna se zatim mogu ekstrapolirati za procjenu razine istrošenosti guma.

Sumitomo Rubber Industries Izvor: Promo fotografije / Autor: Falken

Istodobno, razvili su i tehniku ​​za mjerenje kontaktnog otiska gume, koja uključuje ugradnju više minijaturnih sakupljača energije unutar svake gume kako bi se dobili podaci o kontaktnom otisku u smjeru širine. Osim što otvaraju vrata raznim aplikacijama za usluge rješenja za gume, ove nove tehnologije također će zasigurno pružiti bogato znanje i iskustvo koje se onda može koristiti u budućem razvoju guma.

Ususret ostvarenju 'Pokretanje našeg izazova budućnosti 2050.' ('Driving Our Future Challenge 2050'), dugoročne politike održivosti postavljene u kolovozu 2021., Sumitomo Rubber Group je aktivno uključena u različite napore za rješavanje hitnih pitanja vezanih za okoliš, društveni sklad i upravljanje. Kako bi spretno odgovorila na ono što se naziva transformacijom našeg motoriziranog društva 'jednom u stoljeću', Sumitomo Rubber Group nastavit će raditi na doprinosu ostvarenju svjetlije i prosperitetnije budućnosti za sve pružanjem novih usluge rješenja za veću ukupnu sigurnost i dobrobit uz manji utjecaj na okoliš.