guverner vujčić

'Aktualna kriza nam pokazuje koliko bi nam bilo lakše da smo u eurozoni. Tad ne bi strahovali za tečaj'

16.04.2020 u 20:01

Bionic
Reading

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a izjavio je kako se situacija treba postupno normalizirati i relaksirati

Na pitanje koliko dugo Hrvatska može izdržati ovakvu krizu, guverner je rekao kako Hrvatska može izdržati krizu, ali ovisi sve o tome koliko će kriza potrajati, prenosi HRT.

'Jasno je da će se situacija trebati postupno trebati normalizirati i relaksirati, kako bi prihodi proračuna počeli ponovno rasti', naglasio je te dodao kako je relaksacija mjera nešto što su već mnoge zemlje počele poduzimati kako bi ekonomija ostala zdrava, ali uz sve mjere opreza.

Za tri mjeseca blokade država će se morati zadužiti 75 milijardi kuna.

'To su troškovi proračuna za koje ćemo dio morati uprihoditi, a dio ćemo se zadužiti. Uvjeti za zaduživanje su povoljni, a novca na tržištu ima', rekao je Vujčić.

Hrvatska narodna banka uspjela je dogovoriti s Europskom središnjom bankom tzv. valutni ugovor o razmjeni u protuvrijednosti 2 milijarde eura koji će prvi put omogućiti da HNB od Europske središnje banke za kune dobiva eure.

'U ovoj situaciji to je važno zato što se pokazuje da HNB ima potporu Europske središnje banke na svome putu tečajni mehanizam i euro zonu te to ojačava poziciju HNB-a u smislu održavanja financijskog sustava i tečaja', rekao je guverner.

Dodao je kako je to vrlo jasna poruka da HNB može kontrolirati stabilnost tečaja i financijskog sustava. 'Ova je mjera dogovorena do kraja godine, ali kada mi uđemo u tečajni mehanizam EU, tada ćemo tu mogućnost imati i dalje na raspolaganju', napomenuo je Vujčić.

Naglasio je kako ova situacija pokazuje koliko bi nam bilo lakše da smo u eurozoni, zato što tada ne bi imali ovakve pritiske na tečajnom tržištu, a mogli bi se osloniti na kupnju Europske središnje banke naših vrijednosnih papira.

S dvije milijarde eura HNB će domaćim financijskim institucijama osigurati dodatnu likvidnost u eurima, relaksira pitanje financiranja Vladinih mjera za pomoć gospodarstvu i zaduživanje na domaćem tržištu.

'To prije svega pomaže stabilnosti financijskog tržišta i tečaja koji je pod pritiskom zbog pada izvoza i gubitaka koje ćemo imati zbog "zamrzavanja" turizma, ali i omogućava da HNB na lakši način podupire napore Vlade da prebrodi novonastalu krizu', istaknuo je guverner.