SVJETSKA PREMIJERA

Cupra predstavila DarkRebel: Sportski automobil koji pomiče granice dizajna i performansi

04.09.2023 u 14:33

Bionic
Reading

Potpuno električni sportski automobil s dvoja sjedala sa shooting brake arhitekturom koja odražava strast i razorni način razmišljanja marke. Izložbeni automobil krase zagonetne vanjske tekuće boje karoserije poput žive, korištenje svjetla kao gotovo opipljivog materijala i povećana pažnja na održivost

Cupra je pokazala izložbeni automobil DarkRebel. Stvoren iz opsesije, maksimalna je provokacija Cupra dizajna. Sportski automobil koji pomiče granice dizajna i performansi te propituje način na koji će se automobili zamišljati i stvarati u budućnosti. To je fizički prijevod prvog automobila u potpunosti stvorenog u Cuprinom virtualnom prostoru, za buduću generaciju vozača.

Izložbeno vozilo DarkRebel predstavljeno je na Večeri Volkswagen grupe i bit će predstavljeno javnosti na Cupra Open Space sajmu IAA Mobility 2023 u Münchenu, Njemačka (4. – 10. rujna).

Više od 270.000 konfiguracija iz 'plemena Cupra', uključujući ambasadore marke kao što su igrači FC Barcelone Alexia Putellas, Marc ter Stegen i Ansu Fati, te glumac Daniel Brühl, pomogli su u oblikovanju dizajna izložbenog automobila Cupra DarkRebel. Podaci prikupljeni iz online Hyper Configuratora ubrizgani su u konačni dizajn, koji je sada prešao iz virtualnog u stvarni svijet otkrivanjem fizičke verzije izložbenog automobila DarkRebel na IAA u Münchenu.

Cupra DarkRebel Izvor: Promo fotografije / Autor: CUPRA

Rezultat je potpuno električni sportski automobil s dva sjedala sa shooting brake arhitekturom koja odražava strast i razorni način razmišljanja marke, kao i uključivanje zagonetne vanjske tekuće boje karoserije poput žive, korištenje svjetla kao gotovo opipljivog materijala i povećanu pažnju na održivost.

Prema Wayneu Griffithsu, izvršnom direktoru CUPRA-e: 'Zahvaljujući strasti i kreativnosti Cupra Tribea, uspjeli smo pretvoriti jednu od naših najmoćnijih opsesija u pravi izložbeni automobil. Cupra DarkRebel najveća je provokacija Cupra dizajna. To je buntovnik sa svrhom: dokazati da električni automobili u budućnosti mogu biti sportski, seksi i emotivni.'

Vanjski dizajn

Osvjetljenje je ključni element u dizajnu izložbenog automobila DarkRebel, počevši od osvjetljenja loga. Ističe dijalog između materijalnog i nematerijalnog, pokazujući kako svjetlost može podržati boje i materijale i transformirati prozirnost kristalno čistih dijelova u čvrste digitalno obojene skulpture. Radikalan oštar prednji izgled vozila fokusiran je Cuprinim trokutastim svjetlosnim potpisom koji izlazi iz karoserije, oživljavajući automobil. Koncept osvjetljenja temelji se na lomljenju logotipa Cupra u tri trokuta, koji se zatim primjenjuju kao DRL (Dnevna svjetla).

Središnja kralježnica vozila, poput kobilice jedrilice od kristalno prozirnog prozirnog materijala povezuje prednji i stražnji dio DarkRebela. Ovaj koncept naglašava progresivni dizajn vozila, nadahnjujući njegovu sportsku privlačnost.

Senzualne površine sa snažnom kombinacijom oštrih linija stvaraju napetost u dizajnu, izražavajući koncentraciju energije i svrhe. Sve je naglašeno enigmatičnom tekućom bojom karoserije.

Fluidni karakter tamnoljubičastog tona razvija se i mijenja ovisno o tome kako svjetlo okoline dodiruje karoseriju vozila, pojačavajući snažan stav i postavljajući ton za DarkRebel kao sportski automobil stvoren za vožnju.

Smještajući DarkRebel na tlo, njegov dizajn kotača je pod utjecajem trkaćih automobila marke, a performanse i učinkovitost su ključni atributi. Cupra logotip trokutastog oblika širi se parametarski kroz cijeli kotač, od strukture do aero poklopaca i dizajnerskih bakrenih dijelova.

Vrhunski vanjski dizajn DarkRebela poboljšan je njegovim dimenzijama: 4,5 m duljine, 2,2 m širine i 1,3 m visine, s visinom od 2,2 m kada su vrata otvorena. DarkRebel oživljava zahvaljujući svojoj 1/3 kabini u kontrastu s 2/3 proporcijama karoserije i snažnim ramenima koji odaju njegovu sportsku dušu.

Bočne strane DarkRebela karakterizira spoj karoserije s prednjim i stražnjim dijelom kroz kanale isklesane na površini koji otkrivaju sve tehničke elemente, kao simbol odnosa vanjštine i interijera.

Unutrašnjost

Cupra DarkRebel izaziva pravila dizajna iu svojoj unutrašnjosti. Kroz dualnost mišića i kostura, tijela i strukture, stvoren je neočekivani i revolucionarni kokpit. Njegova uporaba parametarskog dizajna i aditivne proizvodnje daje značajniji pristup održivosti. Ulaskom u vozilo, putnici se nalaze u sveobuhvatnom, radikalnom, ekstremnom okruženju omeđenom elegantnim platnom ocrtanim dinamičnim formama iz kojih izranjaju sirove, lagane strukture. Kruna cjeline su pogonske komponente, pravi dragulji dizajna, koji svojim oblicima i vrhunskom tehnologijom pružaju preciznost i tako zaokružuju jedinstveni interijer.

