branio kalmetu, šeksa, granića...

Zovu ga kućnim odvjetnikom HDZ-a: Tko je Krešimir Vilajtović, čija je karijera vezana uz moćnog suca, a 90-ih je bio u tajnoj službi

20.09.2019 u 12:52

Bionic
Reading

'Želim zahvaliti odvjetniku koji je svih ovih godina bio uz mene', kazao je jučer HDZ-ov Božidar Kalmeta nakon prvostupanjske oslobađajuće presude. A odvjetnik kojem je zahvalio je Krešimir Vilajtović, kojem Kalmeta nije jedini klijent vezan za afere HDZ-a. Zbog toga Vilajtoviću mediji tepaju kao odvjetniku od najvećeg povjerenja stranke, dok njegovi kolege s kojima smo razgovarali kažu da je vrlo stručan i ozbiljan te kako se njegov rad ne bi trebalo gledati kroz prizmu HDZ-a. Drugi nam pak neslužbeno ukazuju na to da je dobar odvjetnik, no kako je njegova karijera pupčanom vrpcom vezana za predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića te da se treba vratiti u 90-e, kada je Vilajtović bio u vrhu obavještajne službe HIS-a

Bivši HDZ-ov ministar i bivši zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta u četvrtak je oslobođen optužbi da je bio mozak operacije izvlačenja novca iz HAC-a. Po izlasku sa suda zahvalio je svom odvjetniku Krešimiru Vilajtoviću, kojem Kalmeta nije prvi klijent vezan za HDZ.

Pozitivan ishod imao je i s drugim bivšim HDZ-ovim ministrom, i to ministrom obrane Berislavom Rončevićem, pravomoćno oslobođenim u aferi Kamioni.

Na popisu Vilajtovićevih klijenata su i Nevenka Jurak te Mladen Barišić u aferi Fimi media te Slaven Žužul, kojem se sudi u aferi Bojanje tunela. Zastupa i Blaža Curića, vozača koji se našao u središtu špijunske afere SMS, ali i HDZ-ovog veterana Vladimira Šeksa.

Nisu oni jedini Vilajtovićevi klijenti, no svakako su najzvučniji, stoga je on na glasu kao kućni odvjetnik HDZ-a.

Vilajtović: Jesam, član sam HDZ-a, ali to nema veze

On na to kroz smijeh odmahuje rukom: 'Ma naravno da se ne doživljavam tako. Nema tu tajne, ja ću vam sve reći. Branim Slavena Žužula i Nevenku Jurak. U prošlosti sam branio ministra Rončevića, bivšeg ministra i sadašnjeg savjetnika predsjednice RH Matu Granića, a branio sam i bivšeg ministra turizma Sergeja Morsana', nabraja nam Vilajtović.

  • +9
Krešimir Vilajtović Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

No branio je, kaže, i one koji s HDZ-om nemaju veze niti s njihovim svjetonazorom. Zastupao je i neke, doduše ne viđenije, SDP-ovce, ali i Josipa Manolića u postupku protiv nekadašnjeg šefa HSP-a Dobroslava Parage.

'Nema tu nekakvog odabira ljudi s moje strane', napominje.

Na pitanje jesu li svi klijenti došli do njega po preporuci, odgovara: 'Očito se afirmiraš tijekom svog rada. Činjenica je da su iza ovih predmeta, barem onih koji su dovršeni, oslobađajuće odluke, što je jedna od realnih referenci. Naravno da iza svakog tog predmeta stoji težak, težak rad i posao.'

Poslovne brojke

Odvjetnički ured Krešimir Vilajtović, prema dostupnim podacima, ima dvoje zaposlenih. U prošloj godini ostvarili su skroman rezultat u usporedbi s drugima: 438 tisuća kuna prihoda uz bruto dobit od sedam tisuća kuna.

Nema izvlačenja na politički progon

Brani političare, no politika, tvrdi, ne može u njegovu odvjetničku butigu iako se političari, kada se nađu na optuženičkoj klupi, često vole žaliti da su žrtve političkog progona.

'Ne bavim se politikom i nisam političar. Svakoj stranci kažem, recimo od najsvježijeg slučaja Kalmeta, pa možemo do Rončevića - nemojmo uvlačiti politiku u sud, ne bavimo se politikom i ne idemo na to da je proces politički motiviran, nego ajmo motivirati činjenice i one dokaze koji su u našu korist. Maknimo to tko je, što je, da l' je, da l' nije. To mi je apsolutno nepotrebno opterećenje i u konačnici miče me s fokusa predmeta, a ja to ne želim. Odbacujem bilo kakvu priču o politici, već se bavim realnim poslom', pojašnjava svoj modus operandi.

  • +11
Božidar Kalmeta Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Pitamo ga je li ipak član HDZ-a. 'Jesam. No nikada nisam bio aktivan', kaže.

