PREUSTROJ HTZ-A

Župani digli bunu protiv Lorencinovog plana

27.05.2014 u 15:23

Bionic
Reading

Hrvatski župani smatraju kako je preustroj turističkih zajednica nužan, ali ističu kako se prijedlogom Ministarstva turizma, koji predviđa samo deset regionalnih menadžment organizacija, zapostavlja razvitak kontinentalnog turizma, te odbijaju takve smjernice resornog ministarstva

Ministarstvo turizma je tijekom travnja objavilo smjernice kojima se definiraju osnovna načela za izradu zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, a prijedlog predviđa samo deset regionalnih menadžment organizacija (RMO), sedam na obali, Zagreb bi bio osmi, a svih dvanaest županijskih turističkih zajednica na kontinentu pripojilo bi se u preostala dva RMO-a.

Takve smjernice odbilo je svih dvadeset župana te se oštro protive i ostali predstavnici lokalnih samouprava, priopćeno je danas iz Hrvatske zajednice županija

Župani su predložili da se hitno provedu stručne i opširnije konzultacije sa svim dionicima, predstavnicima lokalne zajednice, turističkim djelatnicima i analitičarima kako se ne bi ponovo stvorio model koji neće biti efikasan niti bolji od postojećeg.

'Nitko nije protiv destinacijskog menadžmenta koji se želi uvesti novim zakonom o turističkim zajednicama. Naše turističke zajednice to dijelom već rade i neka se to unapređuje, ali zašto ukidati ono što nam treba i, pritom, solidno funkcionira', pita predsjednik Hrvatske zajednice županija i virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić

Napominje kako brojke još nisu velike, ali turisti i noćenja na kontinentu stalno rastu, i to po stopama višim nego na moru, a za to su velikim dijelom zaslužni i županijski TZ-i. U njihovu ukidanju, dodaje, čak i nema nekih ušteda, jer turističke zajednice kontinentalnih županija ionako u 80-postotnom iznosu financiraju lokalna uprava i samouprava.

U priopćenju se prenosi kako je pomoćnik ministra turizma Davor Ižaković istaknuo kako dosadašnji sustav jednostavno treba modernizirati i više se bazirati na financiranje projekata i manifestacija, a manje na tehničku pomoć i održavanje hladnog pogona ureda.

'Nije nam bila želja ukidati zajednice ili ih diskriminirati. Samo želimo kroz ovaj model ispuniti cilj razvoja turističke destinacije', kazao je Ižaković.

Bjelovarsko-bilogorski župan i bivši ministar turizma Damir Bajs upozorio je kako odnos prema obali i kontinentu nije jednak. 'Ako je argument marketinško spajanje, onda bi trebalo spajati i TZ-e na obali. Nejasno je i financiranje, ali najviše me zabrinjava što se ovime razvoj kontinentalnog turizma briše s liste prioriteta', kazao je Bajs.