gdje je nestao?

Zoran Vinković: Nisam otišao u Irsku, ostao sam u Đakovu i tražim posao

  • Autor: Ivana Barišić
  • Zadnja izmjena 13.11.2017 18:38
  • Objavljeno 13.11.2017 u 18:38
Bivši saborski zastupnik i đakovački gradonačelnik Zoran Vinković: Uzeo sam kratku stanku od politike

Bivši saborski zastupnik i đakovački gradonačelnik Zoran Vinković: Uzeo sam kratku stanku od politike

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Iako je u predizbornu kampanju krenuo sa Srcem za Đakovo, nakon 16 godina i četiri uzastopna mandata izgubio je gradonačelničku fotelju. Srce Šokadije 'presudilo' mu je, a upravljanje gradom povjerilo novom političkom licu na đakovačkoj sceni, mladom HDZ-ovcu Marinu Mandariću. Zoran Vinković se povukao i, kaže, 'uzeo kratku stanku od politike'

'Od kada nisam gradonačelnik, ne radim ništa. Imam plaću od šest mjeseci prema Zakonu o lokalnoj samoupravi. To pravo mi istječe nekada u prosincu pa ću od Nove godine biti nezaposlen, ali tražim posao u struci', ispričao je tportalu sada već bivši đakovački gradonačelnik i bivši saborski zastupnik Zoran Vinković.

Dok je upravljao gradom primao je, prema podacima iz imovinske kartice, plaću bruto vrijednosti 22.351,94 kune. Od pokretnina, sa suprugom vlasnik je i dvaju konja čija je vrijednost veća od 30.000 kuna, Prince of Cibalea i Amora, a vlasnik je i jedne dionice Nogometnog kluba Hajduk.   

Ovaj po struci strojarski inženjer čelnu gradsku fotelju izgubio je nakon 16 godina i četiri uzastopna mandata. Sada je samo gradski vijećnik koji, kaže, nigdje nije nestao, nego ostao u Đakovu.

'Ne mislim otići u Irsku', odgovara nam ovaj Đakovčanin po rođenju koji je izbornu bitku ovoga proljeća izgubio od novog lica na političkoj sceni, mladog HDZ-ovca Marina Mandarića.

U utrku je krenuo sa svojom koalicijom Srcem za Đakovo na kojoj je okupio čak 12 stranaka i nezavisnih lista s obje strane političkog spektra, i lijeve i desne. Pod sloganom 'Želim živjeti i raditi za ovaj grad' ujedinio je HDSSB, HNS, HSS, HSU, HSLS, HSP, Hrvatske laburiste, Orah, Desno, Narodnu stranku – reformiste, BUZ i Nezavisnu listu Široko Polje. Ni to mu nije pomoglo za nastavak gradonačelničke karijere koju je počeo graditi kao SDP-ovac.

S njihovom stranačkom iskaznicom sjeo je i u saborske klupe 2008. godine. Četiri godine kasnije mijenja je za onu HDSSB-a. Do zamjene dolazi jer se na lokalnoj razini, u Đakovu, nije htio razići s HDSSB-om tvrdeći kako je 'raskidanje koalicije prevara birača'.

Zamjerao mu je to matični SDP čije ga je tadašnje predsjedništvo suspendiralo i predložilo izbacivanje iz stranke. No on ih je preduhitrio:

'Nećete me izbaciti iz SDP-a, sam odlazim iz stranke!'

  • +13
  • +10

Sva lica Zorana Vinkovića

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović

Iako se po kuloarima nagađalo da se planira prikloniti HDSSB-u, spremno je to opovrgavao: 'Ne zanima me niti jedna politička stranka. Ostajem socijaldemokrat po uvjerenju.'

Ni pola godine kasnije, ipak postaje članom HDSSB-a i tako osvaja još jedan gradonačelnički mandat tijekom kojega mu 'stiže' i optužnica osječkog Općinskog državnog odvjetništva zbog krivotvorenja službene ili poslovne isprave u vezi zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta. Vinković ih odbacuje, tvrdeći: 'Nisam kriv nego sam tim činom pomogao ljudima da ne završe na ulici.'

Tijekom raskola u HDSSB-u, krajem prošloga listopada, podnosi ostavke na sve stranačke dužnosti, ali ostaje njezinim članom. Sukobljene strane poziva u Đakovo na sastanak kako bi se 'zaustavila medijska prepucavanja'. Za izbore formira svoju koalicijsku listu, gubi, a ovoga rujna HDSSB-ov utemeljitelj Branimir Glavaš uoči stranačkog izbornog sabora objavljuje kako je Zoran Vinković, između ostalih, isključen iz stranke te da je 'time završen proces raslojavanja unutar stranke i proces unutarstranačkog čišćenja'.

Utemeljitelj HDSSB-a Branimir Glavaš uoči izbornog sabora stranke ove godine rekao je da je, između ostalih, iz HDSSB-a isključen i Zoran Vinković

Utemeljitelj HDSSB-a Branimir Glavaš uoči izbornog sabora stranke ove godine rekao je da je, između ostalih, iz HDSSB-a isključen i Zoran Vinković

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović

Pitamo stoga Vinkovića što je sa Srcem za Đakovo?

'O tom, potom. Nastavit ću, ali imam vremena za to. Rekao sam da uzimam kratku stanku od politike.' 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!