ŠTO KAŽU PROGNOSTIČARI

U jednom danu od +20 do pola metra snijega: Je li adventski vikend nagovještaj bijelog Božića?

30.11.2023 u 22:49

Bionic
Reading

Nagle promjene vremena koje nam slijede idućih dana mogu utjecati i na zdravlje. Ljudi se tada često javljaju svojim liječnicima. Ako u petak ili subotu osjetite nesanicu ili glavobolju - možda je do velikih oscilacija u temperaturama koje nam dolaze

U petak će biti iznadprosječno toplo. Padat će kiša, ali uz visokih ponegdje i 20 stupnjeva. No, već u subotu temperatura pada za čak 15 stupnjeva.

'Već su u četvrtak krenuli neki problemi. Mjestimice u Gorskoj i Središnjoj Hrvatskoj je bilo ledene kiše. Ona je opasna jer se smrzava u dodiru s tlom i stvara poledicu. Možda se sjećate situacije iz Gorskog Kotara iz 2014. godine. Takve katastrofalne situacije nisu tako česte kod nas. No slabija ledena kiša je relativno uobičajena pojava zimi kada nam stiže topla fronta, kada je temperatura malo ispod nule. Prvo zatopli u višim slojevima atmosfere, dok pri tlu ostane hladno. Toga sada više neće biti, ali generalno gledajući tijekom zime ćemo toga imati dosta', rekao je meteorolog Dnevnika Nove TV Nikola Vikić Topić.

Upozorio je kako građani u idućim danima trebaju pratiti vremensku prognozu i upozorenja. 'Puše jako i olujno jugo, bura nabija more na obalu i moglo bi doći do poplavljivanja nekih riva, osobito u kombinaciji tlaka zraka. U petak će biti manji pritisak na more i automatski se more jače diže. Imamo i više kiše, u petak će je biti još. Kad se zbroje te količine od četvrtka i petka vjerojatno će pasti više od 100 litara po četvornom metru. Ima puno kiše i u Sloveniji. Tako da će doći i do dizanja vodostaja rijeka, osobito Mrežnice, Kupe, Save, Dobre, ali i drugih, tako da su nam za vikend izgledne mjere obrane od poplava', poručuje Vikić Topić.

U subotu, najavljuje, stiže i snijeg. 'Prvo, naravno, stiže u Gorski kotar, i tamo će ga pasti najviše. Od 30 do 50 centimetara. U Lici će ga biti manje. Od 10 do 20 centimetara. Navečer će ga biti i u središnjoj Hrvatskoj', dodaje.

  • +8
Snijeg zabijelio područje Zagvozda Izvor: Pixsell / Autor: Matko Begovic/PIXSELL

Snijeg za vikend najavljuje i za RTL meteorologinja Ana Bago Tomac.

'Bit će snijega i to ovaj put ne samo u gorju, ali prije toga bit će tu još koječega, i južine i kiše, moguće i grmljavinskih pljuskova sve tamo negdje do subote poslijepodne kad će se iznad nas proširiti jako hladan zrak. Još će biti i dosta vlage pa će kiša postupno prelaziti u snijeg - sigurno u gorskom dijelu i u gorju središnje Hrvatske, ali u noći na nedjelju te u nedjelju tijekom dana bit će ga i u nizinama barem malo, za pravi zimski ugođaj! Teško je još govoriti o visinama snježnog pokrivača, ali sve što padne će se i zadržati na tlu jer ulazimo u jedan osjetno hladniji period', poručuje.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Iako je do Božića ostalo još nekoliko tjedana, Bago Tomac odgovorila je i možemo li očekivati bijeli Božić. 'Znate da je za točnu prognozu još prerano za Božić, ali situacija je takva da već 11 godina nismo imali nekakav pravi snijeg u nizinama. Ono što najčešće imamo je božićna ciklona, a to najčešće znači južina i kiša', kazala je.