dio i informatički

Zrinušić: Zbog korone popis stanovništa 2021. bit će nešto složeniji

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 25.09.2020 11:05
  • Objavljeno 25.09.2020 u 11:05
Posljednji popis stanovništva bio je 2011.

Posljednji popis stanovništva bio je 2011.

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Zrinušić izjavio je u petak kako će se zbog pandemije koronavirusa popis stanovništva iduće godine odvijati nešto složenije od ranijih popisa, a na njemu će biti angažirano oko 10 tisuća ljudi.

"U kontekstu korone, popis će se odvijati nešto složenije nego do sada, inače se predvidjelo da bi možda popis 2021. bio posljednji na terenu, a da bi se informatički provodio putem sustava e-građani", rekao je Zrinušić koji je Sabor izvijestio o izvršenju Godišnjeg provedbenog plana statističkih aktivnosti.

Državni tajnik iznosi procjenu da oko 800 tisuća ljudi koristi sustav e-građani, navodi da će na popisu stanovništva, izravno i neizravno, biti angažirano oko 10 tisuća ljudi.

Zakon za provedbu popisa stanovništva 2021. bilo je pretpostavka za popis, u međuvremenu su provedena testna ispitivanja kako bi se mogle verificirati nove tehnike i metodologije i otkloniti eventualni nedostaci, rekao je Zrinušić.

Od 284 planirane, provedena 281 statistička aktivnost

Od 284 planiranih statističkih aktivnosti u prošloj je godini provedeno 281.

Državni zavod za statistiku (DZS) nije ih proveo tri: Metodologija i obračun vrijednosti dugotrajne imovine Hrvatske, Izrada godišnjih nefinancijskih računa po institucionalnim sektorima i Izrada tromjesečnih nefinancijskih računa po institucionalnim sektorima.

Te aktivnosti nisu provedene do konca prošle godine jer je Eurostat pomaknuo rok za njihovo izvršenje na 31. ožujka 2020., te uslijed dodatnih povećanih obveza prema Eurostatu i ograničenih ljudskih resursa.

Za provedbu statističkih aktivnosti u 2019. DZS je planirao 106 milijuna kuna, a utrošio 94.7 milijuna ili 89 posto sredstava, što je gotovo na istoj razini kao i u godini prije.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!