novi set mjera

Župan Bajs: Izlazak iz krize moguć je samo uz povećanje javnih investicija

21.04.2020 u 10:29

Bionic
Reading

Župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs ustvrdio je u utorak kako izlazak iz krize nije moguć uz štednju javnog sektora, nego samo uz povećanje javnih investicija i osiguravanje posla građevinarima i drugima u vrijeme krize

Bjelovarsko-bilogorska županija pripremila je stoga novi set mjera za oporavak gospodarstva, među kojima i raspisivanje 15 javnih natječaja u građevinskom sektoru vrijednih više od 100 milijuna kuna, a župan i zamjenici će za 20 posto smanjiti svoje plaće tijekom pandemije koronavirusa.

'Stav je Bjelovarsko-bilogorske županije da izlazak iz krize nije moguć uz štednju javnog sektora, što su mišljenja mnogih čelnika jedinica lokalne samouprave, nego samo uz povećanje javnih investicija i osiguravanje posla našim građevinarima i srodnim djelatnostima u vremenima krize', istaknuo je župan Bajs u Bjelovaru nakon sastanka s predstavnicima županijske gospodarske i obrtničke komore.

Najavio je i osnivanje fonda potpore za poduzeća i obrte koji trenutno ne mogu poslovati.

'Gospodarstvo je pomagalo nama kada je trebalo, sada je vrijeme da mi vratimo gospodarstvu', istaknuo je Bajs i ocijenio da je Bjelovarsko-bilogorska županija u ovom trenutku jedan od najvećih investitora zahvaljujući radovima na 15-ak gradilišta ukupne vrijednosti veće od 330 milijuna kuna.

Osigurana su sredstva i pripremljena dokumentacija za 15-ak novih investicija vrijednih više od stotinu milijuna kuna u građevinskom sektoru. Time će se, dodao je, ne samo osigurati posao za građevinski sektor kojem pripada gotovo 20 posto zaposlenih u gospodarstvu i obrtništvu županije, nego i za brojne druge djelatnosti.

Predsjednik HGK – Županijske komore Bjelovar Jakov Ćorić ocijenio je da je gospodarstvo 'u fazi hibernacije'.

'Više od polovice tvrtki ne radi i zbog toga će biti teško pokrenuti gospodarstvo. Država, odnosno u ovom slučaju Županija, jedine su koje u ovakvoj situaciji mogu pokrenuti investicijski ciklus i 'resetirati' gospodarstvo. Župan ispravno razmišlja jer investicije koje su velikog obima na nivou županije, u ovom slučaju oko 400 milijuna kuna, vrlo su značajne za građevinske tvrtke koje rade i funkcioniraju', naglasio je.

Predsjednik Obrtničke komore Bjelvoarsko-bilogorske županije Goran Grgić posebno je podcrtao vrijednost Fonda potpore.

'Iznimno nas raduje i dogovor da se dio sredstava iz tzv. 'korona fonda' za pomoć gospodarstvu kroz izravne potpore preusmjeri onima koji odlukom Stožera ne mogu raditi i koji su zajedno sa svojim radnicima u vrlo nezavidnoj situaciji. Tu će ta pomoć malim poduzetnicima, obrtnicima, strašno dobro doći', kazao je Grgić.