Unutar izložbenog automobila, jednostavnost i čistoća kabine nadopunjena je pažljivom izradom određenih ključnih elemenata za iskustvo vožnje.

Ključni element kabine je središnja kralježnica sa svojim asimetričnim oblicima, lakoćom i skulpturalnim izgledom. Proizveden korištenjem najnovije tehnologije 3D metalnog ispisa, pruža strukturnu izvedbu s maksimalnom lakoćom, izbijajući između baze sjedala i pruža se prema naprijed kako bi zagrlio vozača. Nudi savršen položaj za najvažnije elemente vožnje. Zahvaljujući uzdužnom podešavanju, sinkroniziranom s klizanjem sklopa papučica, pruža idealnu ergonomsku prilagodbu za sportsku vožnju.

Još jedan ključni element u unutrašnjosti su školjkasta sjedala Supersport, s naslonima za glavu prekrivenim 3D pletivom i poduprtim strukturom izrađenom od kristalno prozirnog materijala i bakrenih umetaka. Sjedala su postavljena nisko i protežu se izvan svojih granica svojim laganim oblikom, nudeći bočnu potporu za cijelu nogu. Iz svoje baze izlaze prema vrhu i poprimaju oblik na iznenađujući, ali uzbudljiv način. U svojim kontaktnim zonama prilagođavaju se i prihvaćaju putnike kako bi ponudili maksimalnu udobnost i prianjanje za sportsku vožnju.

Jedan od glavnih protagonista unutar DarkRebela je upravljač, koji kombinira geometrije iz svijeta utrka s interaktivnošću svijeta igara. Ruke su savršeno usklađene s njegovom ergonomijom, a vozač od prvog trenutka može osjetiti svu snagu i kontrolu dok je izložbeni automobil u pokretu.

U ovom trenutku, sljedeća točka pozornosti vozača je ručica mjenjača, koja se nalazi u središnjem kralježnici i izrađena je od kristalno čistog prozirnog materijala, koji osvjetljava i poziva na dodir.

Sportski automobil usmjeren na performanse i na cesti i u smislu tehnološkog napretka. Na krovu termalna kamera prati stanje kabine, a inteligentni klimatizacijski sustav prilagođava temperaturu i protok zraka u skladu s tim, a zrak izlazi kroz škrge ispod vjetrobranskog stakla. Škrge, podstavljene prozračnom rastezljivom tkaninom razvijenom u svijetu vrhunskih sportova, guraju se i postaju vidljive ovisno o količini dovedenog zraka. Konačno, boja ambijentalnog pozadinskog osvjetljenja u ovom području objašnjava grije li se unutrašnjost ili hladi.

  • +8
Cupra DarkRebel Izvor: Promo fotografije / Autor: CUPRA

Komunikacija kroz rasvjetu nastavlja se zahvaljujući korištenju fluidnog platna na gornjem dijelu kabine koji stvara savršen predložak za svjetlosne efekte, jačajući emocije i iskustva putnika. U interijeru se također koriste održivi materijali izrađeni od 90 posto biorazgradivog bambusa. Svjetlo teče kroz prednji dio kabine, ispod vjetrobranskog stakla, izlazi iz bočnih strana sjedala, nasloni sjedala su okrunjeni svjetlom, stvarajući živost koja može promijeniti boju između tamnoplave u svjetlucavu reflektirajuću magenta i ljubičastu. Komponente kao što je upravljač, pridonose efektu sjaja od energije.

DarkRebel nudi vrhunsko korisničko iskustvo (UX) i dizajn korisničkog sučelja (UI). Prihvaćajući Cuprin poseban način razmišljanja i digitalni DNK, DarkRebel redefinira automobilsko iskustvo, neprimjetno spajajući fizički i digitalni svijet. Integracijom gamificiranog iskustva korisnici ne voze samo; oni su uključeni u stalnu, sveobuhvatnu vezu s 'plemenom' Cupra.

UX/UI putovanje modela DarkRebel nudi tri jedinstvena iskustva: Exponential Square, Exponential Cube i Exponential Infinite:

  • Exponential Square: pojačava iskustvo kroz moderni digitalni kokpit, s futurističkom grafikom kao i 3D prilagodljivim avatarom koji humanizira iskustvo.
  • Exponential Cube: vozilo prihvaća svoj trkaći DNK, nudeći naelektrizirano iskustvo uzevši inspiraciju iz trkaćih automobila visokih performansi i svijeta igara: pozicioniranje na trkaćoj stazi u stvarnom vremenu, mjerenje vremena kruga i podaci o performansama.
  • Exponential Infinite: kreće u neistraženo područje povezane mobilnosti. Dok je automobil parkiran i puni, korisnici mogu ući u Metahype, Cuprin prostor u metaverzumu. Automobil korisnicima nudi mogućnost interakcije s Cupra Tribeom.

Ova tri doživljaja, kojima se upravlja s upravljača, prilagođavaju kompletan automobil od eksterijera, interijera, osvjetljenja i zvuka, kao i ekskluzivne funkcije za svako iskustvo.