diskriminacija u plaćama

Žene u EU-u zarađuju 13 posto manje od muškaraca

15.11.2023 u 09:24

Bionic
Reading

Žene u Europskoj uniji i dalje zarađuju manje od muškaraca, s prosječnom razlikom u plaćama između spolova u EU-u od 13 posto. To znači da će za svaki 1 euro koji muškarac zaradi, žena zaraditi samo 0,87 eura, objavila je u utorak Europska komisija

"Jednaka plaća za isti rad ili rad jednake vrijednosti jedno je od temeljnih načela EU-a. Zacrtano je Rimskim ugovorom 1957. godine", stoji u priopćenju Komisije. "Ipak, napredak u uklanjanju jaza u plaćama između spolova stagnira ove godine i godinama je spor", navodi se u priopćenju Komisije.

Kako bi pomogla u rješavanju problema, Komisija je izdala Direktivu o transparentnosti plaćanja koja je stupila na snagu početkom lipnja. Direktiva, zakon EU-a, postavlja okvir za primjenu ideje "rada jednake vrijednosti" i kriterije usporedbe koji uključuju vještine, trud, odgovornost i radne uvjete. Svrha je direktive pomoći radnicima da prepoznaju diskriminaciju u plaćama i da joj se suprotstave. Ali sada je treba prenijeti u nacionalne zakone, za što 27 država EU-a imaju tri godine da to provedu.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'