IGRE OKO RAKETNOG SUSTAVA

Zubak će tužiti Vladu Barrosu i Viviane Reding

09.09.2013 u 09:18

Bionic
Reading

Nakon zadnjeg medijskog napisa u kojemu se citiraju stavovi iz podneska DORH-a u znamenitom suđenju zbog neplaćanja raketnog sustava S-300, tvrtka WFL i Zvonko Zubak kažu da su 'shvatili poruku'

U podnesku DORH-a, naime, navode se analize vojne policije i obavještajaca koje tvrde da je potpis ministra Gojka Šuška na jamstvu da će RH te rakete platiti falsificiran. Kao i da nema dokaza da se navedenog datuma iz 1996. Šušak uopće i sastao s predstavnikom WFL-a Petrom Perničkom.

'Sve dosad nadali smo se da će na kraju ipak doći do fer dogovora s RH o dugu za raketni sustav, no potpuno je jasno da ni ova državna garnitura u vlasti i pravosuđu ne namjerava riješiti problem, nego žele odugovlačiti proces', kaže Zubak. Stoga će njemački odvjetnik tvrtke ipak pokrenuti proces pri EU.


'Glavnom pregovaraču RH Vladimiru Drobnjaku prije primanja u EU poslali smo dopis u kojemu upozoravamo da, čim Hrvatska uđe u EU, krećemo tražiti zaštitu EU sudova. A tako dugotrajni procesi imat će prednost', kaže Zubak za Večernji list i dodaje da to podrazumijeva da će u EU otići i cjelokupna dokumentacija, koja je donedavno nosila oznaku velike tajnosti. WFL će se izravno obratiti 'popularnoj' povjerenici za pravosuđe Viviane Reding i predsjedniku Europske komisije Manuelu Barrosu.

Tri godine neuspjele arbitraže i već jedanaesta godina jednako neuspješnog suđenja, toliko dugo već traje trakavica oko duga RH grupi međunarodnih trgovaca oružjem koji su Hrvatskoj, počevši od ljeta 1994., isporučili dijelove protuavionskog i proturaketnog sustava S-300. Winsley Finance Limited (WFL) potražuje dug, a Hrvatska, koju predstavlja DORH, već godinama odbija platiti i kune, premda je nekoliko državnih institucija priznalo da taj dug postoji i da sustav nikada nije bio plaćen. Sve hrvatska vlade bježale su od ovog problema.

Više pročitajte ovdje