nema stradalih, ali

Zrak u Beogradu zbog požara iznimno zagađen, građanima preporučeno nošenje maski

24.01.2024 u 13:08

Bionic
Reading

Veliki požar koji je u srijedu ujutro zahvatio Kineski trgovački centar u Novom Beogradu lokaliziran je poslije četiri i pol sata, stradalih i ozlijeđenih nije bilo, ali je zbog iznimnog onečišćenja zraka građanima savjetovano da nose zaštitne maske

U gašenju požara sudjelovalo je nekoliko desetaka vatrogasaca, a prvi put su u gradskoj jezgri za gašenje korišteni i helikopteri.

Načelnik Sektora za izvanredne situacije Luka Čaušić objavio je da je požar je stavljen pod kontrolu.

  • +23
Požar u Beogradu Izvor: Pixsell / Autor: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

Spasili smo značajan broj lokala koji su s druge strane centra, helikopteri su odradili značajan posao, ali je bio veliki izazov spriječiti vlasnike lokala da uđu u namjeri da spase imovinu, rekao je Čaušić beogradskim medijima

Dodaje da je, s obzirom na okolnosti, akcija uspješno izvedena jer nema stradalih i ozlijeđenih.

Uviđaj će pokazati šta je dovelo do ovog požara, a sumnja se da je uzrok plinska boca u restoranu brze hrane unutar trgovačkog centra.

Miris paljevine i dima osjeća se skoro u cijelom gradu, a zbog iznimnog onečišćenja zraka građanima, ne samo u neposrednoj okolici trgovačkog centra, građanima je savjetovano da ne izlaze vani ili da koriste maske koje štite od zagađujućih materija.

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd prati koncentracije zagađujućih materija na lokacijama koje se nalaze u potencijalnoj zoni utjecaja požara.

Sat vremena nakon izbijanja požara na okolnim mjernim točkama registriran je porast koncentracije zagađujućih materija, napose čestica PM10, PM2,5, NO2 i CO koje se mogu dovesti u vezu s požarom.

Pulmologinja Tatjana Radosavljević ocijenila je za N1 da požar u Kineskom tržnom centru u Bloku 70 remeti ionako lošu sliku zagađenosti zraka.

Milenko Jovanović iz Nacionalne ekološke asocijacije upozorio je stanovnike Novog Beograda da do daljnjega prozore drže zatvorenim i koriste maske N-95, kako bi spriječili udisanje štetnih supstanci, s obzirom da još nema službenih informacija što je gorjelo u požaru.

Kineski trgovački centar gorio je i 2021. godine, kada je uništen veći dio objekta, nakon čega je predviđeno da oko 80 posto zakupaca svoje trgovine preseli u novi, obližnji trgovački centar.

U najvećem broju trgovina prodavani su odjeća, obuća, proizvodi od plastike, oprema za kućanstvo, alat i slična roba.