kulturna epidemiologija

Žestok duel sadašnje ministrice i bivšeg ministra oko covid potvrda; Obuljen Koržinek: Imamo i infodemiju lažnih vijesti; Hasanbegović: Vaša Vlada i mediji ih proizvode

29.11.2021 u 14:21

Bionic
Reading

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i bivši ministar na toj poziciiji Zlatko Hasanbegović sučelili su se u N1 Studiju uživo o pitanjima covid potvrda, koronamjera i cijepljenja

O dolasku na posao Zlatko Hasanbegović je rekao: “Tako ću dok Sabor sukladno Ustavu ne potvrdi sve odluke većinom ili dok ih ne potvrdi Ustavni sud. Tad ću se pokoriti mjerama bez obzira što ih držim besmislenim.”

“To nije ni prva ni zadnja neprincipijelna odluka. Rekla bih čak dvojbeno moralna. No, zastupnici oporbe inače nisu prečesto u Saboru, a ovo je očito zgodna prilika da se uobičajeno ponašanje podcrta, ali ovo vrijeme traži odgovorne ljude koji su dorasli izazovu pa je za očekivati da se ne šalju poruke koje su populističke, nego da svi šaljemo poruke odgovornog ponašanja. Covid potvrde su tu da bi zaštitile građane, to je instrument u borbi protiv pandemije”, dodala je Obuljen Koržinek za N1.

“Zadnja primjedba za moje političko djelovanje je populizam ili licemjerje. Ovo je čin prvorazredne odgovornosti. Svi smo prisegnuli da ćemo poštovati Ustav. S epidemiološkog stajališta mjere su apsurdne, selektivne, ne pridonose suzbijanju epidemije, nedosljedno se provode. Saborski zastupnik može u trgovačke centre i javni prijevoz, a ne može bez testiranja u Sabor. Ključni je ustavno pravni moment. Sve odluke o ograničavanju ljudskih prava može donositi samo Sabor. Ustav je iznad svake krize”, odgovorio je Hasanbegović i kazao da je izrazio žaljenje što se referendum pokreće iz usko stranačke perspektive.

Covid potvrde diskriminatorne ili ne?

“Bit referenduma nije ukidanje ili zabrana mjera, već poziv da se primjenjuje Ustav”, naglasio je.

“Naravno da se ne krši Ustav. Sve su odluke donesene sukladno zakonima, time je dana ovlast Stožeru, Ustavni sud je to više puta potvrdio. Nevjerojatno je kako olako s pozicije povjesničara tvrdite da su to parcijalne mjere. Vi i vaši kolege jedini znate, a svi stručnjaci u svijetu oni ništa ne znaju. Jasno je da stručnjaci kažu da treba uvoditi sve mjere, pa i covid potvrde da se olakšaju putovanja i poslovanja. Velik broj sugrađana umire, zdravstveni djelatnici su preopterećeni i umorni, u bolnicama je reducirana redovna medicinska skrb, a vi to koristite”, odgovorila je Obuljen Koržinek.

O nelegalnim izdavanje covid potvrda ministrica je rekla: “To treba sankcionirati. Hrvatska je tijekom cijele pandemije imala među najmekšim mjerama u Europi. Ako ne povećamo udio cijepljenih, možemo očekivati veći broj umrlih.”

Hasanbegović se nadovezao: “Ne nastupam kao povjesničar ni epidemiolog nego političar. Činjenica je da su mjere, posebno covid potvrde diskriminirajuće jer dijele stanovništvo na dvije skupine – cijepljene koji imaju pravo malo prenositi virus i necijepljene koji nemaju pravo nimalo prenositi virus. Možete li mi opravdati činjenicu da zdravi 12-godišnjaci bez covid potvrde ne mogu u knjižnicu? Moji sinovi ne mogu u knjižnicu. Ako to nije diskriminacija, što je.”

Covid potvrdom u knjižnice od 16 godina

Iako su covid potvrde potrebne za maloljetnike za ulazak u knjižnice, one se odnose na one od 16 godina prema odluci Stožera civilne zaštite. 

Naime, i knjižnice je zahvatila odluka o pokazivanju covid potvrde u državnim i javnim službama, a iz te odluke izuzeti su oni mlađi od 16 godina. 

