U RATU S OBITELJI

Žučna Australka postaje najbogatija žena svijeta

19.02.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Australska tajkunica Gina Rinehart, koja bi se uskoro mogla okruniti titulom najbogatije žene svijeta, nije omiljena u domovini, ali ni u vlastitoj obitelji. Pokojni otac prijetio je da će je razbaštiniti, bivša pomajka prezire je, a vlastita djeca prošle jeseni odvela su je pred sud, piše Newsweek portretirajući tu 'zajedljivu ženu robusnih desničarkih uvjerenja'

Bogatstvo Gine Rinehart (57), majke četvero djece iz dva braka, koja je polovicu životnog vijeka provela obračunavajući se s najbližima, procjenjuje se na 20 milijardi dolara, uz očekivanja da će za nekoliko godina doseći nezamislivih 100 milijardi.

Novac stiže od željezne rudače iz Zapadne Australije, gdje Rinehart posjeduje rudnike čija vrijednost skače paralelno s ogromnom potražnjom iz Kine i Indije. U konačnici, to bi najbogatiju Australku moglo katapultirati iznad Meksikanca Carlosa Slima, najbogatijeg čovjeka na svijetu (74 milijarde dolara) i najbogatijeg Amerikanca Billa Gatesa (56 milijardi dolara).

Gina Rinehart kloni se medija, ali je pod njihovo povećalo dospjela nakon što je uložila 167 milijuna dolara u Fairfax Grupu, čime je udio njezinog vlasništva u tom najstarijem i najuglednijem australskom medijskom konglomeratu narastao na 13 posto. Prethodno, kupila je 10 posto dionica Network Tena, jedne od tri glavne komercijalne TV mreže u Australiji.

Dvije godine prije nego što je Gina Rinehart prvi put ugledala svjetlo dana, njezin otac Lang Hancock, pilot i istraživač ruda, ušao je u australsku legendu nakon što je, izbjegavajući oluju na letu od Pertha do regije Pilbara, preusmjerio avion prema klancu u području Hamersley Range i uočio 70-metarske iskričavo crvene stijene. Njegovo otkriće, pokazalo se, sadržavalo je milijarde tone prvoklasne željezne rudače.

'Kralj Pilbara' Hancock uspio je uvjeriti vodeću svjetsku rudarsku kompaniju, Rio Tinto, da otvori lokalnu podružnicu. Zajedno s poslovnim partnerom, iskamčio je ugovorenu naknadu od 2,5 posto po izvezenoj toni rudače. Tantijema nosi 105 milijuna dolara godišnje.

Njegovo otkriće postalo je sastavni dio Hancock Prospectinga, pete svjetske kompanije za iskorištavanje prirodnih resursa. Gina Rinehart poznata je među Australcima i Novozelanđanima kao Željezna Lady; kada su je jednom upitali koja je njezina definicija ljepote, odgovorila je - rudnik željeza.

I njezina volja čini se nesalomljivom. Nakon što su je prošlog rujna djeca pokušala izbaciti iz upravnog odbora obiteljske zaklade, koju je Lang Hancock utemeljio za svoju unučad, odvjetnici Gine Rinehart poručili su da obiteljski ugovor sadrži i pakt o 'neprovjetravanju prljavog rublja' u javnosti i zatražili privatnu medijaciju. Australski sud nedavno je odlučio da se stvar ipak riješi na sudu.

Želja Gine Rinehart da prekrije slučaj razumljiva je ima li se u vidu njezina 11-godišnja pravna bitka s Rose Lacson, trećom suprugom njezina oca. Ta blještava Filipinka ušla je u Hancockov život kada ju je Gina angažirala kao kućepaziteljicu za oca, nekoliko dana nakon majčine smrti. Gospodar i služavka uskoro su započeli romantičnu vezu.

Kada je Gina postala svjesna što se događa, izbacila je Rose iz kuće, prijeteći da će iseliti i oca. Lang i Rose, među kojima je bilo 39 godina razlike, vjenčali su se dvije godine kasnije, a Gina se nije pojavila na vjenčanju. Lang je umro 1992, od srčane bolesti, u 82. godini života. Gina je optužila Rose da je požurivala njegovu smrt nastojeći osigurati svoj dio obiteljskog carstva. Bitka koja je uslijedila pretvorila se u raspravu o Hancockovoj smrti i jedan od najspektakularnijih sudskih slučajeva u australskoj povijesti.

Istražni sudac oslobodio je Rose svake odgovornosti, ali je Rinehartova prigrabila isključivu kontrolu nad tvrtkom, što troje njezine djece sada pokušava osporiti.