STOP EPIDEMIJI

Znanstvenici će lijek protiv Zike tražiti među postojećim lijekovima

31.08.2016 u 01:00

Bionic
Reading

Ekipa znanstvenika američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, Sveučilišta John Hopkins i Sveučilišta Florida na tragu je lijeku protiv virusa Zika koji hara Latinskom Amerikom, Karibima te jugoistočnom Azijom, a sporadično i u Europi

Razvoj i ispitivanje lijeka, prema navodima stručnjaka, mogli bi potrajati desetljećima, no Hongjun Song sa Sveučilišta John Hopkins ističe kako zbog raširenosti epidemije vrijeme neumitno teče te kako hitno treba započeti s ispitivanjima potencijalnog lijeka.

Lijek, ističu znanstvenici s triju sveučilišta, trebao bi se naći u katalogu već postojećih lijekova.

Prema riječima Guo-Li Ming, neurologinje s Medicinskog fakulteta Sveučilišta John Hopkins, nužno je ispitivati učinke na virus putem već postojećih lijekova, budući da testiranje novih lijekova traje predugo, a čovječanstvo nema vremena za takvo što.

Zika groznica, također poznata kao virusna bolest Zike, bolest je uzrokovana virusom Zika. Simptomi su slični Denga groznici, a u većini slučajeva nema nikakvih simptoma. Kada su simptomi prisutni, obično uključuju vrućicu, crvenilo očiju, bol u zglobovima, glavobolju te makulopapularni osip. Simptomi su obično blagi i traju manje od sedam dana.

Zika groznica uglavnom se prenosi ubodom komaraca Aedes vrste. Uz to je moguć i prijenos spolnim odnosom i transfuzijom krvnih pripravaka. Bolest se također prenosi s majke na dijete u maternici te uzrokuje mikrocefaliju. Bolest se dijagnosticira testiranjem krvi, mokraće ili sline na prisutnost virusne ribonukleinske kiseline za vrijeme trajanja simptoma.