propast stranke

Kako je HDSSB, nakon 12 godina suverene vladavine, izgubio svoje najjače uporište

 • Autor: Ivana Barišić
 • Zadnja izmjena 06.06.2017 19:43
 • Objavljeno 06.06.2017 u 19:42
Vladimir Šišljagić, Dragan Vulin i Branimir Glavaš, nekada stranačke kolege, sada su na različitim stranama

Vladimir Šišljagić, Dragan Vulin i Branimir Glavaš, nekada stranačke kolege, sada su na različitim stranama

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galović

Nakon 12 godina suverene vladavine HDSSB je na lokalnim izborima izgubio svoje najjače uporište – Osječko-baranjsku županiju. Ona je prešla u ruke HDZ-a, njihovih donedavno najljućih neprijatelja. Osijek su izgubili još 2013., kada je Krešimira Bubala zamijenio Ivan Vrkić. Stranački raskol prije nešto više od pola godine snažno je poljuljao temelje koje je još 2005. postavio Branimir Glavaš, HDSSB-ov sada jedini saborski zastupnik od nekadašnjih čak sedam

'Sigurno je da bi stranka polučila značajno bolje rezultate da nije došlo do ovih sukoba, neuspjelog pokušaja puča Vladimira Šišljagića prošlog listopada. To je potpuno jasno. Kada u obzir uzmemo činjenicu da prije pola godine nismo znali hoćemo li uopće izići i sudjelovati na lokalnim izborima, onda ovim rezultatima koje sada imamo ne možemo u potpunosti biti nezadovoljni', osvrnuo se za tportal predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin koji je sa svojim timom u drugom krugu za župana podržao Ivana Anušića iz HDZ-a.

Zajedno s 24 HDZ-ova i četiri HDSSB-ova vijećnika, u Županijskoj skupštini činit će većinu. Smatraju to i logičnim slijedom jer u toj kombinaciji na nacionalnoj razini čine dio parlamentarne većine, a istu suradnju će sada preslikati i na lokalnu. Razumljiv je to potez i kada se zna da je Anušić za protukandidata imao donedavnog osječko-baranjskog župana te HDSSB-ova disidenta Vladimira Šišljagića.

Vulin: 'Sigurno je da bi stranka polučila bolji rezultat da nije došlo do ovih sukoba'

Vulin: 'Sigurno je da bi stranka polučila bolji rezultat da nije došlo do ovih sukoba'

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjic/PIXSELL

O savezu HDZ-a i HDSSB-a počelo se špekulirati još početkom godine. Tada se na HDSSB-ovu izvanrednom izbornom saboru prvi put otkad postoje, kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića, pojavio upravo Anušić. Zbunjen onim što će reći nakon toliko vremena, skupu se obratio tek riječima:

'Kada sam dobio poziv, razmišljao sam kako i na koji se način obratiti ovom skupu uzimajući u obzir prošlost HDZ-a i HDSSB-a. I nisam došao do zaključka. Reći ću dvije stvari, podržavam Salapića i njegov rad u Saboru. Radimo na projektima koji se tiču Slavonije i Baranje, do sada imamo ista razmišljanja i cilj. Svi tako trebamo početi razmišljati jer je politika sazrela, prevladala neke stvari iz prošlosti i došle su nove generacije političara.'

Predsjedništvo HDSSB-a osobno čestitalo Anušiću na pobjedi

Pola godine kasnije Predsjedništvo HDSSB-a došlo je osobno čestitati Anušiću na pobjedi koju je odnio u srazu s HDSSB-ovim disidentom Vladimirom Šišljagićem. Prije raskola HDSSB je Šišljagića za ove lokalne izbore planirao kandidirati za gradonačelnika Osijeka. Iako smo ga pokušali dozvati kako bismo ga pitali smatra li da bi stranka bolje prošla na izborima da se nisu razišli i što će dalje, na pozive nije odgovarao.    

Vladimir Šišljagić nije uspio osvojiti i treći mandat na čelu Osječko-baranjske županije

Vladimir Šišljagić nije uspio osvojiti i treći mandat na čelu Osječko-baranjske županije

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjic

Šišljagić je pak nakon dva mandata na mjestu župana odlučio krenuti i po treći, ali ovoga puta kao nezavisni, ispred Snage Slavonije i Baranje, platforme koju je nakon HDSSB-ova raskola osnovao s Dinkom Burićem, aktualnim gradonačelnikom Belišća koji se u vrhu HDSSB-a, i uz čijeg je osnivača Branimira Glavaša bio od njezina osnutka, nalazio do prošlog listopada, kada je trajno isključen.    

Trvenja u stranci počela su još prije više od godinu dana, kada je došlo do smjene generacija u stranačkom vodstvu, odnosno povlačenja starijih i prepuštanja pozicija mlađim članovima. Nezadovoljnih povika po kuloarima tada se moglo čuti i na račun ustrojavanja Slavonske sokolske garde, da bi sve kulminiralo lošim rezultatima ostvarenim na parlamentarnim izborima, kada je uz pomoć preferencijalnih glasova u Sabor ušao samo Branimir Glavaš.

'On je i dalje naš zastupnik u Saboru, a naš privatni odnos ne bih želio komentirati jer ni na koji način neće utjecati na politiku stranke', ponovio je Vulin za tportal jer se poslije prvog izbornog kruga Branimir Glavaš na svojoj stranici na Facebooku obratio riječima:

'U stranku nisam ušao više od mjesec dana, do sinoć u 19 sati, kada sam dočekao izborne rezultate. Iako sam sinoć u stranci proveo punih sedam sati, predsjednika HDSSB-a nisam uopće vidio. Nevjerojatno, ali istinito. Gdje je nestao čovjek?', javno se zapitao utemeljitelj HDSSB-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 4

Prikaži sve
 • kupus dei 2

  06.06.2017 20:41

  Glavaš je stvorio HDSSB, i povratkom "izbosne" ga uništio, jadničak, mislio da osječani svršavaju od sreće na spimen njegova imena, a zapravo im se povraća.

 • adam001

  06.06.2017 19:51 1 odgovora

  ako su SAD-u dovoljne dvije stranke, zašto nama treba toliko strančica koje su glavni uzrok nestabilnosti, političkih trgovina i kočničar bilo kojih reformi. Treba uvesti limit od 20 % da bi neka stranka mogla ući u sabor

 • sambo

  07.06.2017 12:30

  slažem se...plus situacija ako dva izborna ciklusa ne pređu prag, neka se gase po sili zakona...

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi