moguće poledice

Zimske ekipe na terenu, HAC poziva vozače da na put ne kreću bez zimske opreme

01.12.2023 u 11:02

Bionic
Reading

Zimske ekipe su na terenu i po potrebi tretiraju asfaltne površine kako ne bi došlo do zaleđivanja s obzirom na za vikend najavljenu susnježicu i snijeg, poručuju u petak iz Hrvatskih autocesta (HAC), a vozače pozivaju na dodatni oprez kao i da na put ne kreću bez zimske opreme

Sve zimske ekipe HAC-a su na terenu, prate se temperature i uvjeti na cesti kao i prognoza za mikrolokacije te se prema potrebi tretiraju sve asfaltne površine kako ne bi došlo do zaleđivanja asfalta, stoji u priopćenju.

Vozačima poručuju da ne kreću na put bez adekvatne zimske opreme, da brzinu vožnje prilagode uvjetima i ograničenjima na autocesti dok traju snježne padaline, kao i da ne zaustavljaju vozilo na zaustavnoj traci i u tunelima zbog postavljanja lanaca, već da stanu na odmorištu.

Apeliraju na oprez zbog moguće poledice na vijaduktima i izlasku iz tunela te pozivaju vozače da ne pretječu ralice.

"Vaša sigurnost je i u vašim odlukama. Ne donosite nepromišljene odluke", poručuju iz HAC-a dodajući da ako je, primjerice, na Ziru sunčano, a dionica od Svetog Roka je zatvorena - postoji valjani razlog zašto je tako.

  • +8
Snijeg zabijelio područje Zagvozda Izvor: Pixsell / Autor: Matko Begovic/PIXSELL

Moguća je ili orkanska bura ili snježni zapusi. Nepoštivanjem ograničenja dovodite u opasnost sebe i druge koji u neprohodnim uvjetima kreću u spašavanje (radnici HAC-a, HGSS, policija i hitni medicinski timovi) i izlažu svoje živote kako bi spasili vas.

Iz HAC-a mole sve korisnike da prije putovanja provjere stanje na cestama na mrežnoj stranici www.hac.hr ili www.hak.hr.

U slučaju izvanrednih situacija u prometu sve obavijesti šalju se putem prometnog servisa HAK-a, stoga je važno uključiti radioprijamnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS). Sve dodatne informacije mogu se dobiti na besplatnom info telefonu 0800 0422.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'