SVE PREMIJEROVE LITANIJE

Zoran - tako mu Bog pomogao - Milanović

29.10.2014 u 12:00

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Zoran Milanović vratio se starim navadama da kao deklarirani nevjernik poprilično često poseže za religijskim parabolama, citira psalme ili se poziva na Boga

Najnoviji primjer je izvanredno televizijsko obraćanje naciji u utorak navečer, kada je iznosio stavove hrvatske Vlade o velikom braniteljskom prosvjedu koji već deset dana potresa hrvatsku metropolu. Kazao je da njegova vlada ni na koji način nije pružila povod prosvjedu i da 'ni jednom mišlju, riječju, djelom ili propustom nije dovela u pitanje ljudsko dostojanstvo hrvatskih branitelja'.

Milanović je u kontekstu obraćanja braniteljima, koji u većini ne skrivaju vjeru u Boga, iskoristio riječi iz dijela mise kada svećenik poziva vjernike da ispovjede grijehe kako bi se mogla proslaviti sveta otajstva. Potom slijedi svećenikovo odrješenje. Branitelji za sada Milanovića nisu odriješili prosvjeda.

U međuvremenu dobra je prilika da osvježimo pamćenje o Milanovićevim susretima s Bogom, vjerom i Biblijom iz prošlosti. Još dok je bio u oporbi priznao je da je kršten i oženjen u Crkvi, ali da nije vjernik, nego kao i svaki čovjek traga za smislom. Kada je došao na vlast, u prosincu 2011, preuzimajući mandat prisegnuo je na Boga da se neće osvrtati na ono što je bilo ranije.

U rujnu ove godine u Saboru, podnoseći izvještaj o stanju nacije, nije se osvrnuo na ono što je bilo ranije, ali je zato za probleme okrivio Boga. Kazao je da o Vladi i o sebi neće govoriti u najcrnjim tonovima, ali i da je bio kritičan. 'Da sam rekao što se nije dogodilo, da sam rekao da je za to odgovorna Vlada prije nas, stranka koja ju je vodila, koju je hrvatski sud optužio zbog korupcije i pljačke, to nisam rekao, to ni sad ne kažem. Kriv je dragi Bog', pronašao je krivca Milanović.

Iako je prije znatno više koristio Bibliju, zbog čega je nerijetko ismijavan u medijima, najnovijim istupom pokazao je da još uvijek nije izgubio štih i da ne može bez crkvenog nauka. Prisjetimo se najvećih hitova. Prije dvije godine, kada je reagirao na pobunu zbog podjele Hrvatske na statističke regije, Milanović je poslao poruku Slavoncima da ih neće zaboraviti, pri čemu je citirao biblijski psalam. 'Postoji psalam o Židovima u Babilonu, koji kaže: 'Ako te zaboravim, Jeruzaleme, neka mi se osuši desna ruka.' Isto se može reći i za Slavoniju', poručio je tada premijer.

U rujnu iste te 2012. na sjednici Vlade komentirao je kompliciranost ovršnog zakona usporedivši ga s Biblijom i Starim zavjetom. 'Ako netko misli da su Biblija ili Stari zavjet komplicirani, neka pročita ovršni zakon', našalio se premijer.

U nekoliko je navrata poručio da neće biti 'bog iz mašine'. 'Neću se pojaviti kao 'bog iz mašine', kao veliki dragi vođa, i rješavati probleme u kritičnim trenucima', ispalio je povodom smanjivanja prava učiteljima i nastavnicima, a potom je u Saboru kazao: 'Neću glumiti boga iz stroja, deus ex machina, i demantirati ono što rade moji ministri, kao što su to radile neke prethodne Vlade. ' Nije propustio priliku ni da nam podari svoje viđenje vjere.

Vjera, koliko poznajem Bibliju, koliko poznajem malo grčki i latinski, prije svega je povjerenje - fides latinski, pistis grčki. Dakle ne vjerovanje u to postoji li nešto ili ne postoji, nego vjernost Gospodinu. Vjernost međusobno među nama. Svaki čovjek to doživljava na svoj način, ako to doživljava ljudski. I tu nema razlike u vjerama', objasnio nam je premijer. Bilo je toga još, ali ovo je samo kratak izbor. Poznajući premijera Milanovića, vjerujemo da nećemo mnogo čekati do nove prilike.