NA POLA SATA

Javni prijevoz u Zagrebu staje: ZET-ovci prosvjeduju, Tomašević će ih podržati

07.12.2023 u 08:22

Bionic
Reading

Sindikat vozača i prometnih radnika ZET-a zbog sve učestalijih i brutalnijih napada na vozače i kontrolore te drugo prometno osoblje danas će od 12 do 12.30 sati zaustaviti promet autobusa na okretištu Črnomerec

Iz Sindikata Zagrebačkog holdinga-ZET upozoravaju na 'maćehinski' odnos Grada Zagreba prema radnicima ZET-a. 'Koja je to granica do koje treba doći da se napokon stane iza svojih radnika, treba li nažalost doći do smrtnih posljedica', pita se, između ostaloga, u priopćenju objavljenom i na stranici Sindikata Zagrebačkog holdinga-ZET na Facebooku.

Posljednji napad dogodio se ovoga tjedna, a navode da su samo u 2023. godini vozači i kontrolori karata fizički napadnuti šest puta. Od Grada traže da osudi napade, da se radnicima koji su doživjeli napad na radnom mjestu osigura pravna i svaka druga pomoć, ali i da se izazove pozitivan pritisak prema državnim institucijama kako bi se sankcionirali takvi slučajevi. Napominju da bi trebalo edukativno djelovati prema javnosti i istinito govoriti o poteškoćama.

  • +2
ZET, autobusi i tramvaji Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Grad Zagreb je možda (?) učinio dobar prvi korak jer je sutra u 8.30 zakazan sastanak gradonačelnika Tomaševića i predstavnika tri sindikata (Jelić, Matijević, Jović), na kojem očekujemo konkretne, realne i ostvarive korake koje vlasnik Grad Zagreb planira poduzeti s jednostavnim ciljem, a to je zaštita vlastitih radnika od učestalih i sve agresivnijih napada na njih te ta nezainteresiranost i 'maćehinski odnos' prema radnicima ZET-a trebaju završiti', poručuju iz Sindikata.

Iz Sindikata vozača i prometnih radnika ZET-Zagreb objavili su odluku o zaustavljanju prometa autobusa na okretištu Črnomerec od 12 do 12.30 sati. Tamo je planirano i obraćanje novinarima u 12.15 sati.

Iz Grada Zagreba je stigla obavijest da će se u četvrtak u 12:00h na terminalu Črnomerec, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević pridružiti radnicima i sindikatima koji djeluju unutar trgovačkog društva Zagrebački električni tramvaj te pružiti podršku prometnom i kontrolorskom osoblju ZET-a.