ČELNIK KATOLIČKE CRKVE U BIH

Milanović će odlikovati vrhbosanskog nadbiskupa Vinka Puljića, humanitarca i snažnog pobornika međureligijskog dijaloga kojeg pamtimo i po 'štraci'

16.01.2022 u 13:05

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović odlikovat će u ponedjeljak Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom za izniman doprinos u očuvanju hrvatskog identiteta te za iznimne uspjehe u međureligijskom, kulturnom i humanitarnom djelovanju kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa Vrhbosanske nadbiskupije

Ovu informaciju objavio je na Twitteru Nikola Jelić, glasnogovornik Ureda predsjednika.

Dotadašnjeg banjolučkog svećenika Vinka Puljića za nadbiskupa vrhbosanskog 7. prosinca 1990. imenovao je papa Ivan Pavao II. Puljić na toj funkciji ostaje do danas, a sjedište nadbiskupije u Sarajevu nije napuštao niti tijekom rata u BiH. U to se vrijeme uz pomoć Caritasa snažno angažirao na humanitarnoj pomoći svim građanima, bez obzira na nacionalnost i vjeroispovijest.

  • +16
Sarajevo: Kardinal Vinko Puljić služio je Uskrsnu misu u praznoj crkvi Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

Kroz Međureligijsko vijeće u BiH snažno se zalagao za međureligijski dijalog, ali i upozoravao na društvene pojave poput diskriminacije katolika u bosanskohercegovačkom društvu te širenja vehabizma. Ipak, u Hrvatskoj će ga pamtiti i po kontroverznoj izjavi izrečenoj prilikom propovijedi u Zadru.

Tada je pozvao žene da ne ulaze u seksualne odnose prije braka kako time ne bi postale 'štrace' (dalmatinska riječ za prostitutku). Na to su oštro reagirale udruge za ženska prava, pa se Puljić pravdao da su mu riječi izvučene iz konteksta, no kasnije priznao da je upotrijebio pregrubu riječ.