EUROPSKA NOVINARSKA FEDERACIJA

'Život Željka Peratovića i dalje je ugrožen'

18.06.2015 u 18:06

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo u ime Europske novinarske federacije (EFJ), najveće organizacije novinara u Europi, koja predstavlja više od 320.000 novinara i 61 novinarsku organizaciju iz više od 40 zemalja izrazilo je zabrinutost zbog napada na Željka Peratovića

Podsjetimo, Peratović je pretučen je 28. svibnja na svom imanju u Luci Pokupskoj, blizu Karlovca. Trojica napadača dovezla su se autom i brutalno ga napala. On je zatim prevezen u karlovačku bolnicu, a liječnici su utvrdili više udaraca u glavu i razbijenu arkadu.

Policija je pronašla i uhitila počinitelje, no oni su pušteni jer je sudac istrage odbio zahtjev državnog odvjetništva da se zadrže u pritvoru. Umjesto toga im je izrečena mjera opreza zabrane približavanja oštećeniku i svjedoku. Određeno im je i da se svakog tjedna javljaju policijskoj postaji. Prema riječima Željka Peratovića, jedan je od njih već prekršio te uvjete i ponovo mu prijetio.

Željko Peratović je podnio kaznenu prijavu protiv trojice napadača. U toj tužbi protiv Vladimira Čunka, njegovog sina Vladimira i Zihnija Grahovića detaljno je opisao napad te razgovor napadača (tada njemu nepoznatih), koji su rekli da su ga napali zbog pisanja i ilegalnom šljunčarenju. Peratović smatra da je napad bio zapravo pokušaj ubojstva.

'Štoviše, uvjereni smo da je život kolege Peratovića i dalje ugrožen jer piše o aktualnom suđenju dvojici agenata nekadašnje Službe državne sigurnosti u Muenchenu, koji su optuženi za ubojstvo hrvatskog emigranta u Njemačkoj 80-ih', smatra Mogens Blicher Bjerregård, predsjednik EFJ-a.

Podržavaju Hrvatsko novinarsko društvo, koje je član EFJ-a, u zahtjevu da se brutalni fizički napad na slobodnog novinara i blogera Željka Peratovića okvalificira kao poticanje na ubojstvo i pokušaj ubojstva.