snažan vjetar

Žestoka oluja bjesni Kalifornijom, stanovnicima prijeti po život opasnim poplavama

05.02.2024 u 17:33

Bionic
Reading

Dok žestoka oluja u ponedjeljak bjesni Kalifornijom uz snažan vjetar i obilne padaline te stanovništvu, posebno onome u južnom dijelu države, prijeti poplavama, američka meteorološka služba (NWS) upozorava na mogućnost "po život opasnih poplava" koje su dosad bez električne energije ostavile stotine tisuća ljudi

Lokalni mediji izvješćuju da je u sjevernoj Kaliforniji život izgubila jedna osoba na koju je palo stablo sekvoje u dvorištu pred kućom.

"Ovo je velika oluja s opasnim posljedicama koje mogu ugroziti živote", rekao je guverner Kalifornije, demokrat Gavin Newsom te proglasio izvanredno stanje u osam od 58 okruga Kalifornije.

Jakim nevremenom posebno su pogođeni stanovnici Los Angelesa, Orangea, Riversidea, San Bernardina, San Diega i Sante Barbare.

U ponedjeljak ujutro bez električne struje ostalo je gotovo 700.000 domova, podaci su objavljeni na internetskoj stranici PowerOutage.us., a stranica za praćenje letova 'flightaware.com.' objavila je da su otkazani ili odgođeni deseci letova iz i u zračnu luku u Los Angelesu.

Meteorolozi kažu da bi u nekim mjestima u 48 sati moglo pasti i do 355 mm kiše te upozoravaju da će se tijekom dana vremenski uvjeti "pogoršati", što će rezultirati "bujičnim poplavama" i "klizištima" a moguće su i "opasne munje".

Današnja oluja s udarima vjetra od 100 km/h i više dio je meteorološkog fenomena nazvanog "Ananas express" koji potječe s Havaja i formirao se blizu vlažne tropske zone.

Prošle je godine zapadna obala Sjedinjenih Država imala neuobičajeno vlažnu zimu zbog niza uzastopnih oluja koje su tome području donijele gotovo rekordnu količinu oborina.

U tim je prirodnim katastrofama smrtno stradalo više od dvadeset stanovnika, a prouzročena je i znatna materijalna šteta.

S povijesnog stajališta stanovništvo Kalifornije naviknuto je na izmjenu toplih razdoblja i razdoblja obilnih kiša pa je je nepouzdano uvijek povezivati određene vremenske događaje s klimatskim promjenama, ističe agencija France presse.

No znanstvenici već godinama upozoravaju da globalno zatopljenje remeti klimu i povećava učestalost ekstremnih vremenskih događaja, bilo da je riječ o olujama ili toplinskim valovima.