VLASTI OPSJEDNUTE SPORTOM

Zlatko Mateša izvlači najviše novca od igara na sreću

27.04.2015 u 07:01

Bionic
Reading

Kad je riječ o raspodjeli sredstava od igara na sreću, najvažnija djelatnost je – sport. Tek nakon sporta važne su nam briga o teškim invalidima i osobama oboljelim o malignih bolesti, briga o zdravlju, znanost i obrazovanje, kultura, razvoj civilnog društva, skrb o braniteljima ili dijaspori. Ukupno je od igara na sreću u 2014. organizacijama podijeljeno oko 330 milijuna kuna, a tportal je istražio i tko su najveći dobitnici

Čak 50 posto dobiti Hrvatske lutrije i 50 posto sredstava od svih vrsta igara na sreću koje se priređuju u Hrvatskoj, dijeli se organizacijama koje promiču razvoj sporta, bore se protiv zlouporabe droga, bave se socijalnom ili humanitarnom djelatnošću, problemima osoba s invaliditetom, kulturom ili tehničkom kulturom, izvaninstitucionalnom naobrazbom ili pridonose razvoju civilnog društva.

Sredstva koja se za djelovanje stotina institucija i nevladinih organizacija koje pridonose boljem životu zajednice, prikupe od igara na sreću, dijele se putem natječaja kroz šest ministarstava, jedan državni te dva Vladina ureda, a podaci koje smo od svih tih institucija prikupili govore kako se uvjerljivo najviše sredstava dodijeli kroz natječaje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Vedrana Mornara i Ministarstvo socijalne politike i mladih Milanke Opačić.

Nitko kao Mateša

U 2014. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta podijelilo je više 157 milijuna kuna, ali treba znati da je najveći dio sredstava pokupio Hrvatski olimpijski odbor Zlatka Mateše – čak 98 milijuna kuna. HOO je ujedno i najveći pojedinačni primatelj sredstava od igara na sreću. Drugi najveći primatelj također se krije u tom ministarstvu, a riječ je o Hrvatskoj zajednici tehničke kulture koja je prošle godine dobila više od 17 milijuna kuna.

Od gotovo 130 milijuna kuna koje se od igara na sreću sliju u Ministarstvo socijalne politike i mladih, najviše se podijeli udrugama koje diljem Hrvatske pružaju usluge asistencije osobama s (najtežim) invaliditetom (36,6 milijuna kuna) te za programe za djecu, mlade i starije osobe, kao i programe borbe protiv ovisnosti i nasilja. Pojedinačno najviši iznosi dodijeljeni su Splitsko-dalmatinskoj udruzi spinalno ozlijeđenih za program usluga osobnog asistenta za osobe s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta (milijun kuna), srodnoj zagrebačkoj udruzi SOZ - koja se također brine za osobe sa spinalnim ozljedama dodijeljeno je 925 tisuća kuna, a riječka Udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom dobila je 907 tisuća kuna. Slijede udruge iz Splita i Metkovića koje se brinu za sobe s najtežim invaliditetom i MSPM ujedno ima i najbolju lokalnu i regionalnu disperziju sredstava koja se uprihode od igara na sreću i nerijetko su korisnici organizacije i iz malih mjesta diljem Hrvatske.


TOP LISTA

1.Hrvatski olimpijski odbor 98.183.230 kuna
2.Hrvatska zajednica tehničke kulture 17.466.045 kuna
3.Hrvatski paraolimpijski odbor 8.050.945 kuna
4.Hrvatski košarkaški savez 5.745.169 kuna
5.Hrvatski školski sportski savez 4.451.499 kuna
6.Splitsko-dalmatinska udruga spinalno ozlijeđenih 1.052.899 kuna
7.Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije 1.030.000 kuna
8.Zavod za javno zdravstvo Zadarske županije 980.000 kuna
9.Spinalne ozljede Zagreb (SOZ) – 925.197 kuna
10.Udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka 907.700 kuna

Ministarstvo kulture podijelilo je 34,7 milijuna kuna koje im pripadaju od igara na sreću, pri čemu je najviše novca otišlo organizacijama i institucijama koje rade na programima kazališne i glazbeno-scenske umjetnosti (ukupno 10,8 milijuna kuna). Najveći dobitnici u toj kategoriji su Osorske glazbene večeri, Hrvatsko društvo skladatelja, Hrvatska glazbena mladež. Najveći pojedinačni iznosi podijele se, međutim, za programe međunarodne kulturne suradnje, a tu prednjače Hrvatsko društvo pisaca i Udruženje hrvatskih arhitekata. Iako se program financiranja rada neprofitnih medija u Hrvatskoj često kritizirao zbog sredstava koje dodjeljuje MK od igara na sreću, na njega otpada tek 3,5 od 34,7 milijuna kuna koje dijeli to ministarstvo.

Zdravlje na četvrtom mjestu

Ministarstvo zdravlja podijelio je prošle godine 15,3 milijuna kuna kroz tri programa, a najviše su profitirale zdravstvene organizacije koje provode programe u suradnji s nevladinim udrugama, prvenstveno programe prevencije i liječenja ovisnosti, savjetovanja o mentalnom zdravlju ili psihosocijalne podrške. Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, koji se bavi prevencijom i rehabilitacijom ovisnosti, najveći je pojedinačni dobitnik sredstava od igara na sreću koje dijeli Ministarstvo zdravlja (milijun kuna), a slijedi ga Zavod za javno zdravstvo Zadarske županije s 980.000 kuna s programom 'mentalno zdravlje za sve' te Centar za ovisnosti o drogama zagrebačkog KBC-a 'Sestre Milosrdnice' (840 tisuća kuna). Po pola milijuna kuna dobivaju dvije udruge koje se bave pomoći djeci i obiteljima suočenima s malignim bolestima.

Kroz Ured za udruge podijeljeno je 12,3 milijuna kuna u 2014. godini, Državni ured za Hrvate izvan RH za projekte je dodijelio sedam milijuna kuna, vladin Ured za droge podijelio je 5,7 milijuna kuna, a najmanje sredstava od igara na sreću kanaliziralo se organizacijama kroz natječaje Ministarstva branitelja (četiri milijuna kuna) i Ministarstva vanjskih i europskih poslova (oko tri milijuna kuna).

Stotine udruga koje se natječu za sredstva od igara na sreću kako bi financirale svoje programe kojima unapređuju život zajednice ipak dobiju malene iznose od 1.000 do 50.000 kuna za cjelogodišnji rad.