gdje je nestao?

Zoran Vinković: Nisam otišao u Irsku, ostao sam u Đakovu i tražim posao

13.11.2017 u 18:38

Bionic
Reading

Iako je u predizbornu kampanju krenuo sa Srcem za Đakovo, nakon 16 godina i četiri uzastopna mandata izgubio je gradonačelničku fotelju. Srce Šokadije 'presudilo' mu je, a upravljanje gradom povjerilo novom političkom licu na đakovačkoj sceni, mladom HDZ-ovcu Marinu Mandariću. Zoran Vinković se povukao i, kaže, 'uzeo kratku stanku od politike'

'Od kada nisam gradonačelnik, ne radim ništa. Imam plaću od šest mjeseci prema Zakonu o lokalnoj samoupravi. To pravo mi istječe nekada u prosincu pa ću od Nove godine biti nezaposlen, ali tražim posao u struci', ispričao je tportalu sada već bivši đakovački gradonačelnik i bivši saborski zastupnik Zoran Vinković.

Dok je upravljao gradom primao je, prema podacima iz imovinske kartice, plaću bruto vrijednosti 22.351,94 kune. Od pokretnina, sa suprugom vlasnik je i dvaju konja čija je vrijednost veća od 30.000 kuna, Prince of Cibalea i Amora, a vlasnik je i jedne dionice Nogometnog kluba Hajduk.   

Ovaj po struci strojarski inženjer čelnu gradsku fotelju izgubio je nakon 16 godina i četiri uzastopna mandata. Sada je samo gradski vijećnik koji, kaže, nigdje nije nestao, nego ostao u Đakovu.

'Ne mislim otići u Irsku', odgovara nam ovaj Đakovčanin po rođenju koji je izbornu bitku ovoga proljeća izgubio od novog lica na političkoj sceni, mladog HDZ-ovca Marina Mandarića.

U utrku je krenuo sa svojom koalicijom Srcem za Đakovo na kojoj je okupio čak 12 stranaka i nezavisnih lista s obje strane političkog spektra, i lijeve i desne. Pod sloganom 'Želim živjeti i raditi za ovaj grad' ujedinio je HDSSB, HNS, HSS, HSU, HSLS, HSP, Hrvatske laburiste, Orah, Desno, Narodnu stranku – reformiste, BUZ i Nezavisnu listu Široko Polje. Ni to mu nije pomoglo za nastavak gradonačelničke karijere koju je počeo graditi kao SDP-ovac.

S njihovom stranačkom iskaznicom sjeo je i u saborske klupe 2008. godine. Četiri godine kasnije mijenja je za onu HDSSB-a. Do zamjene dolazi jer se na lokalnoj razini, u Đakovu, nije htio razići s HDSSB-om tvrdeći kako je 'raskidanje koalicije prevara birača'.

Zamjerao mu je to matični SDP čije ga je tadašnje predsjedništvo suspendiralo i predložilo izbacivanje iz stranke. No on ih je preduhitrio:

'Nećete me izbaciti iz SDP-a, sam odlazim iz stranke!'

  • +13
Sva lica Zorana Vinkovića Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović

Iako se po kuloarima nagađalo da se planira prikloniti HDSSB-u, spremno je to opovrgavao: 'Ne zanima me niti jedna politička stranka. Ostajem socijaldemokrat po uvjerenju.'

Ni pola godine kasnije, ipak postaje članom HDSSB-a i tako osvaja još jedan gradonačelnički mandat tijekom kojega mu 'stiže' i optužnica osječkog Općinskog državnog odvjetništva zbog krivotvorenja službene ili poslovne isprave u vezi zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta. Vinković ih odbacuje, tvrdeći: 'Nisam kriv nego sam tim činom pomogao ljudima da ne završe na ulici.'

Tijekom raskola u HDSSB-u, krajem prošloga listopada, podnosi ostavke na sve stranačke dužnosti, ali ostaje njezinim članom. Sukobljene strane poziva u Đakovo na sastanak kako bi se 'zaustavila medijska prepucavanja'. Za izbore formira svoju koalicijsku listu, gubi, a ovoga rujna HDSSB-ov utemeljitelj Branimir Glavaš uoči stranačkog izbornog sabora objavljuje kako je Zoran Vinković, između ostalih, isključen iz stranke te da je 'time završen proces raslojavanja unutar stranke i proces unutarstranačkog čišćenja'.

Pitamo stoga Vinkovića što je sa Srcem za Đakovo?

'O tom, potom. Nastavit ću, ali imam vremena za to. Rekao sam da uzimam kratku stanku od politike.'