piši propalo

Župani odbili ideju da županije saniraju dugove bolnica

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 02.10.2019 19:21
  • Objavljeno 02.10.2019 u 19:21
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

U Ministarstvu zdravstva u srijedu je održan sastanak sa županima oko sudjelovanja županija u podmirenju duga općih bolnica prema veledrogerijama, no župani upozoravaju da nemaju prostora u proračunima za sanaciju zdravstvenog sustava na čije cijene i organizaciju ne mogu utjecati

Župani su jednoglasno ocijenili nerealnim i neprihvatljivim zahtjeve Ministarstva da županije sudjeluju u podmirenju bolničkih dugova koji se u ukupnom iznosu penju i do 2,5 milijardi kuna.

Resorni ministar Milan Kujundžić na sastanku je zatražio da se ispitaju mogućnosti županija u sanaciji bolničkih dugova. Spominjalo se sudjelovanje od 30 do 50 posto, no to je nemoguće. Znanstvena fantastika, izjavio je nakon sastanka ličko-senjski župan i bivši ministar zdravstva Darko Milinović.

S obzirom da se bliži kraj godine, Milinović misli da županije gotovo nikako ne mogu sudjelovati u restrukturiranju bolničkih dugova.

"Treba požar ugasiti do Nove godine i nakon toga vidjeti koliko koja bolnica košta i odrediti realne limite bolnica", sugerirao je Milinović.

Upozorava da zdravstveni sustav danas u Hrvatskoj realno košta oko 28,5 milijardi kuna, a Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje raspolaže sa svega 25,5 milijardi kuna kuna.

"Nedostaje 3 milijarde kuna, to se odnekud mora platiti - iz općih poreza ili iz nekih drugih prihoda, a to treba vidjeti s ministrom financija", poručuje Milinović.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar također je istaknuo nerealnost zahtjeva da županije u listopadu rebalansom osiguraju 20 ili 30 posto pokrivanja ukupnog gubitka bolnica, a pritom ne mogu utjecati ni na što u zdravstvenom sustavu - ni na cijene usluga ni na bolničke limite.

Kolar ističe da su se svi sudionici sastanka, iz Ministarstva, HZZO-a i župani, složili da je sadašnji zdravstveni sustav mrtav i potrošen te da mora ići u kompletnu reformu.

"Ako se sustav postavi tako da županije moraju sanirati zdravstvo, onda će ono ostati nesanirano jer mi nemamo tih sredstava u našim proračunima. Županije ne mogu sanirati zdravstvo", istaknuo je šibenski-kninski župan Goran Pauk.

Resorni ministar Milan Kujundžić izjavio je nakon sastanka da se na temu sanacije bolničkih dugova sa županima ponovno naći za 15-ak dana, a za 30-ak dana s njima će otvoriti i temu limita bolnica i cijena cijena usluga koje HZZO plaća bolnicama.

Svi smo svjesni kako zdravstvenom sustavu treba otprilike još 3 do 4 milijarde da bolnice ne bi poslovale s gubitkom. Pokušajmo senzibilizirati cijelu naciju cijelu naciju da je potrebno priskrbiti veću količinu novca da bi sustav bio održiv u visokoj kvaliteti, rekao je ministar koji poziva na razgovor o namicanju novca u zdravstveni sustav od trošarina na cigarete i alkohol preko dopunskog osiguranja, ali i uključivanje u plaćanje zdravstvenog osiguranja brojnih korisnika koji se sada vode kao socijalni slučajevi i za njih plaćaju drugi.

Tu su i hrvatski državljani koji su otišli iz zemlje, ali se nisu odjavili i još uvijek koriste blagodati zdravstvenog sustava. U tom je smislu, kaže ministar, HZZO već poduzeo korake.

"Neopravdano je da netko radi u drugoj zemlji i tamo zarađuje debele novce, a onda iz sredstava hrvatskih građana popravlja zube u Hrvatskoj", istaknuo je Kujundžić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!