snježne oborine

Hoće li biti snijega ove zime? Pogledajte što kaže dugoročna prognoza

30.11.2023 u 10:29

Bionic
Reading

Najnovija prognoza snježnih oborina za zimu 2023./2024. pokazuje jake kontraste iz mjeseca u mjesec. Sjevernu Ameriku i Europu čeka neuobičajena snježna sezona. Hoće li snijega ove zime biti u Hrvatskoj, pročitajte u nastavku

SevereWeather.eu objavio je dugoročnu prognozu snježnih padalina za ovu zimu.

Analizirali su mogućnost snijega prema modelima dugoročne prognoze vremena Europskog centra za srednjoročne prognoze vremena (ECMWF) i Meteorološkog ureda Ujedinjenog Kraljevstva (UKMO).

ECMWF-ov model

Navode da prosječna sezonska slika općenito pokazuje vrlo slabu mogućnost snježnih oborina. Predviđa se da će veći dio europskog kontinenta imati manje snijega nego što je to uobičajeno. To ne vrijedi za Alpe i više dijelove sjeverne Europe.

Prognoza snježnih oborina za prosinac pokazuje da će veći dio kontinenta, osim krajnjeg sjevera, biti bez padalina. Navode da će biti oborina, ali i temperature će biti više pa bi snijeg trebao izostati u većoj mjeri.

U prognozi za siječanj obrazac se poboljšava i pokazuje da će u više područja u srednjoj Europi biti većih količina snijega. No više snijega od uobičajenog ne bi trebalo biti u Hrvatskoj.

U veljači nema većih promjena u odnosu na siječanj, ali neka područja u srednjoj Europi mogu imati više snježnih oborina nego što je to uobičajeno, kao i na sjeverozapadu kontinenta. Među tim područjima u srednjoj Europi je i Hrvatska. U sjeverozapadnoj i središnjoj Hrvatskoj, previđa se, bit će više snijega nego što je to uobičajeno, a ostatak zemlje bit će uglavnom u prosjeku.

  • +6
Klis: Policija regulira otežani promet zbog snijega, bure i poledice Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Prognoza za ožujak pak pokazuje da će biti više snježnih padalina na višim nadmorskim visinama. Hrvatska će, prema karti u ovom mjesecu, ponovno biti u prosjeku ili malo ispod njega.

UKMO-v model

Prema UKMO-vom modelu, sezonski prosjek za Europu bit će s manje oborina nego inače. Slično kao ECMWF-ov, i ovaj model predviđa manje oborina u prosincu s vidljivim porastom u siječnju. Jedina veća razlika je u tome što oni predviđaju da će u veljači u velikim dijelovima srednje i južne Europe pasti više snijega nego što je to uobičajeno.

Spomenuti model za sjeverozapadnu i središnju Hrvatsku u veljači pokazuje ispodprosječne količine snježnih padalina, a ostatak Hrvatske, kao i po ECMWF-ovom modelu, uglavnom je u prosjeku.

Zaključno, oba modela za Hrvatsku pokazuju ispodprosječne padaline u prosincu i siječnju.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'