kriza

Karlovačkoj županiji rebalansom proračun manji za 13,2 milijuna kuna

15.04.2020 u 13:52

Bionic
Reading

Proračun Karlovačke županije planiran na iznos od 994 milijuna kuna ići će na rebalans zbog zastoja u gospodarstvu uslijed pandemije, pa će pred vijećnike Županijske skupštine za desetak dana doći prijedlog umanjenja proračuna za 13,2 milijuna kuna

Zamjenica župana Martina Furdek Hajdin u srijedu je sjednicu Županijske skupštine najavila za 24. travnja.

Navela je da više od 70 posto proračuna dolazi s nacionalne razine te ide izravno korisnicima u zdravstvu, školstvu i slično, a oko 210 milijuna kuna trebali su činiti izvorni županijski prihodi.

Gospodarstvo u županiji "vegetira"

Furdek Hajdin je istaknula kako gospodarstvo u županiji "vegetira", neće se realizirati tih 210 milijuna kuna pa je u proračunu trebalo pronaći uštede, ukupno 11.8 milijuna kuna po svim upravnim odjelima. Daljnjih 1,4 milijuna kuna neće se realizirani na projektima po natječajima s državne razine.

Ustvrdila je da će i takav proračun jamčiti stabilnost, likvidnost i biti uravnotežen te omogućiti plaćanje svih preuzetih obveza, ali se neće stvarati nove ugovorne obveze.

Primjerice, neće se raditi na planiranim adaptacijama zgrada, niti realizirati planirane manifestacije u turizmu, poljoprivredi, kulturi i sportu.

Neće biti ni planiranih prigodnih darova, promidžbenih materijala, te će se za ukupno 10 posto smanjiti masa novca za osobne dohotke zaposlenika, ali u manjem postotku onima s manjom plaćom, a u vezi sa smanjenjem plaća slijede pregovori sa sindikatima.

No, naglasila je Furdek Hajdin, ne odustaje se od preko pola milijarde kuna vrijednih kapitalnih projekata financiranih uglavnom europskim i državnim novcem, za što je u proračunu ostala stavka od 62 milijuna kuna županijskog udjela.

Ostaju i ulaganja u poljoprivredu (oko dva milijuna kuna), a formiran je i fond od četiri milijuna kuna za obitelji s djecom koje su egzistencijalno pogođene jer su roditelji ostali bez posla ili na naknadi od 4000 kuna.

Pomoć poljoprivrednicima za plasman proizvoda preko interneta

Izvijestila je i da je formiran radni tim koji će pomoći poljoprivrednicima u plasmanu njihovih proizvoda, pa je županija s Gradom Karlovcem pokrenula web stranica za prodaju sezonskog voća i povrća preko interneta.

'Naravno da prodaja preko interneta nije ništa novo u svijetu i kod nas, ali u ovim okolnostima iskoristila se i ta platforma. Koronakriza je natjerala i nas i poljoprivrednike da se okrenemo i takvom vidu prodaje i komunikacije', poručila je Furdek Hajdin.

Napominjući da je Karlovačka županija površinom iznimno velika, a rijetko naseljena, da je zemljište neobrađeno, zapušteno, ali zdravo, ali to je prepoznato kao prilika na kojoj se intenzivno radi.