Ipak, podsjeća na svoju karijeru prije nego što je otišao u odvjetnike. Radio je i u Državnom odvjetništvu, krajem 90-ih bio je tajnik u Ministarstvu pravosuđa, a potom i u tadašnjoj krovnoj obavještajnoj službi HIS-u.

Bilo kuda, s kumom Šeparovićem svuda

Dvoje naših sugovornika koji su htjeli ostati anonimni napominju kako njegovu biografiju treba gledati kroz prizmu odnosa s aktualnim predsjednikom Ustavnog suda Miroslavom Šeparovićem.

'Nema tu tajni. Mi smo 90-ih krenuli u Ministarstvu pravosuđa, skupa i u HIS-u. Suradnici smo, radni kolege, prijatelji i on je kum mom djetetu', kaže nam Vilajtović.

Odbacuje nagađanja da bi to prijateljstvo moglo utjecati na njegove slučajeve koji dospiju na Ustavni sud.

'Moram reći da je moj učinak na Ustavnom sudu - ispodprosječan. Svoje prijateljske odnose nikada nisam zlouporabio ili na bilo koji način tražio ustupke. Ja si to ne bih dozvolio', napominje.

Vilajtović je došao na visoku funkciju u Ministarstvu pravosuđa 1997., kada je ministar bio upravo Šeparović. Godine 1998. Šeparović postaje ravnateljem Hrvatske izvještajne agencije (HIS) i zamjenik predstojnika Ureda za nacionalnu sigurnost.

Putem ga prati i Vilajtović, a koji u isto vrijeme iz Ministarstva pravosuđa odlazi u obavještajni sektor, tj. HIS.

Godine 1999. daju neopozivu ostavku u HIS-u, no Vilajtović nas uvjerava da razlog nije curenje informacija vezano za aferu namještanja završnice Hrvatskog nogometnog prvenstva u korist tadašnje Croatije, danas Dinama, nego nešto posve drugo.

'Otišli smo, no ne zbog curenja tih informacija, to se pokušalo napakirati Šepiju i meni. Mi smo otišli zbog nezakonitog snimanja novinara. I to nema veze s tim slučajem. Kada smo to otkrili, nismo htjeli sudjelovati u tome i podnijeli smo neopozivu ostavku', tvrdi.

Šeparović i on već 2000. godine, kada dolazi i do smjene vlasti te na scenu stupaju SDP i koalicija, odlaze u privatni sektor, tj. odvjetništvo.

Ostao je Vilajtović u njemu do danas, dok mu prijatelj Šeparović 2009. napušta odvjetništvo i odlazi na Ustavni sud, čiji je sada već dugogodišnji predsjednik.

Vilajtović je Šeparoviću bio odvjetnik kada je bio suočen s optužbama da je plagirao doktorski rad.

Šerić i Mikuličić: Korektan, ozbiljan i profesionalan

Vilajtovićev kolega, odvjetnik Branko Šerić kaže za tportal kako o njemu misli sve najbolje. Na pitanje smatra li ga kućnim odvjetnikom posrnulih HDZ-ovaca, odgovara: 'Vjerojatno se oni odlučuju za čovjeka koji im odgovara po svemu, a koji je stručan.'

'Zaista, on je profesionalac i jako je kolegijalan. Ja ga osobno ne bih strpao u HDZ-ovu opciju', kaže Šerić.

Odvjetnik Goran Mikuličić pak napominje kako je pogrešna teza poistovjećivati odvjetnika s klijentom.

'Krešu znam kao vrlo korektnog i ozbiljnog kolegu. Nismo prijatelji u smislu da se družimo, ali u profesionalnom smislu se znamo. On je vrlo profesionalan odvjetnik koji minuciozno pristupa poslu i o njemu sve najbolje.'

Na pitanje baca li sjenu na njegovu karijeru činjenica da je povezan sa Šeparovićem, odgovara: 'On i Miro Šeparović znaju se iz davnih studentskih dana.'

Ne smatra da bi se Šeparović trebao izuzimati iz predmeta u kojima je Vilajtović odvjetnik, a koji stižu na Ustavni sud, poput presuda Mihajlu Hrastovu za ratni zločin, kojeg je također branio Vilajtović.

'Nekakvo poznanstvo sa zastupnikom stranaka u postupku, ako to nije rod ili interesno poznanstvo, nije razlog za izuzimanje suca. Može biti razlog, no stranka koja bi tražila izuzimanje morala bi primjerom dokazati da postoji veza koja je razlog za izuzećem. Sama činjenica da se znaju nije razlog za izuzećem. Pa mi se gotovo svi znamo', pojašnjava Mikuličić.

Napominje kako Vilajtović nije jedini koji brani HDZ-ovce i kako ga ne treba gledati kroz tu prizmu. 'Ta teza da se odvjetnik poistovjećuje sa strankom u smislu svjetonazora je besmislena - odvjetnik radi svoj posao', zaključuje Mikuličić.