jake snage

Britanska policija testira vozila za posebne namjene: Ford Ranger Raptor i Ford Focus ST karavan

02.12.2019 u 09:40

Bionic
Reading

Ukoliko se ova posebno pripremljena policijska vozila pokažu sposobnima, kriminalcima u Velikoj Britaniji neće biti lako

Policijske snage diljem Velike Britanije spremne su za praktično testiranje najnovijeg pickupa Ford Ranger Raptora, koji ima pogon na sve kotače, najveću brzinu od 169 km/h i na krovu plavo rotirajuće svjetlo. Sa svojim FOX amortizerima i standradnom trkaćom postavkom načina vožnje poput onog za surove američke Baja off-road utrke u pustinji, ovaj Raptor je i više nego spreman nositi se kriminalcima koji se odluče bježati pred 'rukom pravde' preko šljunka, blata i pijeska.

Policija Južnog Walesa među prvima je iskušala pickup Ranger Raptor sposobnim za vožnju gotovo jednako brzo izvan asfaltiranih prometnica kao i na njima. To bi se moglo pokazati savršenim oruđem kad je riječ o pristupu većini ruralnih lokacija u Velikoj Britaniji.

Iz Forda su izjavili sljedeće: 'Ne igramo se samo odijevanjem ovih vozila u odore, ovo je vrlo sposobno off-road vozilo'.

Da stvar po kriminalce bude još gora, ukoliko su i pomislili nadmudriti policijske snage bježeći ipak asfaltiranim prometnicama, istovremeno se provode testiranja u Cumbriji i cestovne verzije Ford Focusa ST karavanske izvedbe, koji može potegnuti do čak 250 km/h.

Oba potencijalno buduća specijalizirana vozila britanske policije su proizvod Fordovog tima za posebnu pripremu vozila (Ford’s Special Vehicle Preparation team) u Essexu, koji je obukao ova policijska vozila u britanske plavo-žute fluorescentne kvadratiće i narančaste trake sa sveobuhvatnim rotirajućim i bljeskajućim plavim svjetlima i sirenama, odnosno hardverom i softverom.

  • +14
Ford Focus ST karavan i Ford Ranger Raptor Izvor: Promo fotografije / Autor: Adam Warner/Ford