Tehnički problemi

Ako ste uvozili i rabljene, oprez! Ford mora opozvati 322.000 automobila zbog opasnosti od požara

  • Autor: Z.M.
  • Zadnja izmjena 25.09.2019 21:20
  • Objavljeno 25.09.2019 u 12:58
Potencijalna opasnost od požara prijeti na modelima Mondeo, S-Max i Galaxy

Potencijalna opasnost od požara prijeti na modelima Mondeo, S-Max i Galaxy

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Iako nije poznato u koliko je doista slučajeva na tri modela Forda uopće došlo do zapaljenja, trebalo bi kontaktirati s ovlaštenim servisnim radionicama Forda

Ford mora u svoje ovlaštene servisne radionice u Europi opozvati oko 322.000 automobila zbog problema s curenjem kiseline iz akumulatora, što bi moglo dovesti do požara u prostoru motora. Odnosi se to na modele Mondeo, S-Max i Galaxy, proizvedene u njihovoj tvornici u Valenciji u Španjolskoj između 13. veljače 2014. i 11. veljače 2019.

Ford Mondeo

Ford Mondeo

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Glasnogovornik Forda rekao je kako curenje kiseline iz akumulatora oko negativnog terminala može uzrokovati kvar senzora sustava za praćenje akumulatora. Zbog toga se baterija može pregrijati, što je potencijalna opasnost od požara. Materijali na ovom području mogli bi, naime, postati toliko vrući da se zapale. To bi se moglo dogoditi čak i s parkiranim i automobilima bez nadzora. Kao tehničko rješenje osigurana je ugradnja BMS (Batteriemanagementsystem) kabela s osiguračem.

Ford S-Max

Ford S-Max

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

Kako izvještava njemačka Federalna uprava za motorni promet (KBA), zbog potencijalnog problema samo u Njemačkoj u Fordove servisne radionice mora se javiti oko 100.000 vlasnika navedenih modela. U Njemačkoj će opoziv u prvoj tranši utjecati na oko 52.400 vozila. Ford trenutno kontaktira s njihovim vlasnicima i od njih se traži da uskoro kontaktiraju sa svojim Fordovim zastupnikom kako bi se dogovorio sastanak za popravak. U drugoj dionici u Njemačkoj naći će se još 48.500 Fordovih modela.

Ford Galaxy

Ford Galaxy

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ford

U Velikoj Britaniji riječ je o opozivu 56.000 navedenih vozila, a ostatak se odnosi na ostala europska tržišta, rekao je glasnogovornik. Što se hrvatskog tržišta tiče, u ovome trenutku nemamo precizne podatke o broju potencijalno problematičnih vozila, a bilo bi mudro provjeriti i one koji su kupljeni kao rabljeni iz uvoza.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!