brzo i mljac

Budite posebni: Napravite božićne kolačiće koje nitko nikada neće zaboraviti

18.12.2018 u 06:22

Bionic
Reading

Ako cijelu godinu niste jeli slatko ili ste se štedjeli, više ne morate! U ovom periodu sve je dozvoljeno. Posebno kad je riječ o kolačima s kojima nema greške i koji će razveseliti svakoga. Imate pravo na slatko!

Čujemo praporce, pjesmice su počele, miris vanilije svuda je oko nas... To je to, Božić je pred vratima! A s njim stižu i svi ukusni zalogaji koji nas usrećuju.

Ako cijelu godinu niste jeli slatko ili ste se štedjeli, više ne morate! U ovom periodu sve je dozvoljeno. Posebno kad je riječ o kolačima s kojima nema greške i koji će razveseliti svakoga.

Ugly sweater cookie

Ako ste barem jednom u životu potrčali do bora, dignuli u zrak šareni smotuljak s vašim imenom i razdragano otvarali te u njemu pronašli vesticu sa sobom, onda znate kakav je to hladan tuš. Upravo ovoga Božića vrijeme je za 'slatku osvetu'! Nakon raznovrsne večere cijeloj obitelji darujte po jedan ružnjikavi odjevni predmet. Naravno, onaj umanjeni i slađi od originala. Ugly sweater cookie zapravo se jako lako izrađuje, a riječ je o klasičnom suhom kolaču kakav su radile bake ili mame. Sastojke za ove mališane svi imaju u stanu, jedino se morate potruditi oko oblikovanja. Evo kako to učiniti...

Sastojci:

  • 40 dkg brašna
  • 20 dkg maslaca
  • 10 dkg šećera
  • 3 žumanjka
  • 2 do 3 žlice domaćeg vrhnja ili onog kupovnog u čašici
  • Dolcela vanilin šećer

Priprema:

Od suhih i mokrih sastojaka umijesite tijesto (ili kupite gotovu smjesu za tijesto). Maslac i jaja neka prije budu na sobnoj temperaturi. Razvaljajte tijesto do debljine pola centimetra pa kalupima izrežite oblike. Ako nemate kalupe, prepustite se i pustite mašti na volju. Barem je lako oblikovati ružnjikave božićne vestice.

Pećnicu prethodno treba zagrijati na 160 stupnjeva Celzijevih pa kolačiće peći 10 do 15 minuta, dok blago ne porumene, a pazite da se ne bi prepekli. Nakon što se ohlade samo treba spajati po dva ista oblika, između kojih ćete nanijeti sloj pudinga.

Kolačići se ne moraju spajati ako vam se to ne sviđa, već ih možete ukrasiti raznim bojama u blagdanskom duhu. Vrh pak ukrasite kremom za torte u koju ćete dodati jestive boje.

Savjet:

Dan prije svečane večere pozovite prijatelje ili članove obitelji na posebnu zabavu. Uz tople napitke (koje predstavljamo u ovome tekstu) zajedno izrađujte ove kolačiće. Osim što ćete napraviti originalni i otkvačeni desert, vjerujte, doživjet ćete super trenutke i zbližavanje koje ćete pamtiti dugo nakon što se vestica od biskvita istopi u vašim ustima.

Cheesecake u čašicama? Zašto ne?!

Svi su ludi za cheesecakeom! Posebno ako mu dodate kikiriki, Nutellu, limun, kojekakve kreme... mljac, naprosto je to kolač za sve generacije. Još ako ih ispečete u malim kalupima, primjerice onima za muffine, i poslužite ukrašene raznim blještavim šljokicama... dobit ćete 5+ od gostiju i imati savršenu dekoraciju za stol.

Ovo je jedan od najjednostavnijih recepata, no ako niste maher za kolače i slastice, naprosto potražite gotove smjese i uživajte u brzom i slasnom desertu.

Potrebni sastojci (za 6 porcija):

  • 100 ml mlijeka
  • 2 šalice malina (odmrznutih)
  • 225 g omekšalog kremastog sira
  • šalica mljevenih graham krekera
  • limunova korica
  • 3 žlice meda
  • Dolcela puding od čokolade - opcionalno za one najzahtjevnijeg nepca

Priprema:

Med umiješajte u omekšali kremasti sir te dodajte limunovu koricu i mlijeko. Miješajte smjesu dok ne postane glatka.

U kalupe za muffine (idealni bi bili višekratni, no možete upotrijebiti i male papirnate pa ih poslagati u protvan) stavite četiri žlice graham krekera, zatim dodajte četiri žlice smjese sa sirom, na koju ćete staviti blendane maline i lagano prošarati čačkalicom da se bijela i crvena boja zaigraju.

Savjet:

A ako ipak ne možete bez čokolade, na vrh ovih preslatkih muffina prelijte puding od čokolade, sačekajte da se ohladi i poslužite. Prijatelji će vas još više voljeti.

Mousse od čokolade

Čaša puna veselja. Tako bismo mogli nazvati ovaj desert koji stignete napraviti kad čujete zvono na vratima. Brz je, jednostavan i impresivan. Može se posluživati uz topli punč pa je idealan za večernja druženja u krugu najbližih.

Sastojci:

Priprema:

U srednje velikom loncu ulijte vode visine do pet centimetara pa pustite da zakipi i zatim stavite zdjelu jer ćete tako otopiti čokoladu na pari. Nju pak prethodno natrgajte na kockice. Tijekom otapanja polako miješajte pjenjačom.

Dodajte četvrtinu vrhnja, a ostatak odmah vratite u hladnjak jer treba ostati hladno. Stavite čokoladu sa strane, a za to vrijeme od bjelanjaka napravite snijeg u zasebnoj zdjeli.

Sada vam je potrebna treća zdjela jer mikserom treba istući šlag od ostatka vrhnja koje ste do sada držali u hladnjaku. Polovicu odmah umiješajte u otopljenu čokoladu. Zatim dodajte snijeg od bjelanjaka pa ponovno polako promiješajte i servirajte u čaše.

Preostalom šlagu dodajte šlag fix da ostane postojan jer će vam upravo to trebati kad na zaigranom mousseu budete oblikovali kapice, boriće ili druge oblike od šlaga. Po želji ih možete posuti ukrasnim mrvicama...

Savjet:

Samo za najhrabrije: tamna čokolada i ljuta crvena paprika jako se vole pa ako ste hrabri i odvažni, pospite mousse komadićima feferona. Izgledat će predivno, o okusu ne moramo govoriti. Hot, hot, hot! ;)

Voliš darove? Uključi se u blagdansku nagradnjaču tportala!

Prilog je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji s Podravkom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.