“Covid potvrda ne potiče diskriminaciju, ona je jedan od instrumenata koji pomaže u sprečavanju širenja epidemije. Ne ulazim u detalje, uvode ih u cijelom svijetu da bi se spriječilo širenje bolesti. Mislim da nije točno da djeca ne mogu u knjižnicu. Dirljivo bi bilo da se ova bitka vodi oko knjižnica, onda bismo više znali i manje bismo lažnih vijesti dijelili. Vi ste bili na prosvjedu. Imamo i infodemiju lažnih vijest”, rekla je Obuljen Koržinek.

“Vaša Vlada i povezani mediji jedan ste od glavnih organa infodemije”, odgovorio joj je Hasanbegović.

“Pitanje provjerenog izvještavanja trteba staviti na prvo mjesto jer ovo što se događa sa strašenjem ljudi…”, rekla je Obuljen Koržinek, no Hasanbegović ju je prekinuo:

“Da, stvaranje terora. Danas smo vidjeli vrhunac novinarskog posrnuća – snimanje na intenzivnim njegama i gaženje dostojanstva liječničke etike.”

Politička strana Stožera

O ljudima koji negiraju virus Hasanbegović je rekao: “Činjenica je da postoji bolest, da su intenzivni odjeli pod opsadom, mi raspravljamo o epidemiološkim mjerama i njihovoj opravdanosti te ustavnopravnoj pozadini. Uvođenje covid potvrda nema epidemiološku podlogu. Kako zaobilazno mimo Ustava uz potporu medijskog terora straha kako nametnuti obvezno cijepljenje tako da se zdravim necijepljenim osobama zagorčava život, ograničavaju prava i da se stigmatiziraju i da se na njih prenosi odgovornost za bolest.”

O političkom vidu Stožera i povjerenju građana ministrica je rekla: “Vratimo se u lipanj 2020. Dio zemalja je išao sa strogim mjerama, policijskim satovima… Tad je lako biti dosljedan. Mi smo cijelo vrijeme tražili rješenja koja su omogućavala koliko toliko normalan život. Je li nam se tu dogodila greška, četiri ili šest kvadrata, normalno… Stručnjaci sugeriraju mjere Stožeru koji donosi odluke da se sačuva zdravlje, a da se što više aktivnosti odvija. Nije dobro da zbog političkih animoziteta problematiziramo zajedničku borbu s krizom. Očekivala bih da ako ste na prosvjedu, pozovete ljude da nose maske. Parazitirati politički na nevolji ljudi je etički problematično.”

Hasanbegović je odgovorio: “Ako je itko parazitirao na upravljanje strahom je g. Andrej Plenković. Jedini dobitnici ove krize su farmaceuti…”

“A tko će proizvesti lijek? Peradarska farma”, pitala je Obuljen Koržinek.

“Samo osoba usklog fah idiotskog smjera ne može ne primijetiti da nakon gotovo dvije godine znamo da je covid kriza tek u jednoj dimenziji, medicinskoj, problem, a da je po svojim posljedicama u društvu prvorazredni društveni fenomen”, rekao je Hasanbegović i dodao: “Ukinuo bih sve epidemiološki apsurdne mjere. Treba se usmjeriti prema dobrovoljnom cijepljenju, pozivam sve koji se žele cijepiti neka se cijepe. Treba zaštiti bolnički sustav tako…”, kazao je Hasanbegović.

“Slušate li vi sebe? Koje biste mjere vi smislili”, pitala je ministrica.

“Držati se osnovnih javnozdravstvenih postulata. Pozivam vas da nakon emisije odete do toaleta i operete ruke. Ne treba širiti moralnu paniku, stigmatizirati zdrave necijepljene ljude i teško oboljele s drugim bolestima da se cijepe i prekinuti donositi besmislene i protuustavne mjere”, rekao je Hasanbegović za kraj.

“Žalosno je sudjelovati u ovakvim raspravama. Građanima treba poručiti u kako se teškoj situaciji nalazimo. Treba slušati stručnjake. Vi kažete da biste primijenili mjere pa ne znate nijednu osim pranja ruku. Smeta me i ne mogu shvatiti je izostanak suosjećanja prema umirućima, oboljelima, liječnicima i zdravstvenom sustavu, i jedno ružno korištenje situacije. Treba se držati mjera i cijepiti se u što većem broju”, zaključila je Obuljen Koržinek.

“Pozovite ljude da se cijepe i prestanite zlostavljati cijelo društvo”, rekao je.