DISKRIMINACIJA

Žene zarađuju 12,5 posto manje od muškaraca

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 06.03.2009 14:57
  • Objavljeno 06.03.2009 u 14:41
Ferić Vac, Opačić i Leko

Ferić Vac, Opačić i Leko

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Nina Đurđević

Uoči Međunarodnog dana žena 8. ožujka, SDP je danas upozorio na loš i diskriminatoran položaj žena na tržištu rada i hrvatskom društvu uopće, ističući kako aktualna kriza i recesija pogoduju dodatnom pogoršanju tog položaja.

Pozivajući se na brojna istraživanja, uglavnom na podatke Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje te rezultate ankete koju su lani proveli Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i ženske sindikalne grupe, potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić je na konferenciji za novinare upozorila da zaposlene žene u prosjeku zarađuju 12,5 posto manje od muškaraca, iako su žene u ukupnom broju zaposlenih obrazovanije od muškaraca.

Dodala je da u rukovodećem kadru državnih i privatnih poduzeća žene sudjeluju sa samo 5 posto, profesionalno napredovati mogu samo one neudane i bez djece, 28,6 ispitanih zaposlenica kazalo je da zapostavljaju karijeru zbog obitelji, dok u sve većem zapošljavanju na određeno vrijeme najviše ima žena koje u pravilu zarađuju znatno ispod prosječne plaće u državi.

Opačić je upozorila da na diskriminatoran položaj žena na tržištu rada ukazuju i podaci da polovica njih navode kako imaju problema s poslodavcem zbog bolovanja, a 77 posto kada zatrudne, da samo 28,5 posto zaposlenica ima plaćen prekovremeni rad, a da o tome hoće li dobiti posao i dalje uvelike ovisi jesu li udane i planiraju li imati djecu.


Potpredsjednicu Vlade i ministricu obitelji Jadranku Kosor prozvala je da populacijsku politiku već godinama zasniva samo na rodiljnim naknadama, odnosno da se brojni zakoni i strategije koje je izglasao Sabor ne provode. 'Od svih strategija i politika ništa nije zaživjelo u stvarnosti', kazala je Opačić.

Da Vladine strategije i politike na području populacijske politike i ravnopravnosti spolova nisu učinkovite ocijenila je i predsjednica Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Mirjana Ferić-Vac.

'Nedostatak programskih i političkih sadržaja usmjerenih ka poboljšanju statusa žena u Hrvatskoj vidljiv je u gospodarstvu, zdravstvu, prevenciji i sankcioniranju nasilja u obitelji, obrazovanju, usklađivanju privatnog i profesionalnog života', kazala je.

Predsjednik SDP-ovog Glavnog odbora Josip Leko je u ime stranke svim ženama i onima koji se zalažu za ravnopravnost spolova čestitao Međunarodni dan žena, najavivši da će Glavni odbor i Predsjedništvo stranke pozvati lokalne organizacije da pri sastavljanju izbornih lista za predstojeće lokalne izbore pokušaju zadovoljiti kvotu od najmanje 40 posto oba spola na listama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi