ESTONIJA

Zrakoplov prisilno sletio na zamrznuto jezero

18.03.2010 u 16:52

Bionic
Reading

Transportni zrakoplov Antonov prisilno je sletio u četvrtak na zamrznuto jezero u blizini Tallinna, glavnog grada Estonije, izvijestila je baltička novinska agencija BNS.

Poljski zrakoplov Antonov-26 međunarodne kurirske službe DHL-a letio je iz Finske za Estoniju. Sletio je na smrznuto jezero Ulemiste na rubu grada nakon dva neuspješna pokušaja slijetanja u zračnu luku u Tallinnu. Prilikom prvog pokušaja slijetanja nije se izvukao stajni trap, a prilikom drugog javili su se problemi s motorom, navodi se u prvim istražnim izvješćima.

Zrakoplov nije zadobio velika oštećenja, a šestero ljudi, od kojih četvero članova posade, nije ozlijeđeno. U zrakoplovu se nalazi oko tri tone goriva koje istječe van brzinom od tri litre u minuti, a spasioci pokušavaju zaustaviti to istjecanje, javljaju ruski mediji.

Osim toga, prednji dio zrakoplova postupno tone pod led i spasioci namjeravaju postaviti pontone kako bi spriječili pad zrakoplova u jezero.

Jezero Ulemiste glavni je izvor pitke vode za stanovnike Tallinna. Najoštrija zima u posljednjih 30 godina osigurala je dovoljno debeo ledeni pokrov za slijetanje teškog zrakoplova koji prazan teži 15 tona, a maksimalna težina prilikom uzlijetanja može iznositi 24,4 tone.