BESPLATNO KLIZANJE

Tri presice zbog odluke da se nagrade djeca redovita na misama

09.12.2015 u 16:18

Bionic
Reading

Nakon što su neke udruge i stranke kao diskriminatornu osudile odluku đakovačke gradske uprave i komunalnog poduzeća da, na prijedlog župe, nagrade besplatnim klizanjem djecu za redoviti odlazak na mise zornice pred Božić, u srijedu su na tu temu održane čak tri konferencije za novinare: gradonačelnik je opovrgnuo da je riječ o diskriminaciji i rekao da su i drugi mogli dati prijedloge; velečasni je pozvao i druge sponzore da nagrade djecu za odlazak na zornice, a HNS je zatražio da sva djeca besplatno kližu

Otvorenje klizališta u Đakovu najavljeno je za petak, 11. prosinca.

Na konfereciji za novinare u Maloj gradskoj vijećnici gradonačelnik Zoran Vinković (HDSSB) je ustvrdio da nema diskriminacije u toj odluci i da je grad pozvao i škole te sportske klubove da daju prijedlog za nagrađivanje djece.

'Klizalište je trebalo biti, i bit će, projekt zajedništva, a ne projekt podjela. Katolik sam, Hrvat, i toga se ne stidim, ali odgovorno tvrdim da na ovom projektu i niz drugih u gradu Đakovu nema nikakvih podjela ni diskriminacija, niti ja kao gradonačelnik i kao čovjek brojim kriva zrnca', rekao je. Dodao je kako je trgovačko društvo Univerzal, kojem je povjeren projekt klizališta zajedno s Gradom, uputio dopis svima - od osnovnih, srednjih škola, sportskih klubova do vjerske zajednice koja je u gradu prisutna i najveća, to jest spomenutoj župi, da dodatno nagrade djecu.

Vinković: neću odustati od odluke

'Od nagrađivane djece koja dolaze na zornice ja sasvim sigurno neću odustati i oni će imati tu mogućnost sukladno popisu koji će dostaviti nadležni u vjerskoj zajednici. To će se odnositi i na škole, vrtiće, na sve koji daju suvisao prijedlog', poručio je Vinković.

Dodao je kako je dnevna cijena s korištenjem klizaljki 10 kuna. 'Ovo je najniža moguća cijena koju je Grad mogao ponuditi, a u nju je uključen i PDV. Sezonska ulaznica iznosi 100 kuna. Djeca koja dolaze iz socijalno ugroženih obitelji, a o kojima i Grad brine kroz svoj socijalni program, imat će besplatan ulaz na klizalište cijelo vrijeme. Tu Grad nije gledao tko ide na zornicu, ili tko je dobar sportaš ili odličan učenik', poručio je Vinković.

HNS: odluka je neodmjerena i ishitrena

Nakon gradonačelnika, konferenciju na gradskom korzu održao je đakovački HNS, čiji je predsjednik Ivica Mandić rekao da treba svoj djeci da koriste klizalište pod istim uvjetima. 'Čemu podjele? U ovo adventsko vrijeme, uoči Božića, u vrijeme darivanja naš grad je opet u centru pažnje. Ovo je neodmjerena i ishitrena odluka koju su donijeli čelnici Grada i gradskih poduzeća. Minimum je ispričati se zbog nje djeci i građanima i dopustiti svoj djeci da koriste klizalište', rekao je Mandić.

Na tu temu oglasio se danas, pred katedralom, i župnik župe Svih svetih vlč. Tomislav Ćorluka. Rekao je kako su djeca koja dolaze na zornice nagrađivana svake godine te da će se takva praksa nastaviti. Pozvao je i druge sponzore koji žele djecu nagraditi, a već su to činili prije, da ih nagrade i ove godine za redovni odlazak na zornice.

Vlč. Ćorluka: inicijativa je plemenita

'Inicijativa Grada je plemenita i ja je podržavam. To nije nikakva diskriminacija. Tko god želi može doći na zornice, svako će dobiti nagradu i mislim da je dobro da se djeca odvoje od televizije i kompjutora, da dođu na zrak. Mi im činimo samo dobro, nikakvo zlo. Klizalište je za to da se koristi, bolje je da bude na njemu djece nego da ne bude, Grad će ga jednako platiti', rekao je vlč. Ćorluka.

U utorak su udruge Protagora, Liberos i neke političke stranke zatražile da se o spomenutoj odluci očituju pučka pravobraniteljica za djecu jer drže da je to diskriminacija djece po vjerskoj osnovi te kršenje ustavnih odredaba o odvojenosti vjerskih zajednica od države.