osveta ili samoubojstvo?

Zloglasni ruski pukovnik koji je zapovjedio pokolj ukrajinskih vojnika pronađen mrtav

29.03.2023 u 13:28

Bionic
Reading

Jedan od najozloglašenijih zapovjednika ruske vojske, pukovnik Dmitrij Lisicki, preminuo je u dobi od 48 godina od rane koju je zadobio vatrenim oružjem, prema izvješćima ruskih i ukrajinskih medija

Iako nema sumnje u to da je Lisicki mrtav, izvješća se razlikuju o načinu na koji je umro, pa Ukrajinci tvrde da je likvidiran iz osvete za ozloglašeni pokolj stotina njihovih vojnika ubijenih dok su se povlačili 2014. u 'Ilovajskom kotlu', a Rusi inzistiraju na tome da si je oduzeo život lovačkom puškom u svojoj kuhinji, u rodnom gradu Stavropolju, zbog 'depresije' uslijed rata u Ukrajini. Lisicki, dobitnik odlikovanja Heroj Rusije, najvećeg u svojoj zemlji, bio je zapovjednik 1. desantno-jurišne bojne 247. desantno-jurišne pukovnije, prenosi Daily Mail.

Njegovu smrt prvi je objavio ukrajinski novinar Jurij Butusov ustvrdivši da su kijevske snage 'ponovno osvetile Ilovajsk - likvidirali su […] Dmitrija Lisickog' te je dodao da će 'likvidacija Liciskog ozbiljno oslabiti borbenu sposobnost pukovnije'. Ruski izvori, međutim, kažu da je tijelo pronađeno u njegovom stanu u Stavropolju, a njegovi kolege su rekli da je Lisicki bio depresivan zbog pritužbe o nezakonitim radnjama protiv (vojnog) osoblja tijekom rata u Ukrajini, no nisu otkriveni nikakvi daljnji detalji o navodnoj pritužbi.

Dmitrij Lisicki Izvor: Profimedia / Autor: Not supplied / WillWest News / Profimedia

'Ilovajski kotao' odnosi se na pokolj najmanje 366 ukrajinskih vojnika i dobrovoljaca dok su se povlačili iz okruženja u regiji Doneck 2014. Lisicki je zapovijedao ruskim snagama koje su optužene za napad na Ukrajince tijekom dogovorenog prekida vatre, koji je trebao omogućiti mirno povlačenje, te je navodno osobno zapovjedio da se otvori vatra na ukrajinske vojnike kad izađu na otvoreno. Uz 366 poginulih Ukrajinaca, 450 ih je ranjeno, a 300 zarobljeno. Putin je Lisickom 2015. dodijelio orden Heroja Rusije.