žestok obračun

Sandra Benčić: Nisu pročitali ni svoj program, a kamoli naš; Zlatko Hasanbegović: Možemo! proučavam i prije nego što je nastalo

18.05.2021 u 23:16

Bionic
Reading

Žestoko je bilo u utorak navečer u RTL Direktu u kojem su se sučelili Sandra Benčić iz platforme Možemo! i Zlatko Hasanbegović iz Domovinskog pokreta

Sandra Benčić jedna je od saborskih zastupnica i najviđenijih lica platforme Možemo! koja u novom sazivu zagrebačke Skupštine ima 23 zastupnika dok je Zlatko Hasanbegović bivši ministar kulture i zastupnik u Saboru koji je prošle godine svoju stranku, Blok za Hrvatsku, pripojio Domovinskom pokretu Miroslava Škore. Njihovi stranački čelnici, Tomislav Tomašević i Miroslav Škoro, odmjerit će snage u drugom krugu izbora za gradonačelnika 30. svibnja.

Na pitanje što su to rodno ispravni semafori koje spočitavaju političkim protivnicima iz Možemo!, a kojih nema u programu Možemo!, Hasanbegović je kazao da je pitao Radu Borić i ona mu rekla da na prijelazu, kada čeka, mora uočiti da su siluete, kada se zazelene, isključivo muškarci. 'Pokazala mi je siluetu žene koja bi trebala biti u duhu rodne ravnopravnosti, ne samo muškarci, na što sam ja primijetio da sam na silueti vidio ženu u suknjici i rekao joj da je to tipičan rodni stereotip', kazao je Hasanbegović u RTL Direktu.

Benčić je kazala da su u urbanom planiranju uzeli u obzir i dimenziju roda. 'To konkretno znači da kod vrtića i škola, a žene jesu te koje najčešće idu po djecu, morate imati tramvajske stanice, autobusne stanice, obilježene pješačke prijelaze, po mogućnosti i regulaciju prometa iz razloga što se tu nalaze djeca i žene koje su najčešće korisnici javnog prijevoza', pojasnila je Benčić. Hasanbegović je kazao da su to potpune besmislice.

'Isto tako da imate staze kroz naselja koje su osvijetljene u doba kada se mladi vraćaju kućama, da su ti parkovi sigurniji', dodala je Benčić, na što je Hasanbegović kazao da su to PR strategije, da je ta ideološka franšiza Možemo! negacija svega toga o čemu je sad riječ.

Benčić je više puta čula da iz Domovinskog pokreta govore o rodnoj ideologiji te je potražila to u programu i našla da se govori samo o svjetlima, sigurnosti za žene, da nema nasilja u tramvajima - zašto bi se tome protivio?

Kazala je da je to zato što nisu pročitali ni svoj program, a kamoli njihov. Na to je Hasanbegović kazao da program Možemo! proučava i prije nego što je to što se zove Možemo! nastalo.

  • +6
Zagreb: Tomislav Tomašević najavio kampanju za drugi krug Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

'I potpuno je jasno da to nema veze s tim. Ovdje se radi o jednoj PR taktici u sljedeća dva tjedna, prikriti jednu ključnu ideološku pozadinu. Dakle ovdje se radi o jednoj vrsti strane ideološke penetracije, desetljeće dobro dotjerane, dakle jedne parapolitičke aktivističke skupine koja je desetljeće pripremala ono što sad vidimo, prelazak u politiku', istaknuo je Hasanbegović.

Kada je spomenuo ime Sandre Benčić, ona ga je prekinula i rekla mu da se ne mora derati i da je sve u redu, a on je nastavio.

'Nije nijednu kunu u životu zaradila izvan stranih dotacija, izvan državnog proračuna i izvan proračuna Milana Bandića, koji je bio jedan od financijera te hobotnice NGO-ovske, različite…', kazao je Hasanbegović, na što mu je Benčić replicirala misli li na istog onog Bandića kojem je držao većinu u zagrebačkoj Skupštini.

Na pitanje jesu li oni u Možemo! strani plaćenici i primaju li ikakav kapital izvana, Benčić je kazala da naravno nisu.

'Mi smo jedna od rijetkih stranaka čiji je svaki financijski izvještaj svaku financijsku reviziju prošao iz prve, bez ikakvih dodatnih potreba da se nešto popravlja. To je, naravno, sve javno dostupno i transparentno, može se pogledati', kazala je Benčić.

  • +7
Miroslav Škoro na biralištu Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Marko Todorov / POOL

Na pitanje što je Hasanbegoviću značilo ono da je Tomislav Tomašević bio plaćen za onaj prosvjed u Varšavskoj kazao je da je bio je plaćen iz najmanje tri izvora. 'Od stranih zaklada, od državnih izvora, dakle različitih zaklada za civilno društvo, i u isto vrijeme, baš kad je bio taj prosvjed, njegova udruga bila je dotirana od tog istog Milana Bandića', naveo je Hasanbegović.

Na dodatno pitanje je li i Igor Peternel, čija je fotografija s prosvjeda u Varšavskoj obišla u utorak hrvatski javni prostor, isto onda bio plaćenik, Hasanbegović je rekao da nije jer je prosvjed bio opravdan, ali da je ključno to što su organizatori bili profesionalni agitatori - gospodin Tomašević i gospođa Benčić…

Potom je Benčić kazala da nije problem to što u Hrvatskoj imamo različite političke opcije na cijelom političkom spektru.

'To je zapravo u redu i normalno za demokratsko društvo. Ono što je problem je to što imamo ljude koji ne rade svoj posao za koji su ih građani izabrali, kao što vi, gospodine Hasanbegoviću, ne radite. Nije problem jeste li vi desno ili lijevo, nego da to što reprezentirate ne reprezentirate. Vi ste se u Skupštini Grada Zagreba u četiri godine 20 puta javili za riječ, gospodin Tomašević petstopedeset i nešto puta. Vi ste se u Saboru RH u prvih pet mjeseci za riječ javili dva puta i za to ste uzeli 80.000 kuna, hrvatskog novca, neto, a to je koštalo sto i nešto tisuća kuna u brutu! Dakle vi, gospodine Hasanbegoviću, ne radite ništa za onaj posao za koji ste izabrani', spočitnula mu je Benčić, na što joj je Hasanbegović odgovorio da će o tome što radi odlučivati birači.

'Naša misija je u sljedeća dva tjedna pokazati o kome je riječ. Dakle građani moraju znati da se iza skupine demagoga nalaze ljudi koji predstavljaju stranu ideološku franšizu, koji iz ideoloških razloga već cijelo desetljeće pripremaju svoje političko djelovanje, što je potpuno legalno', kazao je Hasanbegović.