sisak

Županijska oporba upozorila na zabrinjavajuće stanje u zdravstvu

12.04.2019 u 14:42

Bionic
Reading

Ogorčeni nemogućnošću da odgovore na vijećnička pitanja, kako kažu, dobiju na sjednicama Skupštine Sisačko-moslavačke županije, predstavnici ujedinjene oporbe (SDP, Most, HSS, HSP, HDRS, SDA) u petak su na konferenciji za novinare upozorili na zabrinjavajuće stanje u sustavu zdravstvene zaštite u županiji

Mostov vijećnik Petar Ćosić osvrnuo na okrugli stol o stanju zdravstva koji je nedavno održan u Topuskom, gdje je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić ocijenio kako je stanje u zdravstvu zadovoljavajuće.

'Nažalost, stanje na terenu ga demantira. Općine Topusko i Gvozd ostale su bez liječnika obiteljske medicine i hitne medicinske pomoći, čime su potpuno izdvojeni iz zdravstvenog sustava. Građani već duže vrijeme negoduju, a župan skriva pravu informaciju o stanju', poručio je Ćosić.

Javnost, dodao je, nema ni informacije što je poduzeto da se ne ponovi zabrinjavajuća epidemija gripe koja je uzrokovala smrt stotinjak osoba u Hrvatskoj, od čega u Sisačko-moslavačkoj županiji čak 17 osoba, od kojih ih je deset umrlo u sisačkoj bolnici. Kritizirao je zdravstveni sustav u županiji jer su, upozorio je, nakon epidemije izostali kampanja i preventivne akcije.

Osvrnuo se i na stanje u sisačkoj Općoj bolnici, koja je navedena kao jedna od tri s najvećim dugovima za lijekove, pa je zbog dugova duljima od tisuću dana najavljena obustava isporuke lijekova i medicinskog materijala.

Ćosić je istaknuo i kako još nije montiran uređaj za magnetnu rezonancu koji je još prošle godine trebao početi raditi, upitavši je li novac potrošen za druge namjene.

HSS-ov vijećnik Mijo Latin najavio je da će župana Žinića prijaviti Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa zbog odvjetničkih troškova na privatnim sporovima kako bi, tvrdi, zastrašio novinare, pri čemu je spomenut slučaj novinarke Đurđice Klancir, kojoj je nedavno policija upala u redakciju kako bi ju legitimirala.

Novinarima je pokazao potvrdu na kojoj stoji kako je za odvjetničke troškove od početka 2017. do 1. ožujka ove godine iz županijskog proračuna ukupno isplaćeno 285.970 kuna.