anticiklona vlada

Zima u Europi kao proljeće: 'Ovo nije dobro ni za koga'

27.01.2024 u 21:31

Bionic
Reading

Nakon što smo protekla dva tjedna osjetili barem nešto od prave zime, posljednji dani siječnja bit će, čini se, mnogo sličniji proljetnima. Sunčano i iznadprosječno toplo vrijeme posljedica je anticiklone nazvane Zeus koja stiže iz Afrike i koja je već zahvatila velik dio Europe, a dolazi i u Hrvatsku. Povratak zime ne očekuje se ni početkom veljače

Skupina Španjolki trčeći ulazi u more. Na obližnjim klupama sunčanje, uobičajenije za ljeto nego sredinu zime, prenosi HRT.

'Temperatura u Valenciji trebala bi biti oko 12 stupnjeva, upola niža od trenutačne. Ovo nije dobro ni za koga', kaže Teresa Yates iz Valencije.

Anticiklona, znakovita imena Zeus, iz srca Afrike zahvatila je europski jugozapad donoseći iznadprosječnu toplinu i obilje sunca. Dnevne temperature penju se do 24 stupnja. U mediteranskoj pokrajini Murciji očekuje se i do 28.

'Veoma sam zabrinuta jer ako sada nosimo kratke rukave, za nekoliko godina tijekom ljeta nećemo moći živjeti u Madridu', kaže Madriđanka Celia Sanchez.

Prošla godina bila je druga po visini temperatura od početka meteoroloških mjerenja u većini mediteranskih zemalja. Toplinski valovi isprepletali su se i uzrokovali suše i šumske požare. A sudeći prema tome kako je počela, ni ova godina neće biti drukčija.   

'U ovo doba godine trebalo bi nam biti hladno. Trebalo bi biti zima kao prije nekoliko dana kad je ujutro bilo 0°stupnjeva. To je bilo normalnije', kaže jedan stanovnik Perpignana.

Toplo je i u Italiji. Tamošnji trgovci kažu da i oni plaćaju cijenu klimatskih promjena. Zbog visokih temperatura pala im je prodaja - siječanjska sniženja nisu više što su nekad bila.

'Odavno nisam kupila zimsku jaknu, godinama radije nosim trenirku jer je toplo. Siječanj je, ali je vruće, kaže Elena Somigli', stanovnica Pise.

'Tražim cipele. Zimska odjeća se rijetko nosi, jedino ako idete u planine. U gradu vam ne treba jer nikada nije hladno', kaže Rimljanin Antonio Pangallo.

Trgovce muči kako se riješiti nagomilanih zaliha robe. 

'Teško je prodati zimsku robu. Od Talijanske udruge malih trgovaca zatražili smo da pomakne početak zimske rasprodaje', kaže Vincenzo Patano, vlasnik trgovine sa sportskom opremom.

Procjenjuje se da je prodaja zimske odjeće pala za 30-ak posto, a kod nekih artikala doslovno se prepolovila.