IZVJEŠĆE UN-A

Žene u teškoj bitki za ravnopravnost

07.07.2011 u 07:10

Bionic
Reading

Novo izvješće UN-ove agencije UN Women pokazuje kako više od polovice zaposlenih žena u svijetu, njih oko 600 milijuna, ima nesiguran posao, bez pravne zaštite. Gotovo jednak broj nema ni osnovnu zaštitu od nasilja u obitelji, a seksualni napad je postao zaštitni znak modernog sukoba, piše The Guardian

Godišnje izvješće UN-ove agencije UN Women pokazuje kako više od polovice zaposlenih žena u svijetu, njih oko 600 milijuna, ima nesiguran posao, bez pravne zaštite. Gotovo jednak broj nema ni osnovnu zaštitu od nasilja u obitelji, a seksualni napad je postao zaštitni znak modernog sukoba.

Milijunima žena bogatih i siromašnih zemalja potraga za pravdom puna je poteškoća, a često i vrlo skupa; zakon i pravni sustav nerijetko su protiv njih. U Kambodži je, primjerice, za forenzička ispitivanja za silovanje potrebna dvotjedna plaća.

U izvješću se ističe najbolja praksa u svijetu, tvrdeći da se promjena može postići inovativnom politikom. Nepal je, primjerice, povećao udio ženskog vlasništva nad zemljom u posljednjem desetljeću nudeći porezne olakšice za poticanje usvajanja novih zakona nasljeđivanja.

Izvješće nudi jasan pokazatelj nekih područja u kojima UN Women, organizacija koja je počela s radom u siječnju pod vodstvom bivše čileanske predsjednice Michelle Bachelet, želi prioritet u svom radu. No nova agencija se bori s prikupljanjem sredstava. I upravo taj manjak financija ugrožava uspjeh agencije, piše The Guardian

I samo izvješće ističe kako se malo sredstava daje za jačanje prava žena. Od 874 milijarde dolara Svjetske banke, u posljednjih 10 godina 126 milijardi je otišlo na javnu upravu, zakone i pravosudni sustav, a samo 7,3 milijuna dolara na programe usmjerene na ravnopravnost spolova, što čini 0,001 posto od ukupnog proračuna. Pristup pravosuđu u pozadini je svakog aspekta života žena, a sada je spol određen kao jedan od četiri prioritetna područja Svjetske banke do 2014. budući da postoji stvarna potreba za ulaganje u poboljšanje pravosuđa za žene.

S obzirom na to da se seksualno nasilje koristi u sukobu, u izvješću se navodi kako je više napora potrebno za povećanje pristupa žena sudovima i povjerenstvima za istinu za vrijeme i nakon sukoba. U izvješću se priznaje da postoji značajan napredak u međunarodnom pravu u posljednja dva desetljeća koji je omogućio da se procesuiraju zločini seksualnog nasilja. No međunarodni sudovi sada moraju staviti prioritet na takve zločine.

Žene imaju ključnu ulogu u izgradnji mira, ali se u izvješću tvrdi da više pozornosti treba posvetiti ženskom pristupu postkonfliktnih mehanizama pravde, kao što su reparacije. Na to ukazuje primjer u Sierra Leoneu, gdje program reparacije pomaže ženama koje su preživjele seksualno nasilje, kao kroz davanje malih kredita i učenje poduzetničkih vještina.