STAV HAŠKOG TUŽITELJSTVA

Zločini hrvatskih vojnika pripisivani civilima

03.07.2009 u 16:16

Bionic
Reading

Haško tužiteljstvo je u petak, pobijajući na suđenju trojici hrvatskih generala izvješće hrvatskoga državnog odvjetništva o kaznenim djelima nakon 'Oluje', tvrdilo da su neki zločini hrvatskih vojnika pripisani civilima kako bi se pripadnike Hrvatske vojske (HV) zaštitilo od kaznenog progona

Tužiteljica Prashanthi Mahindaratne ustvrdila je da je riječ o zabašurivanju i namjernu stvaranju pogrješna dojma o tome tko je činio zločine nad lokalnim Srbima kako bi se zaštitili aktivni pripadnici HV-a od kaznenoga progona.

Odbacivši te tvrdnje, svjedok generala Ante GotovineIvan Galović rekao je da ne zna jesu li neki počinitelji bili aktivni vojnici, ali ako i jesu, u kaznenim su postupcima tretirani kao civili jer su bili demobilizirani.

'Ako je počinitelj bio vojna osoba u vrijeme kad je počinjeno kazneno djelo, a demobiliziran prije nego je pokrenut postupak, za njega je bio nadležan civilni sud', rekao je Galović, županijski državni odvjetnik u Zadru.

Po izvješću njegova ureda, od kraja akcije do veljače 1996. za različita kaznena djela - pljačku, palež, silovanja - prijavljeno je 1219 osoba, a 13 se prijava odnosilo na ubojstvo 25 srpskih civila u selima na oslobođenu teritoriju.

Galović je, svjedočeći u četvrtak, rekao da se te kaznene prijave odnose na civile, a za vojnike bio je nadležan vojni sud. Potvrdio je i da nikada nije zaprimio kaznenu prijavu protiv nekoga hrvatskog specijalnog policajca.

Tužiteljstvo je svoju tvrdnju o zabašurivanju zločina pripadnika HV-a dokazivalo na slučaju ubojstava sedmero srpskih civila u selu Gošićima i devetero u Varivodama u rujnu 1995., jednu od inkriminacija iz optužnice protiv trojice generala. Za taj je zločin pred zadarskim sudom bilo je optuženo, a potom oslobođeno osam hrvatskih razvojačenih branitelja.

Po sudskome spisu, oni su tvrdili da su u vrijeme počinjenja bili hrvatski vojnici na zadatku, da su datumi demobilizacije krivotvoreni i da ih je hrvatska policija u istrazi prisilila na priznanje zločina.

Galović je njihov iskaz ocijenio lažnim, rekavši da ne vjeruje osobama koje su ubile 16 ljudi. 'To je laž, vjerojatno se lakše pogledati u zrcalo i reći da ste vojnik, a ne ubojica i baraba', rekao je Galović koji je završio dvodnevno svjedočenje na suđenju generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženima za zločine u 'Oluji' i nakon nje.