RATNI ZLOČINI

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu snažno reagiralo na napise o odbacivanju Glavaševe prijave protiv Fehira

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 27.07.2020 18:46
  • Objavljeno 27.07.2020 u 18:46
Krunoslav Fehir svjedočio na suđenju Branimiru Glavašu / Arhivska fotografija

Krunoslav Fehir svjedočio na suđenju Branimiru Glavašu / Arhivska fotografija

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu (ŽDO) nazvalo je ''zlonamjernim insinuacijama'' objavu u medijima vezanu za odbačenu kaznenu prijavu Branimira Glavaša protiv nekadašnjeg krunskog svjedoka tužiteljstva Krunoslava Fehira.

ŽDO je u priopćenju, u kojem navodi samo incijale podnositelja kaznene prijave i osumnjičenika, istaknuo da je riječ o ''netočnim, tendencioznim i zlonamjernim interpretacijama'' kojim se insinuira da je državno odvjetništvo odbacilo kaznenu prijavu jer, kako stoji u medijima, ''prijavljeno kazneno djeo teškog ubojstva, odnosno ratnog zločina na štetu Čedomira Vučkovića nije djelo koje se progoni po službenoj dužnosti''.

Tužiteljstvo je istaknulo da ovakvi navodi upućuju na potpuno pogrešan zaključak kako državni odvjetnik smatra da konkretna kaznena djela nisu kaznena djela za koja se kazneni progon poduzima po službenoj dužnosti. ŽDO je dodao da u konkretnom predmetu to nije slučaj te da se ''ni u kojem slučaju ne radi o nezakonitom odbacivanju kaznene prijave, već o zakonitoj odluci utemeljenoj na utvrđenim činjenicama''.

ŽDO je podsjetio da Zakon o kaznenom postupku propisuje razloge zbog kojih se kaznena prijava treba odbaciti, a jedan od tih razloga je, ističe, upravo po definiciji zakona "da prijavljeno djelo nije kazneno djelo za koje se progoni po službenoj dužnosti".

Tužiteljstvo je preciziralo da to, uz druge razloge, u postupovnom kaznenom pravu doslovno znači da unatoč pojedinih ostvarenih zakonskih obilježja konkretnog kaznenog djela, ''tog kaznenog djela ipak nema zbog postojanja okolnosti koje isključuju protupravnost budući da je postojanje protupravnosti nužan opći konstitutivni element svakog kaznenog djela''.

ŽDO je nadodao da je zbog toga na temelju činjenica utvrđenih tijekom izvida provedenih povodom kaznene prijave i činjenica poznatih iz postupka koji je vođen protiv Glavaša, od kojih neke nisu bile poznate prilikom pokretanja kaznenog postupka protiv Fehira, doneseno rješenje o odbačaju kaznene prijave.

Tužiteljstvo je izvijestilo i da je Glavaš obaviješten o odbacivanju kaznene prijave te da je vještačenje priloženo uz kazneno prijavu izradila osoba iz Srbije koja prema hrvatskim propisima nema vjerodostojnost niti pravnu snagu u RH.

Vijest da je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu odbacilo Glavaševu prijavu protiv Fehira za teško ubojstvo i ratni zločin na štetu Čedomira Vučkovića u medijima je objavljena u petak.

Riječ je o tzv. slučaju garaža za koji je Glavaš već bio pravomoćno osuđen za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku 1991. i 1992., ali je odlukom Ustavnog suda ta presuda poništena, a predmet vraćen na prvostupanjsko suđenje pred Županijskim sudom u Zagrebu, koje još traje.

Fehir je tijekom prvog suđenja Glavašu bio krunski svjedok tužiteljstva s obzirom na to da je u dobi od 16 godina u kolovozu 1991. kao pripadnik tzv. Prištapske bojne, među ostalim, bio svjedokom mučenja Čedomira Vučkovića kojega su tjerali da pije kiselinu iz akumulatora u jednoj od garaža tadašnjeg Sekretarijata za narodnu obranu u centru Osijeka.

U jednom trenutku, tijekom večeri, Vučković je provalio vrata garaže i istrčao van, a Fehir, koji je tada bio sam na straži, u njega je ispalio više hitaca. Glavaša je Fehir, pak, na suđenju okarakterizirao kao zapovjednika postrojbe kojoj je pripadao i kao čovjeka koji je prvi došao na mjesto događaja.

Na ponovljenom suđenju Fehir više nema status krunskog nego običnog svjedoka, a Glavaš njegovo svjedočenje smatra lažnim. Štoviše, upravo njega smatra odgovornim za Vučkovićevo ubojstvo, zbog čega ga je i prijavio, a prijavu je potkrijepio i nalazom sudskomedicinskog vještaka Đorđa Alempijevića iz Beograda, koji je ustvrdio da su za Vučkovića kobni bili hici koje je u njega ispalio Fehir.

Zagrebački ŽDO odbacio je Glavaševu kaznenu prijavu, što je Fehira i njegova odvjetnika Dinka Matijaševića ponukalo da sada protiv Glavaša podnesu kaznenu prijavu za lažno prijavljivanja kaznenog djela.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!