AFERA 'KAMIONI'

Zašto je pala presuda bivšem HDZ-ovom ministru Rončeviću?

04.04.2013 u 13:57

Bionic
Reading

Nakon što je Vrhovni sud srušio presudu i zatražio novo suđenje u slučaju 'kamioni' u kojem su bivši HDZ-ov ministar obrane Berislav Rončević i njegov pomoćnik Ivo Bačić osuđeni na četiri odnosno dvije godine zatvora, Rončevićev odvjetnik Krešimir Vilajtović pročitao je obrazloženje suda i pojasnio zbog čega je pao slučaj

Rončeviću i Bačiću sudit će se ponovno, no na temelju posve drugačijih osnova. Naime, Rončević je bio osuđen jer je za MORH nabavio Ivecove kamione, a ne Manove koji su bili jeftiniji te je tako, kako je glasila srušena presuda, oštetio državu za nešto više od deset milijuna kuna.

Obrana i vještaci su upozoravali kako Manovi kamioni ne zadovoljavaju propisane NATO standarde te uopće ne mogu biti referentni za usporedbu. 'Vrhovni sud je odbacio presudu zbog pogrešnog činjeničnog stanja. Naloženo je da se pred izmijenjenim sudskim vijećem održi nova rasprava u kojoj će se posebno obratiti pozornost na činjenicu da se ne uspoređuju ova dva kamiona nego da se vidi jesu li Ivecovi kamioni nabavljeni po tržišnoj cijeni ili većoj. Manovi kamioni više nemaju veze sa slučajem jer ne ispunjavaju tehničke karakteristike', pojasnio je Vilajtović.


Napominje da to znatno mijenja slučaj jer je pitanje sada jesu li kamioni plaćeni realno ili preplaćeni. 'Mi tvrdimo da su plaćeni i ispod realne cijene jer su dobili tri posto popusta na njih', pojašnjava. Zadovoljan je jer je njegova žalba na presudu upravo isticala taj dio. 'Šteta je po definiciji umanjenje nečije imovine, a ne možeš ti nešto što si platio i dobio u vlasništvo realno nazivati štetom', smatra Rončevićev odvjetnik koji pretpostavlja kako bi novo suđenje s novim sudskim vijećem moglo početi prije ljeta.

Na pitanje o reakciji njegovog klijenta, Vilajtović kaže kako je reagirao emotivno jer su on i njegova obitelj dugo živjeli u neizvjesnosti. 'Nakon prvog doživljaja treba se pribrati i početi raditi na novom suđenju', zaključuje.