AUDI

Audi Q3 Sportback novi je kompaktni SUV koji je nedostajao

25.07.2019 u 15:49

Bionic
Reading

SUV coupé s četvero vrata namijenjen je kupcima koji traže premium SUV s kompaktnim vanjskim dimenzijama, tj. onima kojima je uobičajeni model Q3 previše jednostavan

Audi je predstavio coupé izvedbu svog kompaktnog SUV-a Q3, njegovo ime je Q3 Sportback i time njemački proizvođač premium automobila popunjava prazninu u svom SUV programu. Silueta novog Q3 Sportbacka temelji se na TT off-road konceptu modela Q4 s različitim izvedbama opreme i digitalnim interijerom.

Budući da SUV segment cvjeta i nišni modeli postaju sve popularniji, Audi Q3 Sportback proširit će raspon modela Ingolstadta u jesen 2019. SUV coupé s četvero vrata namijenjen je kupcima koji traže premium SUV s kompaktnim vanjskim dimenzijama, za one kojima je uobičajeni model Q3 previše jednostavan. Vizualno, Sportback je stoga prilično drugačiji i izgledom dinamičniji. Naprijed, ispod prednje haube nalazi se tipična jednostruka rešetka u osmerokutnom obliku, a standardna LED svjetla osiguravaju uvjerljiv izgled. Sa strane i straga, Sportback s linijom krova i snažnim nagibom stražnjeg prozora ima formu jednog coupéa, ali na svoj način. Osim toga, snažno prošireni stražnji lukovi kotača naglašavaju u nekim verzijama motora quattro pogon na sva četiri kotača. Audi Q3 Sportback standardno je opremljen LED prednjim i stražnjim svjetlima, a na zahtjev prednja svjetla imaju i Matrix LED tehnologiju. Jedanaest boja eksterijera, dijelovi u kontrastnim bojama i do 20-colne aluminijske felge pružaju dodatne vizualne detalje.

Audi Q3 Sportback Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi AG

Audi Q3 Sportback je dugačak 4,50 m, širok 1,84 m i visok 1,56 m, a njegov međuosovinski razmak iznosi 2,68 m. Rezultat toga je velika i jako promjenjiva unutrašnjost. Stražnja sjedala nude mjesta za tri osobe. Mogu se standardno uzdužno pomaknuti za 130 mm, nasloni su podijeljeni u tri dijela, a njihov nagib može se namjestiti u sedam stupnjeva. Dok je volumen teretnog prostora od 530 do 1400 litara u Audiju Q3 Sportback ograničeniji nego u normalnom Q3 (675 do 1525 litara), nema razlike u arhitekturi kabine: digitalni instrumenti s tahometrom su standardni, a tu je i središnji zaslon visoke razlučivosti s površinom osjetljivom na dodir. Dodatna MMI navigacija plus pruža razne online funkcije zahvaljujući trajno instaliranoj SIM kartici koja podržava LTE protokol, a usluge Car-to-X omogućuju najnovijoj generaciji Audija međusobno komuniciranje i upozoravaju na opasne situacije. Osim bitova i bajtova, Audi Q3 Sportback također bi trebao pružiti dosljedno analogno iskustvo vožnje, još 'sportskije' u usporedbi s drugim modelima Q3. Standard je tzv. progresivno upravljanje, koje nudi varijabilan omjer upravljanja. Uz dodatnu doplatu možete imati Q3 Sportback s tvrđim sportskim ovjesom te s dodatnim prilagodljivim amortizerima.

  • +11
Audi Q3 Sportback Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi AG

Ponuda motora Audi Q3 Sportback ne donosi nikakva iznenađenja: poznati dvolitreni turbo dizel motor snage 150 ili 190 KS, dok je dvolitreni turbo benzinski motor snage 190 i 230 KS. Nešto kasnije moći će se naručiti i 1,5-litreni benzinski motor početne razine, koji će imati deaktivaciju cilindra, a u kombinaciji s mjenjačem s dvostrukom spojkom također ima remenom pokretani starter/generator i 48-voltnu hibridnu tehnologiju. U izvedbama s top motorima, standardni dio opreme je quattro pogon na sva četiri kotača. Njegova središnja komponenta je hidraulična višeslojna spojka na stražnjoj osovini.

Cijene za Audi Q3 Sportback u Hrvatskoj još nisu poznate, ali isporuka u Europi će započeti u jesen. U Njemačkoj će cijena za izvedbu 35 TDI S tronic biti 40.200 eura, dok će izvedba 45 TFSI quattro S tronic biti dostupna za 46.200 eura.